Annons

PM Nilsson: Växlingen i migrationspolitiken präglas mer av spänningen mellan övertygelse och ansvar

LEDARE. The Economist gjorde i sitt första oktobernummer en intressant referens till den tyska efterdebatten om förra höstens migrationskris. En vanlig förklaringsmodell, också här i Sverige, är att vänster-höger-skalan har kompletterats med en grön/alternativ/liberal-traditionell/auktoritär/nationalistisk-skala, den så kallade GAL-TAN-skalan, där konservativa och högerpopulister gjort stora framsteg under migrationskrisen.

 

 

GAL-TAN ger ett fint rutmönster hos statsvetarna, men har alltid känts för trång för att förklara exempelvis MP:s eller Moderaternas förflyttning i migrationspolitiken.

Economist noterar att tyskarna tycks orientera sig mer efter två begrepp som har sitt ursprung i ett tal som sociologen Max Weber höll i München 1919. Politiken i det moderna samhället, sa han, tenderar att växla mellan övertygelsens etik (Gesinnungsethik) och ansvarsetiken (Verantwortungsethik).

En politiker som drivs av sin övertygelse kommer att framhärda även om den leder till sämre resultat eftersom övertygelsen per definition är ofelbar. Allt annat utom övertygelsen måste ändra på sig, särskilt människorna och deras futtiga lagar.

En ansvarsdriven politiker räknar med människans ofullkomlighet och tar ansvar för sina handlingar.

Konservativa och katoliker återfinns enligt Weber ofta bland politiska ledare som drivs av Verantwortungsethik, vänster och protestanter föredrar Gesinnungsethik.

I det verkliga politiska livet pendlar de flesta mellan de båda begreppsparen. I Sverige har S traditionellt identifierat sig som ansvarsetiker, men med en stark övertygelse. Moderaterna har varit långt mer övertygelsedrivna, men Reinfeldt drev partiet mer mot en ansvarsposition.

Spänningen mellan ansvar och övertygelse präglar många politiska frågor. Både det svenska och tyska politiska ledarskapet gick in i migrationskrisen som övertygelseetiker och går ur den som ansvarsetiker. Växlingen skapade en mycket stor och uppslitande debatt som är långt ifrån över och misstron mot ledarskiktets förmåga till ansvar driver många väljare i famnen på nationalistiska partier.

Fördelen med att erkänna att det ibland, faktiskt ganska ofta, finns en motsättning mellan ansvar och övertygelse är att det öppnar för en annan typ av samtal som väljarna med säkerhet skulle uppskatta.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från XledgerAnnons

Så tacklar han utmaningarna i tuffa rollen: ”Kärnan i beslutsfattandet”

Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.
Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Glöm myten om en robot som mekaniskt hamrar ut siffror.

Dagens ekonomichefer styr strategi, analyser – och är kanske den viktigaste rådgivaren till vd.

– Det är mer en strategisk roll för att hjälpa bolaget framåt, att vara ett beslutsstöd till företagets ledning, säger Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Samla allt i ett system – så funkar det

Som en brandvarnare. Så beskriver Lumeras business controller Rickard Mauritzon ekonomichefens roll i det moderna bolaget.

– När allt rullar på är ekonomichefen mer i bakgrunden, men om något inte fungerar ska jag kunna föra en dialog på en så pass strategisk nivå så att alla förstår vad som behöver göras. Precis som en brandvarnare kan rädda ditt liv så räddar en bra ekonomichef pengar och jobb, säger han.

Hos Lumera, som utvecklar och driver system inom liv- och pensionsförsäkringar åt flera stora marknadsaktörer, har Jonas Alfredson brandvarnarens roll. Han roas av liknelsen:

– Haha, ja så kanske man kan säga. Vi på ekonomiavdelningen kan lägga grunderna och göra analyserna, sedan ska ju det operativa genomföras. Leverans måste ske på andra delar också, men vi är absolut en stödfunktion.

Alfredson konstaterar samtidigt att arbetsuppgifterna för en ekonomichef förändrats på senare år, något han tror är tätt sammankopplat med teknikutvecklingen hos dagens affärssystem:

– Den största förändringen är automatiseringen, man hanterar mycket färre praktiska frågor. Istället kan vi lägga den tiden på analys. En annan stor förändring är omvärldsanalys, saker förändras snabbt. Det är faktorer vi behöver följa för att kunna planera för olika scenarion.

Till sin hjälp har har Alfredson hjälp av flera programvaror där affärssystemet Xledger, som han beskriver som en mycket viktig pusselbit i verksamheten och en mycket viktig del i beslutsfattandet.

– Det är kärnan i beslutsfattandet. Om jag pratar specifikt om Xledger använder vi i princip alla delar av programmet. Det är en jättefördel att man slipper använda andra system utan kan ha allt från projektredovisning, tidrapportering till fakturahantering på samma ställe, säger han.

Lumeras business controller Rickard Mauritzon.
Lumeras business controller Rickard Mauritzon.

När Lumera bestämde sig för att byta affärssystem tittade man på flera alternativ. Det som slutligen fällde avgörandet var Xledgers molnlösning – där allt som behövs är en internetuppkoppling:

– I stora drag var det cloud-miljön som var avgörande. Vi slipper ha egna intranät och liknande för att hantera alla flöden, utan alla siffror ligger i molnet. I kombination med starka verktyg för att ställa upp scenarion och forecasts ger det oss bättre underlag, säger Mauritizon.

Han menar att det finns goda ekonomiska skäl för företaget att lägga stort fokus på såväl affärssystem som ekonomichefens roll:

– För oss är det en viktig framgångsfaktor att ha ett bra affärssystem som stöd för att kunna leverera enligt våra mål. Det ger oss möjlighet att ha bra kontroll över verksamheten och vara effektiva, idag och i framtiden.

Få insikter om hela din verksamhet – i realtid

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera