1515

SD: Håll ihop budgeten

DEBATT. Centerpartiets nya agerande är extra svagt i ljuset av partiets tidigare ställningstaganden. Att bryta ut delar ur regeringens budget, som Centern föreslår, är inte det mest ansvarstagande alternativet, skriver Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt.

MISSLYCKAD REGERING. Varken Centerns eller Liberalernas linje är rimlig. Om dessa partier anser att regeringen bedriver en skadlig politik är det enda alternativet att ta fram ett fullständigt alternativförslag, anser Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt.
MISSLYCKAD REGERING. Varken Centerns eller Liberalernas linje är rimlig. Om dessa partier anser att regeringen bedriver en skadlig politik är det enda alternativet att ta fram ett fullständigt alternativförslag, anser Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt.Bild:Pontus Lundahl

Det politiska läget i Sverige är under ständig förändring, vilket den senaste tidens oenighet inom alliansen visar. Moderaternas och Kristdemokraternas besked om att snarast lägga fram en gemensam alliansbudget – och därmed fälla regeringen – har inte fått något gehör från de övriga allianspartierna. I stället har Liberalerna och Centerpartiet lanserat egna förslag på hur de delvis vill stoppa regeringens budgetförslag – självklart fullt medvetna om att detta, genom att splittra oppositionen, i praktiken ger regeringen fria händer.

Missnöjet med regeringens politik är stort. Enligt den senaste undersökningen från DN/Ipsos är svenska folkets förtroende för regeringen lägre än någonsin, då mindre än en av fyra väljare anser att de gör ett bra jobb. Inte ens Miljöpartiets egna väljare är nöjda med regeringens arbete – färre än hälften av dem anser att regeringen gör ett bra jobb.

Vi förstår och delar det stora missnöjet med regeringens rent ut sagt oprofessionella arbete. Det är knappast någon överdrift att påstå att vår rödgröna regering är bland de mest misslyckade i modern tid. Ett par särskilt tydliga exempel är det undermåliga och närmast kaosartade agerandet under migrationskrisen 2015, fullkomligt misslyckade och alltför kostsamma jobbsatsningar eller det brutna vallöftet om att inte kraftigt höja bensinskatterna.

Kort sagt står vi i ett läge där samtliga oppositionspartier på goda grunder högt och ofta påtalar behovet av att stoppa regeringens skadliga politik. Särskilt Centerpartiet har tagit till brösttoner och försökt positionera sig som ledande oppositionsparti. Men att klaga högt utan att praktiskt göra något åt läget – trots alla möjligheter – är knappast förtroendeingivande.

Extra svagt blir Centerpartiets agerande sett i ljuset av dess tidigare ställningstaganden. Fram tills nyligen försökte partiets ledning förklara sin passivitet genom påståenden om hur ansvarslöst det vore att fälla regeringen för att därigenom sätta Sverige i ett osäkert läge. De har också stoltserat med att vägra ta stöd av oss.

När de nu aviserat en vilja att fälla enskilda delar av regeringens kommande höstbudget, kan vi konstatera att de själva knappast tror på sina tidigare ursäkter. Det enda sättet att fälla ”enskilda” delar ur en budget – delar som handlar om skattehöjningar och därmed statens intäkter – är att lägga fram en helhetsbudget där intäktsförlusten kompenseras antingen genom andra skatter eller minskade utgifter. Sådana förändringar skulle naturligtvis skapa en viss osäkerhet eftersom resultatet skulle bli en budget som varken regeringen eller oppositionspartierna arbetat fram med en helhetssyn under processen.

I en nyhetskommentar i Di konstaterades att ett dylikt förfarande mycket väl kan leda till regeringskris och nyval. Dessutom skulle ett sådant förfarande givetvis inte gå att genomföra utan att ta emot aktivt stöd från oss. Varför Centerpartiet kan tänka sig att fälla regeringen med vårt stöd genom en reservation, men inte en budget, framgår inte. Här menar vi att Annie Lööf är svaret skyldig.

Att bryta ut några få delar från vänsterregeringens budget är långtifrån det mest handlingskraftiga och ansvarstagande alternativet, men förutsatt att det konkreta innehållet är av en sådan art att vi kan ställa oss bakom det, så är det trots allt Sverigedemokraternas uppfattning att ett sådant agerande vore något bättre än att släppa igenom regeringens budget i sin helhet.

Liberalernas förslag, som går ut på att oppositionen i förväg ger skarpa direktiv till regeringen om vad de får ha med i sin budget, med hot om att annars fälla bland annat finansministern, ger förvisso regeringen en chans att hitta alternativa finansieringar.

Samtidigt visar de senaste årens otaliga tillkännagivanden utan åtgärd att det knappast vore troligt att regeringen skulle följa en sådan uppmaning. Resultatet skulle i så fall bli både en dålig budget och avsatta statsråd, en situation som är långt mycket sämre än en helt ny budget och en ny regering med starkt parlamentariskt stöd. Dessutom skulle även de beslut som fattas via Liberalernas förslag behöva aktivt stöd från oss.

Kort sagt står varken Centerpartiet eller Liberalerna för den mest rimliga eller ansvarstagande hållningen – vad de än påstår. Om dessa partier verkligen anser att regeringen styr Sverige på ett skadligt sätt finns det bara en sak att göra – ta fram ett ordentligt alternativ och se till att detta vinner stöd. I nuvarande parlamentariska läge – och utifrån den senaste tidens opinionsundersökningar att döma – måste detta stöd komma antingen från oss eller Socialdemokraterna. Varje dag som Centerpartiet och Liberalerna vägrar göra detta innebär ytterligare en dag de väljer att sitta på läktaren och ge utrymme för skattehöjningar, ökad segregation och verkningslösa arbetsmarknadsåtgärder. Hur länge deras väljare står ut med detta är bara en tidsfråga.

Sverigedemokraterna har under lång tid tydliggjort att vi är öppna för samarbete med alla som kan tänka sig att samtala med oss. Vi är beredda att göra vad som krävs för att få bort regeringen Löfven, frågan är om Centerpartiet och Liberalerna är det.

 

Jimmie Åkesson, partiledare, Sverigedemokraterna
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson. Sverigedemokraterna

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?