1515
Annons

PM Nilsson: Manual för moderater

På måndag i Stockholms konserthus utser Di årets supergasell. Efter deltävlingar i varje län i landet ska det snabbast växande företaget i Sverige prisas.

 

Snabbväxarna har en särskild och intressant roll i ekonomin. De kan vara små eller större, jobba i nya eller gamla branscher, men de visar tydligt i vilken riktning ekonomin rör sig.

På senare år har bygg dominerat gaselltävlingarna. Det är delvis ett utslag av rot-reformens genomslag, men framför allt av att den svenska befolkningen växer och flyttar in i städer. Nya bostäder byggs, gamla renoveras och delas upp i mindre enheter för att fler ska få plats. I Stockholms innerstad bor nästan en halv miljon fler i dag än på 1970-talet.

En annan bransch som är med i nästan varje deltävling är de så kallade välfärdsföretagen. De växer i kraft av politiska reformer, men framför allt för att de är populära hos kunderna och gör något annat och annorlunda än det offentliga.

De kämpar också i en extrem politisk motvind. Den sittande regeringen har som ambition att slå ihjäl välfärdsföretagen med hjälp av ett vinstförbud. Det är bara att packa ihop, som Jonas Sjöstedt uttryckte det.

I början av mandatperioden trodde många att vinstförbudet skulle gömmas bort i en utredning, försenas, få nobben i riksdagen och dö sotdöden. Men S har återupptäckt sprängkraften i socialismen. Vinstförbudet är ingenting som S motvilligt baxat ända hit. Retoriken från regeringen är offensiv och kampvillig. Statsminister Stefan Löfven jämför välfärdsbolagen med människohandel. Den för frågan ansvariga ministern Ardalan Shekarabi anser att vinst är stöld.

Vid sidan av att det är stötande att först avreglera en sektor, bjuda in företagen, göra upphandlingar och sedan anklaga företagen för stöld när vinstmarginalen stiger över statslåneräntan, präglas regeringens syn på företagande och marknadsekonomi av klassisk socialism. För socialisten, och för Stefan Löfven, är vinst skillnaden mellan lönen och det verkliga värdet av arbete och vinstuttag är exploatering.

I ett sådant läge skulle man tro att det stora borgerliga oppositionspartiet går till motoffensiv och slår vakt om fritt företagande. Men icke.

Moderaterna är obekväma i debatten om vinst i välfärden och har föreslagit ett eget litet vinstförbud för välfärdsföretag som går dåligt. Därmed blir det svårt att ta principstriden.

Att Socialdemokraterna i sällskap med Vänsterpartiet inte är att lita på är man van vid, men när Moderaterna inte orkar stå upp för marknadsekonomins grundläggande premisser går det som ett jordskalv genom företagarleden. Om det är något man är rädd för är det att M "lyssnar" och viker ner sig för att slippa att vinstförbud blir en central socialdemokratisk valfråga 2018.

När moderatledaren Anna Kinberg Batra i kväll går upp på scen för att dela ut priset till gasellvinnaren bör hon därför ta tillfället i akt och säga följande:

Välfärdsföretagen har utvecklat och förädlat den svenska solidariska välfärdsstaten. I andra länder har endast de rika kunnat skicka sina barn till privatskolor och söka hjälp på privata sjukhus. På grund av friskolereformen, skolpengen, det fria skolvalet och lagen om valfrihet i vården är detta en möjlighet för alla svenskar. Det är unikt och något vi ska vara stolta över.

Välfärdsföretagen har revolutionerat sina branscher. De har tillfört syre i de tidigare kommunala monopolen. Lärare, sjuksköterskor och läkare har fler arbetsgivare att välja mellan och de kan starta egna företag inom sina yrken. Affärsidéns svindlande kraft är numera möjlig även i vård, skola och omsorg.

I ekonomisk mening är välfärdsbranschen rena drömmen. Det talar vi alldeles för lite om. Den har hängivna och välutbildade medarbetare, högt teknikinnehåll i vården, stort och växande humankapital i skolan, stabil tillväxt, stark legitimitet och lysande exportmöjligheter. Vi kommer förhoppningsvis att kunna fortsätta slå världen med häpnad med specialstål, men ännu mer med svensk barnomsorg. Utbildningsexplosionen för kvinnor i världen kommer att ställa helt nya krav och vi vet hur man gör.

Man ska akta sig för att spå om framtidens ekonomi, men kvalificerade tjänsteföretag med stor efterfrågan har helt säkert framtiden för sig.

Svenska välfärdsföretag lockar kapital från hela världen. Kaliforniska pensionsfonder väljer att investera i svensk skola, svensk vård och svensk omsorg. Det är ett styrkebevis. Vi är attraktiva och har starka och växande företag.

Vi slår kompromisslöst vakt om det fria företagandet och företagets rätt till vinst. Vinsten är en frisk drivkraft och förutsättning för att utveckla företag och locka investeringar. De som bygger skolor, skriver läromedel, producerar läkemedel, är lärare och sjuksköterskor ska ha betalt, men det ska även de som investerar sina pengar och sina idéer i svenska välfärdsföretag.

Varje krona i vinst är en investering i en bättre framtid, det gäller lika mycket i S-ledarens gamla metallindustri som i de nya välfärdsnäringarna.

Grattis till vinnaren!


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?