Hamnens argumentation säger en hel del om hur klena sakskäl ministrarna Hultqvist och Wallström egentligen hade när de i förra veckan kallade upp kommunalråden från Karlshamn och Gotland.
Wasco är en global jätte, specialiserad bland annat på gasledningsbyggen. Det har huvudkontor i Malaysia och verksamheter över hela världen. Nyligen avslutades ett stort gasledningsbygge i Norge och ett annat i Louisiana i USA.
Detta bolag kommer att transportera rör som byggs i Tyskland och lagra dem i hamnar längs Nord Streams sträckning, bland annat i Finland och Tyskland, innan de läggs ut i havet. Wasco använder inte ryska fartyg och bevakningen i Karlshamn kommer att skötas av ett svenskt säkerhetsbolag.
Det är alltså inte "Putin" som "hyr hamnen", eller ryssar som står vakt i Karlshamn. Inga ryssar kommer att vara inblandade.
Däremot är rysk närvaro redan stor i Karlshamns hamn i dag. Bara under det senaste året har 700 fartyg med rysk besättning anlöpt hamnen. Karlshamn är en av Sveriges stora oljehamnar och i hamnens cisterner och bergrum finns stora mängder gas och olja från Ryssland. Sverige importerar hälften av sin olja från Ryssland. Ryska fartyg går för övrigt även in i Karlskrona.
Karlshamn har gjort stora investeringar i östtrafiken, bland annat för att öppna en järnvägsförbindelse mellan Norden och Kina, genom Ryssland. Under hösten har två kinesiska delegationer varit på besök i Karlshamn för att projektera godsstråket.
Affären med Wasco är värt 100 miljoner kronor för Karlshamn och kräver 50–60 nyanställningar.
Försvarsministern anger F17 i Ronneby (40 kilometer från Karlshamn) och marinbasen i Karlskrona (70 kilometer från Karlshamn) som tillräckliga skäl för att säga nej till affären. Den typen av respektavstånd är faktiskt orimliga, och att Sverige ska ha en mer omfattande bojkott mot ryska intressen än EU och resten av Norden liknar mer svaghet och opportunism än ansvar.
Fotnot: Denna ledare publicerades den 20 december 2016 och har återpublicerats.