1515
Annons

Rune Andersson och Dan Olofsson: S-politiker anser att friskolor är positivt

DEBATT. Endast 9 procent av socialdemokratiska kommunalråd anser att friskolor bidrar negativt till kommunens skolverksamhet. Det är fler som är positiva än negativa. Ändå anser S-politikerna att vinstförbud är en bra valfråga. Det visar en Sifo-undersökning som vi har låtit genomföra, skriver företagarna Dan Olofsson och Rune Andersson.

PARADOXALT. Ytterst få bland socialdemokratiska lokalpolitiker anser att friskolor är något negativt i deras kommun. Ändå tycker en majoritet av dem att vinstförbud är en bra fråga att driva i valet, skriver Rune Andersson, storägare i Academedia, tillsammans med Dan Olofsson.
PARADOXALT. Ytterst få bland socialdemokratiska lokalpolitiker anser att friskolor är något negativt i deras kommun. Ändå tycker en majoritet av dem att vinstförbud är en bra fråga att driva i valet, skriver Rune Andersson, storägare i Academedia, tillsammans med Dan Olofsson.Bild:Oskar Omne och Emil Malmborg

Ilmar Reepalus välfärdsutredning föreslår ett vinsttak som är så lågt att det i praktiken är ett vinstförbud. Utan vinster kan inte ett privat företag bygga reserver så att det blir stabilt och resurser skapas inte heller för utveckling. Det går inte att långsiktigt driva och utveckla företag med vinstförbud – resultatet blir att företagen avvecklas.

Om vinsttaket står en politisk principiell strid. Riksdagens majoritet bestående av allianspartierna och SD avvisar förslaget och vill i stället fokusera på kvalitet oberoende av ägarform. De rödgröna ska nu formulera ett förslag till riksdagen. Och denna vecka är frågan högaktuell på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg.

Vår erfarenhet är att medan rikspolitiker ägnar mer tid åt ideologi är kommunpolitikerna ofta mer jordnära och närmare verkligheten.

På goda grunder kan konstateras att kommunalpolitiker från allianspartierna inte vill avveckla friskolorna. Men vad tycker egentligen socialdemokratiska kommunalråd i denna fråga?

Vi gav Sifo i uppdrag att undersöka detta. 154 S-kommunalråd intervjuades mellan den 22 och 30 mars 2017.

Den nya Sifo-mätningen visar:
* När kommunalråden ska ange vad som har störst betydelse för att kommunens skolverksamhet ska hålla en hög kvalitet, dominerar behovet fler kompetenta lärare. 69 procent anger att detta är det viktigaste. Endast 1 procent anger att vinstförbud för friskolor har störst betydelse.
* 33 procent anser att friskolorna bidrar positivt till kommunens skolverksamhet, fler än de 23 procent som anser att de varken bidrar positivt eller negativt och de 9 procent som anser att de bidrar negativt.
* Det som står klart i den nya Sifo-mätningen är att S-politiker inte anser att friskolorna bidrar negativt, eftersom mindre än var tionde kommunalråd har denna uppfattning. Problemet är snarare det fria skolvalet, det vill säga att föräldrar och elever i Sverige har valfrihet och rätten att själva välja skola.
* 41 procent anser att det fria skolvalet ska tas bort, medan lika många tycker att skolvalet ska vara kvar. Om det fria skolvalet slopas är 49 procent av S-kommunalråden för att närhetsprincipen åter ska gälla, det vill säga att eleverna placeras i skolor nära där man bor. Endast 29 procent är mot närhetsprincipen.
* Trots att nästan ingen anser att friskolorna bidrar negativt, har ändå 62 procent av S-kommunalråden uppfattningen att vinstförbud är en bra valfråga för att vinna röster.

Svenska folket överskattar hur stora vinsterna är i välfärdsföretagen. En undersökning redovisad av Entreprenörskapsforum 2015 visar att svenska folket tror att de ligger på cirka 25 procent av omsättningen. Det är mot denna bakgrund man ska värdera SOM-institutets undersökning från samma år som har fått stort genomslag, och där en majoritet av befolkningen är emot vinster i välfärden.

I en nyligen presenterad Sifo-undersökning får respondenterna reda på att vinsterna i verkligheten ligger på 4 till 6 procent. Med denna information blir uppfattningen den omvända. En majoritet av befolkningen anser att vinsterna är lagom eller för låga.
Att svenska folket är för valfrihet har länge varit känt.

