ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

PM Nilsson: Kinberg Batra måste ha en rakare höger

  • Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Det är lätt att rada upp ett antal europeiska länder där mycket hänger på att den traditionella högern lyckas med sitt projekt. De mest uppenbara är Frankrike och Tyskland. Om tysk kristdemokrati och fransk höger misslyckas kommer Brexit kännas som en frisk kuling över Nordsjön jämfört med den storm som i värsta fall riskerar att sänka euron och slita sönder unionen.

 

 

 

Lika dramatiskt är det inte med svensk höger, men det moderata projektet är det viktigaste i svensk politik just nu. Om Anna Kinberg Batra misslyckas med att samla högerväljarna, och SD blir större än M i valet 2018, får Sverige en helt annan och sämre politisk verklighet. Säga vad man vill om det gamla högerpartiet, men det har i huvudsak varit en konstruktiv och frisk kraft i svensk politik.

Ett första steg i konsolideringen kom i tisdags då moderatledaren i Aftonbladet skrev att omsvängningen i migrationspolitiken inte är en tillfällig utan permanent lösning. Hon anser att det inte går att ha stor asylinvandring i kombination med så dålig ekonomisk och social integration.

Det är riktigt i sak, men också en signal till alla M-väljare som har haft skäl att inte lita på sitt parti.

Migrationspolitiken är viktig, men inte tillräcklig för att ta tillbaka initiativet.

Nästa steg för moderatledningen är att reparera den förtroendeskada som Decemberöverenskommelsen skapade och bli mycket tydligare i regeringsfrågan.

I går stod de ekonomiskpolitiska talespersonerna i riksdagen och förklarade varför regeringens budgetproposition är dålig för Sverige. Ändå släpper alliansen igenom budgeten, eftersom man inte vill fälla regeringen och själv ta makten.

Den låsningen måste bort. I valet 2014 blev en röst på Moderaterna inte en röst på en borgerlig politik utan på en politik som graviterar mellan S och V. Detta eftersom M inte vill använda riksdagsmajoriteten för att utöva makt.

De väljare som vill ha ett regeringsskifte måste kunna lita på att allianspartierna i allmänhet och M i synnerhet gör sitt yttersta för att vinna regeringsmakten. En fortsatt otydlighet på denna punkt är farlig för M, särskilt när den mest allvarliga konkurrenten, SD, är mycket tydlig.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer