PM Nilsson: Karlshamn tar en viktig strid för handel

Styrelsen för det kommunala hamnbolaget i Karlshamn meddelade sent i måndags kväll att de fortsätter att förhandla med det bolag, Wasco, som ska utföra bygget av Nord Stream 2. Efter att ha tagit del av regeringens argument ser de inga sakliga skäl för att gå regeringen till mötes och säga nej till affären.

 

 

Hamnens argumentation säger en hel del om hur klena sakskäl ministrarna Hultqvist och Wallström egentligen hade när de i förra veckan kallade upp kommunalråden från Karlshamn och Gotland.

Wasco är en global jätte, specialiserad bland annat på gasledningsbyggen. Det har huvudkontor i Malaysia och verksamheter över hela världen. Nyligen avslutades ett stort gasledningsbygge i Norge och ett annat i Louisiana i USA.

Detta bolag kommer att transportera rör som byggs i Tyskland och lagra dem i hamnar längs Nord Streams sträckning, bland annat i Finland och Tyskland, innan de läggs ut i havet. Wasco använder inte ryska fartyg och bevakningen i Karlshamn kommer att skötas av ett svenskt säkerhetsbolag.

Det är alltså inte "Putin" som "hyr hamnen", eller ryssar som står vakt i Karlshamn. Inga ryssar kommer att vara inblandade.

Däremot är rysk närvaro redan stor i Karlshamns hamn i dag. Bara under det senaste året har 700 fartyg med rysk besättning anlöpt hamnen. Karlshamn är en av Sveriges stora oljehamnar och i hamnens cisterner och bergrum finns stora mängder gas och olja från Ryssland. Sverige importerar hälften av sin olja från Ryssland. Ryska fartyg går för övrigt även in i Karlskrona.

Karlshamn har gjort stora investeringar i östtrafiken, bland annat för att öppna en järnvägsförbindelse mellan Norden och Kina, genom Ryssland. Under hösten har två kinesiska delegationer varit på besök i Karlshamn för att projektera godsstråket.

Affären med Wasco är värt 100 miljoner kronor för Karlshamn och kräver 50–60 nyanställningar.

Försvarsministern anger F17 i Ronneby (40 kilometer från Karlshamn) och marinbasen i Karlskrona (70 kilometer från Karlshamn) som tillräckliga skäl för att säga nej till affären. Den typen av respektavstånd är faktiskt orimliga, och att Sverige ska ha en mer omfattande bojkott mot ryska intressen än EU och resten av Norden liknar mer svaghet och opportunism än ansvar.

Fotnot: Denna ledare publicerades den 20 december 2016 och har återpublicerats.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?