ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

PM Nilsson: M bör hålla fast vid sin linje - och bygga politik

Det viktiga moderatledaren egentligen gjorde torsdagen den 19 januari var att svara på hur hon tänker agera i talmansrundan efter nästa val.

Tidigare under hösten hade alla alliansledarna sagt att de tänker rösta bort Stefan Löfven i den obligatoriska statsministeromröstningen, och detta oavsett om alliansen blir mindre eller större än de rödgröna.

Om alliansen blir större är det självklart att alla partiledare vill bilda en gemensam regering.

Men vad händer om alliansen blir mindre? Det var den centrala frågan.

Anna Kinberg Batra gav besked om att hon tänker försöka bilda regering även då. Löfven kan inte, utan hjälp från alliansen eller SD, och M tänker inte hjälpa honom en gång till.

Kristdemokraterna har gett samma besked.

C och L har inte gett ett seriöst svar. Ingen vet faktiskt hur de två partierna tänker agera, och ingen av dem undkommer SD om de vill bilda regering.

Enligt kommentarerna efter Sifos och Demoskops mätningar som publicerades i går straffas Moderaterna för detta besked. M-väljarna skulle alltså föredra en ny DÖ-period då det egna partiet lägger ner sina röster trots att det har stöd av en majoritet i riksdagen. Är den analysen trovärdig?

Den som lever får se. Januaribeskedet har säkert haft en inverkan på M:s opinionssiffror, men det kan också vara en redan intecknad nedgång. Om partiet ligger under 20 procent under hela våren är det allvarligt.

Den stora vinnaren, C, rider på en sedan länge etablerad framgångsvåg. Det tog lång tid att vända partiets kräftgång, liksom det tog lång tid för den nya partiledaren att växa ikapp sin roll. Men det gick och den positiva utvecklingen kommer att bestå länge.

Att M nu har rett ut hur partiet ser på regeringsbildningen är en långsiktig investering. Nu gäller det att bygga ett trovärdigt politiskt alternativ till den nuvarande regeringen. De sakpolitiskt dominerande frågorna är M:s hemmaplan. Sverige behöver snabbt bygga ny och effektiv polisiär kapacitet, ny, bredare och mycket starkare försvarsförmåga, samt få i gång arbetsmarknaden för asylinvandrare.

L och C i all ära, men utan Moderaternas tyngd i dessa frågor kommer borgerligheten ingenstans. De vikarierande högerledarna Hultqvist & Ygeman borde få mycket tuffare konkurrens än vad M nu erbjuder.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer