PM Nilsson: Migrationspolitiken mer kompromiss än princip

LEDARE. Vad är en principiell liberal ståndpunkt i abortfrågan? Kvinnans rätt att bestämma över sin kropp, skulle nog de flesta hävda och tillägga att alla kompromisser urholkar aborträtten.

 

GRÄNS. Legitimationskontrollerna på andra sidan bron är en principvidrig åtgärd som Sverige tvingats till. Förra höstens omläggning av migrationspolitiken bör nu följas av ett mer moget samtal om vikten av kompromisser.
GRÄNS. Legitimationskontrollerna på andra sidan bron är en principvidrig åtgärd som Sverige tvingats till. Förra höstens omläggning av migrationspolitiken bör nu följas av ett mer moget samtal om vikten av kompromisser.Bild:Erland Vinberg

En annan absolut princip i debatten är fostrets rätt till liv. Man kan diskutera var livet börjar, men de flesta som genomlevt graviditeter har en upplevelse av att det börjar tidigt och att foster i tredje månaden har ett klart skyddsvärde.

Vad man med säkerhet kan säga är att samhället har dåliga erfarenheter av att helt och fullt genomdriva båda principerna. Fostrets absoluta rätt till liv och därmed förbud mot abort är en allvarlig frihetsinskränkning och leder till att kvinnor skadar sig. En absolut fri abort under hela graviditeten, som man bland annat haft i USA, gränsar till något som mer liknar barnamord.

Alltså gör svensk lagstiftning en kompromiss. Fram till 18:e veckan gäller kvinnans rätt att bestämma över sin kropp, därefter fostrets rätt till liv. Det är en svår kompromiss, förarbetena till lagen är full av våndor, men den har legitimitet eftersom vi vet att alternativen är sämre.

Lagstiftningen innehåller ofta kompromisser som bygger på levd erfarenhet mer än på principer. Till exempel döms och straffas barn i Sverige, eftersom straffmyndighetsåldern är 15. Myndig är man först vid 18 och hjärnan anses helt utvecklad vid 25, vilket borde vara mer principiella gränser för när man kan straffas. Men att släppa brottsbenägna tonåringar helt fria riskerar att göda brottsligheten och vi har tillräckligt mycket erfarenhet av 16-åringar för att anse oss veta att de bör ta ansvar för sina handlingar, dock med ungdomsrabatt. 15-årsgränsen är en godtycklig kompromiss mellan olika intressen.

Ett annat intressant exempel är avvägningen mellan brottsbekämpning och integritet. Om förundersökningar avser brott med ett straffminimum på 4 år får buggning användas, för telefonavlyssning gäller ett straffminimum på 2 år. Här finns inga principer, men en erfarenhet på åklagarkontoren av vad som är rimligt i förhållande till olika brott.

Den just nu mest brännande frågan är vad som är en liberal principiell ståndpunkt i migrationspolitiken. Värna asylrätten, säger centrala politiker i regering och opposition. Men om man skrapar lite på ytan så ser man att det inte gäller. Eftersom lågt räknat 20 miljoner personer i dag har rätt till asyl i Sverige gör den svenska regeringen, och EU, sitt yttersta för att hindra personer att söka asyl. Det gör att Migrationsverket i går, mitt under vår tids största flyktingkris, ytterligare sänkte sina prognoser för 2016 till 29.000 och för 2017 till 36.000 asylsökande.

En principvidrig åtgärd för svensk del är legitimationskontrollerna på Kastrup i Danmark, vilka innebär att personer utan giltigt leg inte kan söka asyl. Moderaterna trycker på för att kontrollerna ska förlängas, något även regeringen aviserat, eftersom de särskilt hindrar ensamkommande barn.

Vad Sverige plågsamt och alltför långsamt upptäckte förra året är att migrationspolitiken i likhet med många andra områden lämpar sig dåligt för kompromisslöshet. Värdefulla principer som "rätten att söka asyl" krockar med önskan om att hålla volymen på en nivå som inte hotar offentliga åtaganden mot de egna medborgarna, allmän ordning och inre säkerhet och ekonomin i stat och kommun.

Man kan prioritera det ena före det andra, men båda går inte att upprätthålla samtidigt, varför nuvarande regering gjort en kompromiss som även nästkommande regering tvingas leva med.

Detta borde också följas av ett mer ärligt samtal. I stället för att varna för den liberala världsordningens undergång och 1930-talets återkomst (diktatur, folkmordspolitik, tysk invasion av Polen) bör ledande politiker, särskilt liberaler, våga tala med väljarna och varandra som vuxna. Det går att säga att politiken består av svåra kompromisser, att migrationen är en sådan, och att den tidigare anklagelseakten bara leder till nya låsningar. Det skulle till och med väcka förtroende, något politiken nu lider skriande brist på.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Techstep SwedenAnnons

Så levererar du den mobila arbetsplatsen kostnadseffektivt, säkert och med användaren i fokus

Henrik Fagrell, Vice VD. Foto: Daniel Forsbring 
Helena Reimeringer, Säljchef och affärsutveckling strategiska tjänster Foto: Carl Björklund
Henrik Fagrell, Vice VD. Foto: Daniel Forsbring Helena Reimeringer, Säljchef och affärsutveckling strategiska tjänster Foto: Carl Björklund

Att investera i Managed Mobility Services (MMS) innebär en möjlighet för företag att kunna öka säkerheten, minska kostnader och komplex IT, samtidigt som medarbetarnas produktivitet och tillfredsställelse ökar. 

Techstep är en MMS-leverantör som hjälper Enterprise-företag i Norden att växa den moderna arbetsplatsen och effektivisera processer med mobil teknologi på ett sätt som både optimerar verksamheten och förbättrar arbetsdagen för medarbetarna. Genom att kombinera mjukvara, hårdvara och paketerade MMS-tjänster guidar de kunden till en trygg, säker och hållbar mobil utveckling.

 – I kort kan man säga att vårt koncept är en mobil livscykel-tjänst som möter de växande krav från verksamheten på en flexibel och mobil arbetsplats, samtidigt som den skapar en bra upplevelse för användaren och en stor effektivisering för företagen, säger, Henrik Fagrell, Vice VD.

Mobilt är enklare, effektivare och mer innovativt

En konsekvens av pandemin är att allt fler företag investerar i ny teknologi för att kunna möta de anställdas krav på en mer mobil arbetsplats. Allt fler implementerar nya arbetssätt där mobilen blir ett verktyg att göra kritiska arbetsuppgifter på, från den plats där medarbetaren befinner sig och med verktyg som medarbetaren själv valt. Det innebär en stor förändring för både företag och medarbetare och som med all förändring är förståelse precis lika viktig som att ha rätt hårdvara och teknologi på plats. Att arbeta strategiskt med mobilitet är extra viktigt i och med att tekniken utvecklas extremt snabbt och att användarna är mer mobila än någonsin med pandemin. 

– Att jobba mobilt är enklare, effektivare och mer innovativt. Det ger ett stort värde i produktivitet och en större flexibilitet och balans hos medarbetaren. Våra MMS-tjänster gör att vår kund kan leverera ett modernt och mobilt kontor till sina anställda, som kan arbeta med mobila verktyg så som surfplattor och mobiltelefoner de själva valt. Är det mobila verktyget viktigt för att göra arbetet effektivt måste företag också investera i att designa rätt verktyg (appar) och rätt processer som tillsammans skapar en bra användarupplevelse. För att hjälpa våra kunder med detta tar vi ett holistiskt perspektiv på det mobila och sätter medarbetaren i fokus, berättar Helena Reimeringer, Säljchef och affärsutveckling strategiska tjänster.

Helhetsgrepp om den mobila livscykeln 

MMS-tjänster från Techstep levereras i tre olika delar; Asset management, Platform management och Advisory service. Tjänsterna ger en komplett översikt på företagets mobila hårdvara och full kontroll över säkerhetsaspekter så som identitetshantering. En gemensam portal med service och support minskar administrationen för IT-avdelningen och genom tjänstens verktyg kan företagen säkerställa att alla enheter alltid har rätt version av operativsystem och appar. 

– Vi har en unik spetskompetens som följer med kunden på den mobila resan genom hela livscykeln, från installation till eftermarknad och återtag. Vi sätter upp mål, strategi och hjälper kunden att digitalisera och automatisera företagets mobila livscykel, säger Henrik Fagrell. 

Om oss

Techstep är en Nordisk Managed Mobility Services-leverantör, med 295 anställda i Norge, Sverige och Danmark. Med 550+ Enterprise-kunder i olika branscher inom privat och offentlig sektor gör Techstep det möjligt för verksamheter och deras anställda att utföra sitt arbete på mobila enheter och platser, med en hög grad av säkerhet och operativ stabilitet.

www.techstep.se

Mer från Techstep Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Techstep Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?