Securitas och Axis: Så kan fler kameror stävja brottsligheten

DEBATT. Polisen borde investera i världens mest avancerade säkerhetsteknik. Och lagstiftningen måste ändras så att intelligenta kameror kan användas, anser Alf Göransson, Securitas, och Martin Gren, Axis.

EN KAMERA I VARJE GATHÖRN. I kontrollrummet på Chicago Emergency Communication Center kan man övervaka hela staden.
EN KAMERA I VARJE GATHÖRN. I kontrollrummet på Chicago Emergency Communication Center kan man övervaka hela staden.Bild:Joshua Lott

I Sverige, liksom i många andra länder, ställer samhällsutvecklingen ökade krav på rättsstaten. Ekvationen samhällsutveckling– förväntningar–resurser går i otakt och obalansen ökar för varje år. Nya metoder krävs för att bekämpa brottsligheten och för att öka tryggheten i samhället. Vi tror att ökad användning av avancerad teknik är en av lösningarna. Den senaste tidens rapportering om polisens arbete med ökad kameraintelligens är lovande men det går att göra mycket mer, och omedelbart, och det krävs lagstiftande åtgärder.

Här är några konkreta exempel, som testas i andra delar av världen, och som visar att tekniken finns:
* Chicago bygger sitt ”Virtual Shield” som betyder ”en kamera i varje gathörn”, med videoanalys, intelligens och spårbarhet. I det brottstyngda Chicago används avancerad teknik för att identifiera, spåra och gripa förövaren. Polisen kan följa misstänkta brottslingar från kamera till kamera och på så sätt finna förövaren snabbare och mer kostnadseffektivt.
* Genom att digitalisera all brottsstatistik och med hjälp av artificiell intelligens/algoritmer kan man, baserat på historiska mönster, förutse sannolikheten för brott i framtiden i ett visst område och vid vissa tider på dygnet. Baserat på denna statistik får poliser och väktare information om var och när man ska patrullera och synas. I områden i USA har polisen med framgång testat detta och reducerat brotten med cirka en tredjedel, till samma kostnad och med samma insats.
* Med hjälp av avancerad kamerateknik kan man varje sekund ta en bild av allt som sker inom ett viss geografiskt område. När något brott sedan sker så spolas bandet tillbaka och man kan se varifrån förövaren kom och vart denne försvann, och därmed spåra vederbörande.
* I Belgien används kameror på polisbilar som i realtid läser av alla registreringsskyltar samt matchar dessa mot brottsregistret. Polisen testar också i större skala nummerplåtskameror längs de större vägarna som automatiskt avläser efterlysta bilar.
* I Australien testas teknik för ansikts- igenkänning som matchar bilder från övervakningskameror med bilddatabaser av efterlysta individer. Singapore har kommit långt med avancerad teknik som larmar närmaste polis eller väktare genom att man med olika analysapplikationer kan upptäcka bråk, reagera på skrik, omdirigera polisen automatiskt till snabbaste vägen, identifiera kvarglömda föremål och ägare, samt genom att känna igen klädsel göra det möjligt att följa förövare.

Kan polisen klara upp fler brott och lagföra fler förövare så tror vi att det har en brottsförebyggande effekt. I tunnelbanor och parkeringsgarage minskar antalet rån och inbrott avsevärt när kameror monteras. De har en betydande preventiv effekt, och fungerar ännu bättre i kombination med modernaste teknik. Inom terroristbekämpningen har inringningsteknik från övervakningskameror bidragit till att förhindra fler terrordåd.

Ett argument mot fler kameror är att de skulle vara integritetskränkande.

Men det är inte kameran i sig som är integritetskränkande, det är hur man använder bildmaterialet som är av betydelse. Avancerad teknik för spårbarhet av begångna brott är något helt annat än övervakning.

Nuvarande lagstiftning hämmar tryggheten i samhället och vi anser att man måste omdefiniera begreppet integritet och ställa det i relation till trygghet.

Vi har svårt att förstå varför man inte i ökad omfattning använder tillgänglig intelligent kamerateknik för att underlätta polisens arbete och förebygga fler brott.

Tekniken finns, och utvecklas i rasande tempo. I Sverige har vi en stor kompetens inom ip-baserad kamerateknik, en infrastruktur som underlättar utvecklingen och välutbildade medarbetare som kan analysera och hantera larm och andra incidenter.

Med en ökad samverkan mellan polisen och den privata säkerhetsbranschen kan polisen avlastas inom ett antal områden så att högkvalificerade polisresurser används där de bäst behövs.

Avancerad teknik kan minska brottsligheten betydligt och bidra till att skapa ett tryggare Sverige. Tekniken finns, men finns modet att använda den?

 

Alf Göransson, vd och koncernchef Securitas
Martin Gren, grundare Axis Communications

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?