1515

PM Nilsson: Otydlig skiss på moderat krisplan

Moderaterna är inne i en allvarlig kris, konstaterade partiledaren Anna Kinberg Batra när hon på fredagen tog till orda på en ovanlig presskonferens.

Krisen vill hon möta på fyra sätt.

 

 

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson ska öka trycket i jobbfrågan. Men oklart hur.

Alliansen ska växla upp. Men oklart hur.

Hennes och partiets kommunikation ska bli bättre. Också oklart hur.

Och Tomas Tobé tar över rättsfrågorna och lämnar därmed jobbet som partisekreterare.

Man kanske inte kan kräva en stor omvälvande färdplan för ett parti i kris efter så kort tid, men som skiss var den ändå påfallande mager. Känslan är att hon trots alla försäkringar inte riktigt har partiet i sin hand och inte heller alliansen.

Personskiftet på rättsfrågorna var nödvändigt. Moderaterna har förlorat rollen som det stora och tydliga lag-och-ordning-partiet. Samtidigt har inre säkerhet som våldsbrott och terrorism växt på ett historiskt sätt. Att Anders Ygeman har kunnat fungera som vikarierande högerledare beror i hög grad på M:s svaghet.

Det är en utmaning för Tomas Tobé, men han har tidigare klarat olika sakfrågeroller bra och kan mycket väl lyckas med detta också. Därför ska man inte se hans skifte som att han petas från partisekreterarposten. Han har viktigare saker att göra.

Moderaterna behöver öka trycket i fler sakfrågor och fler personförändringar är rimligen att vänta.

Den mest dramatiska personförändringen, partiledaren själv, anstår. Hon avgår inte nu och det kan hända att det är rätt bedömning. Att byta partiledare är alltid en risk och svensk politisk historia rymmer många exempel på att partiledare plötsligt kan lyfta i opinionen efter en period av nedgång.

Det svåra för Anna Kinberg Batra är dels att nedgången är så kraftig och än så länge tycks så beständig, dels att hon nu tvingas orientera sig i ett partipolitiskt helt nytt landskap där SD osannolikt nog är större i opinionen. Krisen är självklart inte bara hennes fel, den har många orsaker och en lång historia. Frågan gäller om hon är rätt person för att klara den i ett unikt och allvarligt läge. Att SD är större än M är en oerhörd händelse.

Om det finns välgrundad oro bör partiledningen ta den på mycket stort allvar och kallt utvärdera partiledarens roll. Ibland handlar det faktiskt om personfrågor även på den högsta toppen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?