ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

PM Nilsson: Rätt av M att förbjuda tiggeri

  • Foto: Di/TT

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé presenterade på tisdagen partiets nya kriminalpolitiska program. Det som väckte mest uppmärksamhet är att partiet går vidare med sitt tidigare förslag om lokalt tiggeriförbud till att nu förorda ett nationellt.

 

 

 

Om Moderaterna därmed föregår regeringen återstå att se. Socialdemokraterna har hittills tvekat inför ett rakt förbud, men i övrigt gått så långt man kan. Regeringen uppmanar folk att inte ge, förbjuder tiggarnas bosättningar, försöker beivra organiserat tiggeri och bejakar försiktigt de lokala förbuds-initiativen i till exempel Vellinge. Regeringens tidigare samordnare i tiggerifrågan anser att tiggeri bör förbjudas.

I EU är tiggeriförbud det vanliga. Argumenten är både moraliska och mer praktiska.

Det är stötande att försörja sig genom att be om hjälp. Det är något man gör i nödfall, men praktiserad som livsstil urholkar tiggeriet möjligheten för andra att akut söka och få hjälp. En nödsituation är en sak. Att tigga vecka efter vecka, månad efter månad, är en annan.

Tiggeriet eroderar det sociala ansvarets fundament, känsligheten för de utsatta. Under ett par års tid har vi lärt en generation barn att på regeringens inrådan vända bort blicken inför människor som ber om hjälp.

Ansvaret för tiggarnas fattigdom är inte Sveriges. I första hand har de som tigger ett eget ansvar. De är EU-medborgare och har rätt att arbeta i hela Europa. I Sverige kan man till exempel utan kvalifikationer plocka bär eller sätta plant. I andra hand har deras hemländer ansvar. Det är omöjligt att Sverige ska ta socialt ansvar för 500 miljoner EU-medborgare.

Tiggeriet göder brottslighet. Organisering av tiggeri gränsar till den människohandel som försörjer prostitutionsbranschen. De kvinnliga tiggarnas män återfinns påtagligt ofta i annan kriminalitet.

Tiggeri är den sämsta sortens fattigdomsbekämpning. De vuxna som nu skolar in sina barn i tiggeri genom att ta med dem till Sverige begår ett stort svek som ingen stat bör medverka till.

Påståendet om att ett tiggeriförbud är verkningslöst är grandiost okunnigt. Tiggarna följer lagen. Sverige, och Finland, sticker ut i EU-kretsen med att inte ha några begränsningar alls. I länder med tiggeriförbud finns inget massivt organiserat tiggeri.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer