1515

PM Nilsson: Låt Säpo och Must informera allmänheten

LEDARE. "Som helhet anser vi att de geopolitiska riskerna är en betydande risk på nedsidan för vårt huvudscenario", skrev Swedbank i sin senaste Economic Outlook som presenterades i går.

 

ÖPPNA UPP. Säpo-chefen Anders Thornberg och chefen för Must, Gunnar Karlsson, bör inspireras av sina tyska och amerikanska kolleger och involvera allmänheten i försvaret mot den ryska informationsoffensiven.
ÖPPNA UPP. Säpo-chefen Anders Thornberg och chefen för Must, Gunnar Karlsson, bör inspireras av sina tyska och amerikanska kolleger och involvera allmänheten i försvaret mot den ryska informationsoffensiven.Bild:Pontus Lundahl

Swedbank är ett av de svenska företag som är tunga i de baltiska staterna. Om det går dåligt där går det dåligt för banken. Detsamma gäller SEB som har kontor i vartenda gathörn i Riga.

"Geopolitisk risk" för tankarna till militär konfrontation, vilket är en ökande men fortfarande avlägsen risk. Däremot finns det pågående konfrontationer som är nog så bekymmersamma, särskilt ur ett affärsperspektiv.

Tidigare i veckan skrev Washington Post att Obama-administrationen använde "heta linjen" till Moskva, som ska användas vid hotande kärnvapenkonflikt, för att varna för vidare rysk inblandning i det amerikanska valet.

Det säger en del om hur allvarligt USA såg på att rysk underrättelsetjänst hackade Demokraternas mailserver och spred både sanna och falska uppgifter för att misskreditera Hillary Clinton.

Hur sårbara våra samhällen är för ryktesspridning visade en analys från Buzzfeed som släpptes igår. De mest virala valrelaterade nyheterna under de sista kampanjveckorna i USA var falska. I topp låg "Påven Franciskus chockar världen, föredrar Donald Trump" och "Wikileaks bekräftar att Hillary sålde vapen till ISIS". På Facebook fick de falska nyheterna större genomslag än toppnyheterna från etablerade nyhetsmedier.

Oron hos amerikanerna delas till fullo av européerna. I Europa har Ryssland distinkta intressen av att öka stödet för partier som delar den ryska regimens syn på EU och Nato och misskreditera partier och företrädare som håller fast vid europeisk enighet inför rysk aggression.

Nederländerna har val i mars, Frankrike i maj och Tyskland i september. I alla tre valen kan högerpopulister nå stora framgångar, i Frankrike till och med vinna presidentposten.

Både tysk och fransk underrättelsetjänst är satt i alarmberedskap inför valen. Tyska motsvarigheten till Säpo-chefen gav en ovanlig intervju till Reuters i onsdags och slog fast att ryskt stöd till högerpopulisterna är att betrakta som ett hybridhot som syftar till att påverka den allmänna opinionen och det demokratiska beslutsfattandet. Han förordade att underrättelsemyndigheterna ska offentliggöra ryska kampanjer och bemöta falska uppgifter. "Om folk får reda på att nyheterna inte är sanna försvinner lögnernas giftighet", hoppas han.

Det ryska hybridhotet gäller i hög grad också Sverige och svenska demokratiska processer. Vid sidan av att vara ett mål i sig är svensk politik och ekonomi en integrerad del av de baltiska länderna, varför det finns skäl att vara extra vaksam. Informationskrigsföring mot ett baltiskt land involverar svenska intressen.

Många hoppas på att medierna ska sanera offentligheten, men det är att hoppas för mycket. Redaktionerna kommer att rapportera vad ryska ministrar säger, hur lögnaktiga de än är. Och etablerade medier har inte till uppgift att korrigera Facebook.

Däremot kan etablerade medier och Facebook-användare hänvisa till trovärdiga avsändare som bemöter ryska påverkanskampanjer.

I USA använder CIA, FBI och NSA Twitter för att bemöta och korrigera. Särskilt NSA är aktiva. De svenska underrättelsetjänsterna har ingen motsvarighet. Säpo finns på Twitter men är i likhet med Försvarsmakten mycket blygsam. Must och FRA finns inte alls.

Underrättelsetjänsternas uppgift är att informera regeringen, ÖB och delar av polisen. Men den tekniska utvecklingen har sprängt gamla ramar. Alla äger i dag kommunikationskanaler med global och omedelbar räckvidd. Det gör allmänheten till en mycket mer avgörande intressent, vilket Ryssland till fullo förstått, och som USA börjar förstå.

Ett effektivt sätt att möta informationshot är att skapa en informationsslinga för allmänheten där underrättelsetjänsterna likt den tyska spionchefen berättar vad man vet, och kan säga.

Mycket stora värden står på spel och demokratierna måste skaffa sig en mer intelligent motståndskraft.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?