1515
Annons

PM Nilsson: Låt Telia bygga den arktiska kabeln mellan EU och Asien

Sverige och särskilt Stockholm är ett sällsynt väl uppkopplat ställe. Vi har snabba förbindelser till hela världen och väsentliga delar av världens internettrafik passerar Sverige. Orsaken är att det gamla Televerket och det nya Telia lagt telekablar och fiberkablar kors och tvärs över Östersjön och är medinvesterare i viktiga Atlantkablar.

 

Tillgången till snabba fibrer har tveklöst gynnat Sverige, industriellt, politiskt och militärt. Att ha en snabb uppkoppling gör stor skillnad för finansbranschen, spelindustrin, strömningen av film och ljud och för den så kallade datacenterindustrin. Facebook i Luleå uppskattar inte bara den arktiska kylan utan också snabb access till världen.

Att vara en relativ stormakt på fiber har också fött ett politiskt klimat där internet är viktigt och en självbild av att vara på nätet. Och att ha stor trafik genom landet är intressant för underrättelsetjänsten.

Men denna ställning är inte för evigt given eftersom andra länder också lägger kablar. De stora havens bottnar liknar numera en väv av fiberkablar och nya och snabbare byggs hela tiden. Ett av de senaste stora projekten är Googles och Kinas nya fiberkabel som sedan sommaren 2016 kopplar upp den amerikanska västkusten med Asien.

Finland planerar nu ett liknande projekt, Arctic Connect, eller Northeast Passage, som ska koppla samma Europa och Asien.

Den nuvarande euroasiatiska trafiken går mest i världens längsta fiberkabel Sea-Me-We3, byggt av France Telecom och China Telecom, och löper runt Europa, genom Medelhavet, Suez, Röda havet och genom Indiska Oceanen. Den färdigställdes år 2000. Resten går via USA.

De finska planerna är att bygga en fiberkabel upp till Kirkenes i Norge, utmed Rysslands norra kust, genom Berings sund för att koppla samman Europa, Ryssland, Japan och Kina. Den blir en fortsättning på en fiberkabel i Östersjön som blev färdig 2016, C-Lion1, och som förbinder Tyskland med Finland.

Den arktiska euroasiatiska kabeln sänker förseningen mellan EU och Asien från över 200 till 100 millisekunder och får mycket hög kapacitet. Den placerar Finland i absolut toppnivå vad gäller de fördelar Sverige nu åtnjuter och den kommer att bli central för den tekniska och ekonomiska utvecklingen. Europas, Kinas och Japans ekonomier kommer att växa samman än mer när internet of things och 5G slår igenom och Toyotas bilar blir uppkopplade och självkörande. I stort sett allt kommer att kräva snabba och säkra fibrer.

Projektet ägs av högsta politiska nivå. När Alexander Stubb var statsminister definierade han nätkapacitet som en nationellt prioriterad fråga. Den tidigare statsministern Paavo Lipponen har fått till uppgift att göra en förstudie och sondera intresset. Den lämnades in strax före jul till den finska regeringen. I december träffades också den finske statsministern Juha Sipilä och Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev i Uleåborg för att diskutera den arktiska kabeln, och Nord Streams hyra av Hangö.

Inför rapporten har Lipponen besökt alla viktiga huvudstäder i väst, (utom Stockholm) samt Moskva, Tokyo och Peking. Han har också haft möten med de stora telekommunikationsföretagen. Alla uttrycker intresse, en viss tvekan inför att göra det med Ryssland, och att projektet måste vara öppet och drivas av kommersiella intressen.

Att han har undvikit Stockholm kan ha sina skäl. Sverige kan anse sig förlora sin relativa starka position på nätet. Sverige har också dåliga relationer med Ryssland och kan vara svår att ha som partner eftersom projektet kräver samarbete med Moskva.

Samtidigt är Sverige den mest naturliga samarbetspartner som Finland kan ha. Vi har det stora telebolaget ihop. Stockholm är en stark nod på nätet och intressent i andra viktiga kablar. Det finns industriell och finansiell kapacitet för själva bygget. Vi har till och med tillräckligt många isbrytare tillsammans. Och vi har sammanfallande säkerhetspolitiska intressen.

Sveriges rysskritiska hållning kan till och med bidra till projektets legitimitet. Det är inte bra om omvärlden uppfattar bygget som 2000-talets Vänskaps- och biståndspakt. Sverige är också rimligen viktig för att få bred acceptans i EU-kretsen och i USA. Och projektet behöver starka finansiärer.

Att bygga en globalt central fiberkabel som löper över ryskt territorium är känsligt, särskilt nu. Samtidigt har finnarna rätt i att om inte de bygger kommer kinesiska Huawei att bygga ändå.

I maj tar Finland över ordförandeskapet i Arktiska rådet, ett av få sammanhang som ännu inte förgiftats av de dåliga relationerna med Moskva. Den svenska statsministern sa i sitt Sälen-tal att han trots den politiska krisen vill upprätta vänskapsband med Ryssland och "mer kontakter mellan folken". Alla har behov av att se ett ljus i tunnelmörkret.

Den svenska regeringen bör på statsministernivå visa distinkt och positivt intresse för att vara en partner i kabeln till Asien. Gör det till ett svenskfinskt projekt. Låt Telia investera, risken är faktiskt låg, lägg kabeln i Bottniska viken och dela den i Ålands hav med en riktning till Stockholm och en till Helsingfors. (Man kan ha egna fibrer i kablar som garanterar integritet mellan slutstationerna, ryssarna ska ha sex stycken).

Bit huvudet av skammen och hänvisa Nord Stream till Ystad om nu andra hamnar är för känsliga. Hjälp till med information om gamla minfält och andra praktiska saker.

I år firar Finland 100 år av självständighet. Stefan Löfven har en chans till ett framtidsinriktat födelsedagstal.


Innehåll från AssentlyAnnons

Assently ökar tryggheten med digital identifiering och signering

Tiden då avtal postades till parterna för signering är förbi. I dag sköts en stor del av administrativa processer kopplade till signering och identifiering digitalt. Assently beskriver sig som den sista pusselbiten i ett företags digitala flöde för att öka säkerheten online och skapa administrativ lättnad.

– Säkerhet ligger till grund för allt vi gör och våra lösningar för elektronisk identifiering och signering skyddar enskilda och företag mot vågen av bedrägeriförsök och lurendrejeri, säger Andreas Massarsch, grundare.

För över tio år sedan lades grunden till Assently, Saas-leverantören som tillhandahåller premiumlösningar för e-signering och e-identifiering med Mobilt BankID eller andra nordiska e-legitimationer. De vänder sig främst mot företag inom bank-, finans- och försäkringsbranschen och ser att det digitala säkerhetstänket ökat under de senaste åren och förståelsen för – och behovet av – trygga lösningar för digital identifiering och signering exploderat.

Linda Ahrgren, vd, berättar att Assently utvecklar nyckelfärdiga lösningar för elektronisk identifiering med e-legitimationer, som ökar säkerheten genom dokumenthanteringskedjan och effektiviserar hela processen.

– Vi har både små och stora kunder inom privata och offentliga verksamheter. Deras gemensamma nämnare är att de vill förenkla för sina kunder genom säkrare och mer effektiva digitala processer och göra valideringen av identiteter enklare och tryggare. Majoriteten har bra digitala flöden – men hos många saknas den sista pusselbiten i kedjan: en säker och effektiv identifiering och signering. Det är här vår tjänst kan underlätta.

Integreras genom ett API

Genom ett smidigt API kan Assentlys tjänster integreras med kundernas befintliga system och Andreas Massarsch, grundare av Assently, säger att ambitionen är att göra vardagen enklare för användarna.

– Vi vill göra det tillgängligt och enkelt att skicka, verifiera och e-signera vad som helst, när som helst och var som helst. Det är ett smart, säkert och hållbart alternativ som främjar affärs- och kundnyttan.

Om du exempelvis bygger en app kan du integrera Assently och säkerställa trygg identifiering utan att behöva bygga en ny funktion för det. En snabb sammankoppling gör att du har det på plats på fem minuter.

– Identifieringen har blivit en viktigare faktor än signeringen i dag, det ska gå snabbt: lösenordsfunktioner och koder ändras till ansiktsigenkänning för snabba inloggningar. Det har med bedrägerier att göra och e-identifiering är på många sätt säkrare. I dag har medlemsklubbar och till och med en dejtingapp börjat använda sig av vår delprogramvara Core ID för att garantera att den som loggar in faktiskt är personen den uppger sig att vara.

Linda Ahrgren konstaterar att den största nyttan med Assently ändå är att allt sköts helt digitalt.

– Du kan skapa avtal direkt i CRM-systemet och sedan slippa den fysiska signaturen som tidigare var ett krav vid ett köp eller en överenskommelse. Mäklare använder identifiering för att garantera seriositet i budgivningar och med hjälp av ett hundra procent digitalt, säkert flöde kan personerna som signerar känna sig trygga i att ens uppgifter inte hamnar på vift. Även i efterhand kan man säkerställa att ett avtal är korrekt undertecknat, se när signaturen skett och garantera att den inte är manipulerad.  Det finns många fördelar med det digitala flödet och nu när det är möjligt att säkerställa säkerheten ser många användare inte någon annan väg framåt än den.

Läs mer om Assently här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Assently och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?