PM Nilsson: Manual för moderater

På måndag i Stockholms konserthus utser Di årets supergasell. Efter deltävlingar i varje län i landet ska det snabbast växande företaget i Sverige prisas.

 

Snabbväxarna har en särskild och intressant roll i ekonomin. De kan vara små eller större, jobba i nya eller gamla branscher, men de visar tydligt i vilken riktning ekonomin rör sig.

På senare år har bygg dominerat gaselltävlingarna. Det är delvis ett utslag av rot-reformens genomslag, men framför allt av att den svenska befolkningen växer och flyttar in i städer. Nya bostäder byggs, gamla renoveras och delas upp i mindre enheter för att fler ska få plats. I Stockholms innerstad bor nästan en halv miljon fler i dag än på 1970-talet.

En annan bransch som är med i nästan varje deltävling är de så kallade välfärdsföretagen. De växer i kraft av politiska reformer, men framför allt för att de är populära hos kunderna och gör något annat och annorlunda än det offentliga.

De kämpar också i en extrem politisk motvind. Den sittande regeringen har som ambition att slå ihjäl välfärdsföretagen med hjälp av ett vinstförbud. Det är bara att packa ihop, som Jonas Sjöstedt uttryckte det.

I början av mandatperioden trodde många att vinstförbudet skulle gömmas bort i en utredning, försenas, få nobben i riksdagen och dö sotdöden. Men S har återupptäckt sprängkraften i socialismen. Vinstförbudet är ingenting som S motvilligt baxat ända hit. Retoriken från regeringen är offensiv och kampvillig. Statsminister Stefan Löfven jämför välfärdsbolagen med människohandel. Den för frågan ansvariga ministern Ardalan Shekarabi anser att vinst är stöld.

Vid sidan av att det är stötande att först avreglera en sektor, bjuda in företagen, göra upphandlingar och sedan anklaga företagen för stöld när vinstmarginalen stiger över statslåneräntan, präglas regeringens syn på företagande och marknadsekonomi av klassisk socialism. För socialisten, och för Stefan Löfven, är vinst skillnaden mellan lönen och det verkliga värdet av arbete och vinstuttag är exploatering.

I ett sådant läge skulle man tro att det stora borgerliga oppositionspartiet går till motoffensiv och slår vakt om fritt företagande. Men icke.

Moderaterna är obekväma i debatten om vinst i välfärden och har föreslagit ett eget litet vinstförbud för välfärdsföretag som går dåligt. Därmed blir det svårt att ta principstriden.

Att Socialdemokraterna i sällskap med Vänsterpartiet inte är att lita på är man van vid, men när Moderaterna inte orkar stå upp för marknadsekonomins grundläggande premisser går det som ett jordskalv genom företagarleden. Om det är något man är rädd för är det att M "lyssnar" och viker ner sig för att slippa att vinstförbud blir en central socialdemokratisk valfråga 2018.

När moderatledaren Anna Kinberg Batra i kväll går upp på scen för att dela ut priset till gasellvinnaren bör hon därför ta tillfället i akt och säga följande:

Välfärdsföretagen har utvecklat och förädlat den svenska solidariska välfärdsstaten. I andra länder har endast de rika kunnat skicka sina barn till privatskolor och söka hjälp på privata sjukhus. På grund av friskolereformen, skolpengen, det fria skolvalet och lagen om valfrihet i vården är detta en möjlighet för alla svenskar. Det är unikt och något vi ska vara stolta över.

Välfärdsföretagen har revolutionerat sina branscher. De har tillfört syre i de tidigare kommunala monopolen. Lärare, sjuksköterskor och läkare har fler arbetsgivare att välja mellan och de kan starta egna företag inom sina yrken. Affärsidéns svindlande kraft är numera möjlig även i vård, skola och omsorg.

I ekonomisk mening är välfärdsbranschen rena drömmen. Det talar vi alldeles för lite om. Den har hängivna och välutbildade medarbetare, högt teknikinnehåll i vården, stort och växande humankapital i skolan, stabil tillväxt, stark legitimitet och lysande exportmöjligheter. Vi kommer förhoppningsvis att kunna fortsätta slå världen med häpnad med specialstål, men ännu mer med svensk barnomsorg. Utbildningsexplosionen för kvinnor i världen kommer att ställa helt nya krav och vi vet hur man gör.

Man ska akta sig för att spå om framtidens ekonomi, men kvalificerade tjänsteföretag med stor efterfrågan har helt säkert framtiden för sig.

Svenska välfärdsföretag lockar kapital från hela världen. Kaliforniska pensionsfonder väljer att investera i svensk skola, svensk vård och svensk omsorg. Det är ett styrkebevis. Vi är attraktiva och har starka och växande företag.

Vi slår kompromisslöst vakt om det fria företagandet och företagets rätt till vinst. Vinsten är en frisk drivkraft och förutsättning för att utveckla företag och locka investeringar. De som bygger skolor, skriver läromedel, producerar läkemedel, är lärare och sjuksköterskor ska ha betalt, men det ska även de som investerar sina pengar och sina idéer i svenska välfärdsföretag.

Varje krona i vinst är en investering i en bättre framtid, det gäller lika mycket i S-ledarens gamla metallindustri som i de nya välfärdsnäringarna.

Grattis till vinnaren!


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?