Om också kommunalråd från alliansen hade inkluderats i den nya Sifo-undersökningen skulle andelen kommunalråd som anser att friskolorna bidrar negativt till svensk skola bli försvinnande liten. Samtidigt skulle en majoritet anse att de bidrar positivt.

På den direkta frågan om det skulle vara positivt om friskolorna lägger ned sin verksamhet är det en mycket liten minoritet som skulle ha denna uppfattning. Att mot denna bakgrund lägga energi på att avveckla friskolor är en prioritering som inte har stöd bland kommunalråden i Sverige.

Det som egentligen skaver hos S-kommunalråden är rätten att själv få välja skola. Där föredrar många att gå tillbaka till systemet med skolplacering efter var man bor.

Vi tycker att den nya Sifo-undersökningen därmed förtydligar vad debatten till slut kommer att handla om: Vem ska ha rätten att välja skola? Ska politikerna bestämma eller den enskilde eleven och hennes anhöriga?

 

Dan Olofsson
Rune Andersson

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från AssentlyAnnons

Assently ökar tryggheten med digital identifiering och signering

Tiden då avtal postades till parterna för signering är förbi. I dag sköts en stor del av administrativa processer kopplade till signering och identifiering digitalt. Assently beskriver sig som den sista pusselbiten i ett företags digitala flöde för att öka säkerheten online och skapa administrativ lättnad.

– Säkerhet ligger till grund för allt vi gör och våra lösningar för elektronisk identifiering och signering skyddar enskilda och företag mot vågen av bedrägeriförsök och lurendrejeri, säger Andreas Massarsch, grundare.

För över tio år sedan lades grunden till Assently, Saas-leverantören som tillhandahåller premiumlösningar för e-signering och e-identifiering med Mobilt BankID eller andra nordiska e-legitimationer. De vänder sig främst mot företag inom bank-, finans- och försäkringsbranschen och ser att det digitala säkerhetstänket ökat under de senaste åren och förståelsen för – och behovet av – trygga lösningar för digital identifiering och signering exploderat.

Linda Ahrgren, vd, berättar att Assently utvecklar nyckelfärdiga lösningar för elektronisk identifiering med e-legitimationer, som ökar säkerheten genom dokumenthanteringskedjan och effektiviserar hela processen.

– Vi har både små och stora kunder inom privata och offentliga verksamheter. Deras gemensamma nämnare är att de vill förenkla för sina kunder genom säkrare och mer effektiva digitala processer och göra valideringen av identiteter enklare och tryggare. Majoriteten har bra digitala flöden – men hos många saknas den sista pusselbiten i kedjan: en säker och effektiv identifiering och signering. Det är här vår tjänst kan underlätta.

Integreras genom ett API

Genom ett smidigt API kan Assentlys tjänster integreras med kundernas befintliga system och Andreas Massarsch, grundare av Assently, säger att ambitionen är att göra vardagen enklare för användarna.

– Vi vill göra det tillgängligt och enkelt att skicka, verifiera och e-signera vad som helst, när som helst och var som helst. Det är ett smart, säkert och hållbart alternativ som främjar affärs- och kundnyttan.

Om du exempelvis bygger en app kan du integrera Assently och säkerställa trygg identifiering utan att behöva bygga en ny funktion för det. En snabb sammankoppling gör att du har det på plats på fem minuter.

– Identifieringen har blivit en viktigare faktor än signeringen i dag, det ska gå snabbt: lösenordsfunktioner och koder ändras till ansiktsigenkänning för snabba inloggningar. Det har med bedrägerier att göra och e-identifiering är på många sätt säkrare. I dag har medlemsklubbar och till och med en dejtingapp börjat använda sig av vår delprogramvara Core ID för att garantera att den som loggar in faktiskt är personen den uppger sig att vara.

Linda Ahrgren konstaterar att den största nyttan med Assently ändå är att allt sköts helt digitalt.

– Du kan skapa avtal direkt i CRM-systemet och sedan slippa den fysiska signaturen som tidigare var ett krav vid ett köp eller en överenskommelse. Mäklare använder identifiering för att garantera seriositet i budgivningar och med hjälp av ett hundra procent digitalt, säkert flöde kan personerna som signerar känna sig trygga i att ens uppgifter inte hamnar på vift. Även i efterhand kan man säkerställa att ett avtal är korrekt undertecknat, se när signaturen skett och garantera att den inte är manipulerad.  Det finns många fördelar med det digitala flödet och nu när det är möjligt att säkerställa säkerheten ser många användare inte någon annan väg framåt än den.

Läs mer om Assently här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Assently och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?