ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Securitas och Axis: Så kan fler kameror stävja brottsligheten

  • EN KAMERA I VARJE GATHÖRN. I kontrollrummet på Chicago Emergency Communication Center kan man övervaka hela staden. Foto: Joshua Lott

DEBATT. Polisen borde investera i världens mest avancerade säkerhetsteknik. Och lagstiftningen måste ändras så att intelligenta kameror kan användas, anser Alf Göransson, Securitas, och Martin Gren, Axis.

I Sverige, liksom i många andra länder, ställer samhällsutvecklingen ökade krav på rättsstaten. Ekvationen samhällsutveckling– förväntningar–resurser går i otakt och obalansen ökar för varje år. Nya metoder krävs för att bekämpa brottsligheten och för att öka tryggheten i samhället. Vi tror att ökad användning av avancerad teknik är en av lösningarna. Den senaste tidens rapportering om polisens arbete med ökad kameraintelligens är lovande men det går att göra mycket mer, och omedelbart, och det krävs lagstiftande åtgärder.

Här är några konkreta exempel, som testas i andra delar av världen, och som visar att tekniken finns:
* Chicago bygger sitt ”Virtual Shield” som betyder ”en kamera i varje gathörn”, med videoanalys, intelligens och spårbarhet. I det brottstyngda Chicago används avancerad teknik för att identifiera, spåra och gripa förövaren. Polisen kan följa misstänkta brottslingar från kamera till kamera och på så sätt finna förövaren snabbare och mer kostnadseffektivt.
* Genom att digitalisera all brottsstatistik och med hjälp av artificiell intelligens/algoritmer kan man, baserat på historiska mönster, förutse sannolikheten för brott i framtiden i ett visst område och vid vissa tider på dygnet. Baserat på denna statistik får poliser och väktare information om var och när man ska patrullera och synas. I områden i USA har polisen med framgång testat detta och reducerat brotten med cirka en tredjedel, till samma kostnad och med samma insats.
* Med hjälp av avancerad kamerateknik kan man varje sekund ta en bild av allt som sker inom ett viss geografiskt område. När något brott sedan sker så spolas bandet tillbaka och man kan se varifrån förövaren kom och vart denne försvann, och därmed spåra vederbörande.
* I Belgien används kameror på polisbilar som i realtid läser av alla registreringsskyltar samt matchar dessa mot brottsregistret. Polisen testar också i större skala nummerplåtskameror längs de större vägarna som automatiskt avläser efterlysta bilar.
* I Australien testas teknik för ansikts- igenkänning som matchar bilder från övervakningskameror med bilddatabaser av efterlysta individer. Singapore har kommit långt med avancerad teknik som larmar närmaste polis eller väktare genom att man med olika analysapplikationer kan upptäcka bråk, reagera på skrik, omdirigera polisen automatiskt till snabbaste vägen, identifiera kvarglömda föremål och ägare, samt genom att känna igen klädsel göra det möjligt att följa förövare.

Kan polisen klara upp fler brott och lagföra fler förövare så tror vi att det har en brottsförebyggande effekt. I tunnelbanor och parkeringsgarage minskar antalet rån och inbrott avsevärt när kameror monteras. De har en betydande preventiv effekt, och fungerar ännu bättre i kombination med modernaste teknik. Inom terroristbekämpningen har inringningsteknik från övervakningskameror bidragit till att förhindra fler terrordåd.

Ett argument mot fler kameror är att de skulle vara integritetskränkande.

Men det är inte kameran i sig som är integritetskränkande, det är hur man använder bildmaterialet som är av betydelse. Avancerad teknik för spårbarhet av begångna brott är något helt annat än övervakning.

Nuvarande lagstiftning hämmar tryggheten i samhället och vi anser att man måste omdefiniera begreppet integritet och ställa det i relation till trygghet.

Vi har svårt att förstå varför man inte i ökad omfattning använder tillgänglig intelligent kamerateknik för att underlätta polisens arbete och förebygga fler brott.

Tekniken finns, och utvecklas i rasande tempo. I Sverige har vi en stor kompetens inom ip-baserad kamerateknik, en infrastruktur som underlättar utvecklingen och välutbildade medarbetare som kan analysera och hantera larm och andra incidenter.

Med en ökad samverkan mellan polisen och den privata säkerhetsbranschen kan polisen avlastas inom ett antal områden så att högkvalificerade polisresurser används där de bäst behövs.

Avancerad teknik kan minska brottsligheten betydligt och bidra till att skapa ett tryggare Sverige. Tekniken finns, men finns modet att använda den?

 

Alf Göransson, vd och koncernchef Securitas
Martin Gren, grundare Axis Communications

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies