1515

PM Nilsson: Tålamodet hos M bör inte vara för stort

På torsdag kommer Statistiska centralbyråns halvårsredovisning av partisympatierna. Den har status av "facit" eftersom SCB:s mätning omfattar så många personer, 9.000 individer, jämfört med de kommersiella opinionsinstituten.

 

Bild:TT/Montage

Resultaten från förra mätningen, från november 2016, känns som en annan tidsålder. Moderaterna låg där de brukade, knappt 23 procent, och C, L och KD var planeter som snurrade runt det stora partiet.

Sedan dess har allt ändrats. Rimligen kommer SCB att bekräfta att SD gått om Moderaterna och blivit landets andra största parti. Det är en oerhörd händelse. Centerpartiet har blivit en tillväxtraket och är snart ikapp. I övrigt står det ganska stilla. Dramatiken finns i och omkring M.

Partiföreträdare på toppnivå ska hålla masken, men det är ändå anmärkningsvärt att Moderaternas ledning inte visar större krisinsikt.

Partiet är inne i sin värsta kris på många decennier. Tappet under Bo Lundgren var mer lätthanterligt eftersom man då visste vad man skulle göra. Nu tycks partiet inte ha en aning, annat än att sitta still och hoppas att det vänder.

Det kanske det gör, men inte utan en extraordinär insats från partiledaren. Vinterns stickspår är avklarade nu. Det duger inte att klaga på att killarna stack och lämnade henne kvar. Det går inte att skylla på att C och L inte vill. Är man alliansens ledare och statsministerkandidat har man ett vidare ansvar än så.

Moderaterna har en särställning i svensk demokrati. Inget annat parti har vid sidan av S haft så stor betydelse för landets utveckling. Och inget annat parti har kunnat skapa en så stark ideologisk, sakpolitisk och professionell motpol till Socialdemokraterna.

Den rollen måste M nu återerövra i rekordfart och för det krävs lika mycket hårda nypor som hopp om livet. Gå osentimentalt igenom partiledarens förutsättningar för att klara jobbet. Byt direkt om det behövs. Om hon ska stanna kvar måste hon sättas i tv-träning under sommaren och staben runt henne kompletteras med mycket mer erfaret folk.

Talespersoner i sakfrågor behöver bytas ut. Återanvänd veteraner. Glöm höstbudgeten. Gå över till Lööfs sluga linje om att alliansen bör bilda regering om man är större än S.

Var inte rädd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?