Sectras vd: Förstår inte regeringen att det är brist på ingenjörer?

REPLIK. Den signal regeringen sänder med nya optionsreglerna är att en ingenjör som arbetar i ett litet företag, som ofta ännu inte tjänar pengar och alltså inte betalar skatt, är viktigare för landet än om samma ingenjör vore i ett medelstort eller stort företag, skriver Torbjörn Kronander, vd för börsnoterade medicinteknikföretaget Sectra.

Torbjörn Kronander.
Torbjörn Kronander.Bild:Fredrik Sandberg

Vi kunde i går läsa att regeringen försökt hörsamma kritiken mot att Sveriges utvecklingsbolag inte har möjlighet att jobba med personaloptioner. Förslaget är nu att tillåta detta genom att modifiera lagstiftningen så att beskattningen faller ut som realisationsvinstbeskattning när optionen eller underliggande aktie säljs.  Men man begränsar ändringen till företag som är mindre än 50 anställda och omsätter mindre än 80 Mkr.

Detta är inte bra. Politiker i Sverige måste börja inse att de incitament man skapar med skatter och regelverk driver beteende.Det är en skriande brist på de bästa ingenjörerna i dag.

Den signal samhället skickar med trösklarna i företagsstorlek är att en duktig ingenjör som arbetar i ett litet företag som ofta ännu inte tjänar pengar och alltså inte betalar skatt, är viktigare för landet än samma ingenjör vore i ett medelstort eller stort företag.  Men så är det med stor sannolikhet inte. Sveriges stora problem är inte brist på små företag eller startup företag.  Sådana har vi redan, sett till vår folkmängd, ett mycket stort antal av. Det landet framförallt saknar är företag som efter den inledande fasen växer vidare i landet och tillsammans bildar en bas av medelstora och stora företag som står för arbetstillfällen och skatter. Det är först i denna storleksklass som det uppstår egentlig samhällsnytta. De som tjänar på en sådan snedvridande skattesituation som skulle uppstå med förslaget är ett fåtal ingenjörer, men framförallt det riskkapital som behöver dem för att få god utväxling, men som brukar vara mycket snabba att sälja ut företagen (oftast utomlands) så fort dessa lyckats, och oftast långt innan de genererar skatt och arbeten här hemma.

Förslaget medför att medelstora och stora tillväxtföretag på grund av en snedvriden beskattning får ökade problem att attrahera den spetskompetens som hos dessa ger direkt resultat i skatt och arbetstillfällen.

Vi måste inse att landet bara har ett visst begränsat antal riktiga spetsingenjörer. Dessa kan dock var och en på sikt generera tusentals arbetstillfällen. Med den svenska lönebeskattningen måste lönerna vara skyhögt högre hos större företag för att kompensera skattefördelen som skulle uppstå hos de små. Det har man ofta inte råd med.

Är det verkligen klokare politik att dessa spetstekniker ges mer incitament att arbeta i små företag än i större?

Är det bättre att stora framtida genombrott sker i 10-20-mannabolag än i ett Ericsson eller Volvo? Speciellt som man ser att de små framgångsrika utvecklingsföretagen i Sverige i en helt överväldigande majoritet av fallen säljs utomlands, medan en ny produktidé i Ericsson eller ett medelstort företag kanske genererar några hundra eller tusen arbetstillfällen i landet.

Företag och företagare anpassar sig efter några år alltid till den rådande skattesituationen. Den rimliga konsekvensen av dessa storlekströsklar för företag blir ju att de lite större spetsföretagen mår bättre av att bedriva sin FoU verksamhet utanför landet där personaloptioner inte missgynnar dem, medan de allra minsta kommer att florera och sedan säljas (nästan alltid utomlands) långt innan pay-back kommer landet till godo i form av arbetstillfällen och skatter.

Sveriges politiker måste börja inse kopplingen mellan de regler och skatter man skapar och det resultat man får några år senare. Sverige som helhet mår troligen bättre om en personaloption i Ericsson faller ut positivt genom att Ericsson dubblat sin aktiekurs, än om en likadan option i ett litet företag faller väl ut av samma anledning.  Det gäller för sysselsättningen såväl som för framtida skatteintäkter för landet som helhet. Då bör man inte bygga skattesystem på detta vanvettiga sätt.

Vi kan inte ha trösklar i företagsstorlek för förmånlig beskattning!  Det här skatteförslaget verkar i fel riktning!

Större företag måste ha samma möjligheter att locka spetskompetens som de små. Annars får man till slut bara små företag i landet, som så fort de blir större och alltså börjar ge återbäring till samhället klarar sig bättre utomlands eller av att säljas innan de levererar statens återbetalning, och det tror jag inte någon vill eller har råd med.

Torbjörn Kronander, vd och huvudägare i Sectra AB i Linköping.

 

Läs regeringens inlägg om de nya reglerna här.

Läs Moderaternas kritik mot de nya reglerna här.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons

Testar långsiktig vaccinkandidat

Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.

Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.

– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:

– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara. 

Ny plattform för att framställa antikroppar 

Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.   

– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund. 

Japansk investerare går in i företaget 

Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer. 

– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund. 

Fakta om Adlego Biomedical

Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här. 

Mer från Adlego Biomedical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adlego Biomedical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?