1515

PRO: Rut-avdrag gör äldreomsorgen orättvis

REPLIK. Många pensionärer uppskattar möjligheten att kunna göra avdrag för hushållsnära tjänster, men PRO ser en risk i att det skapas en gräddfil i äldreomsorgen för de som har råd. Därför är PRO kritiskt till SPF Seniorernas och Almegas förslag på att utvidga avdragsrätten. Förslaget riskerar att urholka den gemensamma välfärden.

Christina Tallberg.
Christina Tallberg.Bild:Jack Mikrut

Problemet med rut-avdraget ligger i dess grundkonstruktion. Ett skatteavdrag förutsätter en viss inkomst. För att kunna göra ett fullt avdrag krävs en inkomst på cirka 18.500 kronor före skatt. Få pensionärer kommer upp i den inkomstnivån. Den genomsnittliga pensionen 2016 var 17.900 kronor. För kvinnor är genomsnittspensionen 13.700 kronor. Med så låga pensioner är det omöjligt att alls köpa tjänster i hemmet. En rapport från Stockholms universitet bekräftar den bilden: det var betydligt vanligare att äldre med hög inkomst använde Rut-avdraget än personer med lägre inkomst.

Rut-avdraget skiktar därmed äldreomsorgen; pensionärer med en högre pension kan vända sig direkt till en utförare och köpa sig omsorg, medan de med lägre pension hänvisas till en åtstramad offentligt finansierad äldreomsorg.

En skiktad äldreomsorg hotar också kvaliteten. Resursstarka äldre behövs i den offentligt finansierade äldreomsorgen för att kunna ställa krav på kvalitet. Det håller uppe kvaliteten även för de personer som inte har samma förutsättningar att ställa krav. Det är också viktigt att resursstarka personer tycker att de får den välfärd de behöver för att de ska vilja betala skatt. I länder med en skiktad äldreomsorg finns betydande kvalitetsbrister. Den utvecklingen vill vi inte se i Sverige.

Vissa kommuner konstruerar hemtjänstens timtaxa för att göra det mer lönsamt att köpa hushållsnära tjänster för de äldre som kan göra avdraget. Det är ett sätt att flytta kostnaden till staten. För äldre är det ytterligare ett steg närmare en äldreomsorg med gräddfil för de som kan betala för sig.

PRO vill därför att resurserna satsas på den offentligt finansierade äldreomsorgen och inte på en utvidgad avdragsrätt. För en jämlik tillgång till vård och omsorg måste äldreomsorgen vara attraktiv för alla äldre – oavsett inkomst.

 

Christina Tallberg, ordförande, PRO

 

Läs artikeln om utvidgat rut-avdrag här.

Läs replik från SPF Seniorerna här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från OracleAnnons

Tre viktiga områden – som gett stora vinster

När Oracle tog sin egen medicin och gjorde om hel sina affärsmodell med hjälp av Oracle Cloud var en del extra viktig: ekonomihantering och finansiella operationer. Tack vare det revolutionerades tre viktiga områden, något som har gett stora tidsvinster.

Vill du veta mer om Business Transformation in Finance? 

När Oracle digitaliserade sin ekonomihantering hade man tre viktiga mål.

– För det första ville vi möjliggöra obegränsad skalbarhet genom att eliminera den mänskliga faktorn i våra affärsprocesser, säger Enzo Tolino, VP Finance EMEA på Oracle.

Det krävde i sin tur transaktionshantering som inte har några stegvisa kostnadsökningar, ingen mänsklig inblandning och inte heller någon kostnadsökning på grund av ökande volymer.

Bästa beslutsunderlaget

Det andra målet var att skapa det bästa beslutsunderlaget genom att kontinuerligt förbättra rapportering och analysförmåga, framförallt genom AI och maskininlärning.

– Att använda de teknikerna gör det möjligt för oss att förbättra våra sökinsatser och därmed våra analyser och insikter över tid.

Det tredje målet handlade om människorna.

– Vi ville skapa ett system som kunde glädja både våra kunder och anställda genom en bättre användarupplevelse.

De här målen valde Oracle att försöka nå genom att automatisera tre nyckelområden inom ekonomihanteringen, områden där man skulle kunna få stora effekter direkt efter införande: rapportering via Oracle ERP Cloud, planering via Oracle EPM Cloud samt utgiftshantering Oracle ERP Cloud. Och visst gav det resultat.

- Inom rapporteringen kunde vi till exempel se stora tidsvinster och  bättre rapportering och beslutsunderlag, något som gör att våra anställda kan lägga mer tid på att utveckla affären istället för att ägna sig åt administration.

Prediktiva analyser

Samma resultat ser man inom planeringen. 

– Nu får vi kontinuerligt rekommendationer och prediktiva analyser som är en stor hjälp i vår utveckling och i vårt strategiarbete.

Och inom utgiftshanteringen har automatiseringen verkligen skapat stor glädje hos de anställda, som nu slipper sitta och manuellt gå igenom kreditkortsräkningar och hotellkvitton.

– Att använda det automatiska systemet för första gången var himmelskt, säger Samuel Witt, vice president, product managment på Oracle.

– Det känns som att jag tidigare har ägnat flera år av mitt liv åt att gå igenom utgiftsredovisningar, så det här var en fantastisk upplevelse. Stort tack till teamet som har gjort det här möjligt.

 

Mer från Oracle

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oracle och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?