1515

PM Nilsson: Trumps tullkrig inte vårt

LEDARE. Europa har ägnat exakt en månad åt att häpna över Donald Trump. Någon smekmånad har han definitivt inte fått. Han har i stort och smått, kanske särskilt smått, visat att han är en politisk katastrof. Förtroendet för honom är minimalt och förtroendet för USA sjunker som en sten.

VAL. Om USA skulle tvinga EU att välja mellan Kina och handel med USA bör européerna stå upp för sin integritet och avvisa Trumps tullar.
VAL. Om USA skulle tvinga EU att välja mellan Kina och handel med USA bör européerna stå upp för sin integritet och avvisa Trumps tullar.Bild:Pablo Martinez Monsivais, Luis Hidalgo

Helgens säkerhetskonferens i München var nattsvart. Vi rör oss blixtsnabbt mot en era definierad av ”post-truth, post-west, post-order”. Den geopolitiska situationen är svårartad. USA isolerar sig ekonomiskt, Mellanösterns kaos fortsätter och därmed Europas migrationskris, liksom Rysslands strävan efter inflytelsesfärer i östra och centrala Europa. Turkiet går mot krig, Arktis smälter, konflikten i Sydkinesiska sjön fördjupas.

Europa och Sverige har av naturliga skäl fokus på relationen mellan USA och Ryssland, men det eventuella handelskriget med Kina är det kanske mest allvarliga och akuta.

Planen på en radikal skatteomläggning för företag är inget Donald Trump har uppfunnit på egen hand. Den har grott i många år, presenterades av kongressen i somras och åtnjuter stöd hos såväl demokrater som republikaner. Bolagsskatten ska sänkas till 20 procent, import beskattas med 20 procent och export helt skattebefrias. Beskattningen av amerikanska företags vinster i utlandet slopas, endast verksamhet i USA beskattas.

Om allt går enligt planerna kan Donald Trump signera reformen efter sommaren.

Financial Times beskriver paketet som den största skatteförändringen på 100 år och den kommer att få globala konsekvenser. Importskatten, som i praktiken är en tull, kommer inte accepteras i WTO. Om USA fälls där är risken stor för att landet lämnar världshandelsorganisationen, vilket Trump flaggade för under sin kampanj.

Det amerikanska näringslivet är delat. Konsumentföretag som Wal-Mart, Nike och Gap är helt beroende av billig import och lobbar mot exportföretag som General Electric, Boeing och Caterpillar är för. Att kunna exportera utan att betala skatt är självklart lockande och ger en fördel jämfört med utländska konkurrenter.

Den sammantagna effekten av skattepaketet beskrivs av experter som att USA blir ett skatteparadis för exportföretag. Det riskerar att öka pressen på andra länder att göra likadant för att skydda sina egna företag. Det är till exempel lätt att föreställa sig att europeiska biltillverkare, läkemedelsbolag och stålindustrier vill ha lika villkor.

Europeiska politiker kan snabbt visa sig vara lika receptiva som amerikanska när lobbygrupper och väljare trycker på, eller när lastbilstillverkare meddelar att de flyttar produktion till USA. Tullar är traditionellt mer en europeisk företeelse än en amerikansk. Till skillnad från USA har EU faktiskt aldrig kommit i närheten av att öppna sin marknad för sina fattiga grannar i syd.

Men den amerikanska tullpolitiken är mer riktad mot Kina. Transatlantism enligt Trump kan ju innebära en gemensam tullunion för att hålla låglöneländer ute, Kina nere och väst uppe. Det hotar att ställa EU inför ett svårt val, särskilt om USA vid sidan av ett handelskrig går från ord till handling vad gäller öarna mellan Kina och Filippinerna.

Kina har befäst tidigare undervattensrev och små skär till flyg- och marinbaser med i dag permanent militär närvaro. I praktiken innebär det en kraftig förskjutning av Kinas gräns österut och att Sydkinesiska sjön blir ett kinesiskt innanhav, vilket har stora säkerhetspolitiska konsekvenser för hela Sydostasien. USA:s utrikesminister Rex Tillerson sa i senatsförhören att USA inte tänker tillåta Kina tillträde till öarna. Det skulle innebära en direkt militär konflikt.

I ett sådant mardrömsscenario gäller det för EU att hålla på sin integritet. Europa har ett distinkt intresse av att bibehålla relationen med USA och överbrygga Trump i väntan på bättre tider i Washington. USA:s roll som världens starkaste demokrati med en vital och innovativ ekonomi gör landet till en omistlig partner.

Men världen är större än USA och Kinas framtid är av central betydelse. Europa och USA i all ära, men mänskligheten bor i Asien och i allt högre grad i Afrika om vi får tro demograferna. Kina kommer inte bara vara världens största ekonomi utan snart ha världens bästa universitet, ansöka om flest patent, stå för mest utlandsinvesteringar och om vi har tur vara ledande på grön omställning. Om EU går med USA i konflikten med Kina hotas inte bara de befintliga värdekedjorna utan framför allt en gemensam utveckling.

EU bör därför avvisa såväl interna som externa krav på att ta efter USA:s protektionistiska ekonomiska politik och hålla fast vid sina frihandelsambitioner. Om USA ställer oss inför ett val bör vi hålla oss till våra principer. Trumps krig är inte vårt och Trumps värld är inte vår. Om USA distanserar sig från världsekonomin bygger vi tillsammans med andra vidare på den och välkomnar amerikanerna tillbaka.

För övrigt bör Kina demokratiseras.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?