1515

SD:s "nation" skapar konflikt och rädsla

I Sverigedemokraternas principprogram antaget på landsdagarna 2011 slår partiet fast att man är ett socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn. Nationen är efter familjen den viktigaste beståndsdelen i samhället och ska skyddas med en restriktiv migrationspolitik och en aktiv kulturpolitik. Det svenska samhället ska vila på den svenska nationen.

 

SD använder begreppet "nation" i korrekt sociologisk mening som något gränsande till etnicitet, den har en gemensam kultur, identitet, lojalitet och självklart språk. Partiet skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet i den svenska nationen. Enligt SD kan man invandra in i den svenska nationen men det tar tid, ibland många generationer.

Det är detta resonemang som gör partisekreteraren Richard Jomshofs tweet i helgen så bekymmersam.

Den moderate lokalpolitikern i Rinkeby Kahin Ahmed skrev en debattartikel med rubriken "Du är inte välkommen till förorterna, Jimmie Åkesson". Jomshof replikerade "Och du är inte välkommen till Sverige, Kahin Ahmed".

Ahmeds syn på Jimmie Åkessons rörelsefrihet är principvidrigt och artikeln var onödig, men det finns inget stöd för hans resonemang i Moderaternas dokument eller historia.

Det har däremot Richard Jomshofs svar. Sverigedemokraterna gör skillnad mellan Kahin Ahmeds tillhörighet i Sverige (medborgare sedan många år, kom till landet 1992) och infödda. För medborgaren och skattebetalaren Ahmed är tillhörigheten villkorad.

Jomshof har i efterhand backat från sitt svar, men partiets tankefigur om nationen kvarstår och därmed kvarstår också SD:s avfärdande av en medborgargemenskap och strävan efter en väsensskild nationsgemenskap.

Att förneka nationen eller dess roll för samhället är en återvändsgränd, intellektuellt och politiskt. Om SD skulle applicera sin nationella grundsyn på alla medborgare i Sverige skulle partiet till och med kunna spela en konstruktiv roll. Men med sin snäva definition av nation och sin vilja att höja nationsgemenskapen över medborgarskapet skapar partiet konflikter, osäkerhet, rädsla och rasism bland människor.

Det är inte i nationens intresse och SD tar med denna sin grundinställning inte sitt ansvar för landet och dess invånare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?