PM Nilsson: Juluppropet har rätt i sak men saknar svar

Svenska kyrkans julupprop går i år i polemik mot den mest brännheta fråga som S-MP-regeringen har haft att hantera. Genom att underteckna uppropet ställer man sig bakom en human migrationspolitik, vilket i kyrkans tappning i huvudsak är en återgång till de regler som gällde före åtstramningen i november 2015.

 

 

Bild:TT

De som besöker en kyrka under julhelgen kommer på ett eller annat sätt att uppmanas att underteckna. För en del är det självklart, för andra inte.

Svenska kyrkan har rätt att uttrycka sina grundläggande åsikter, även i kontroversiella frågor. Kyrkan är ett självständigt trossamfund. Sedan 1951 får man lämna om man vill.

Migrationen är just nu en överpolitiserad fråga. Alla möjliga ståndpunkter, frågor, livsåskådningar, ideologier och självsyner länkas samman med migration.

Egentligen är frågan långt mer praktisk till sin natur. Sverige har, har alltid haft, och kommer att ha migration, in till Sverige och ut från Sverige. Att svenskar kan arbeta, gifta sig eller studera i andra länder och att andra länders medborgare kan göra detsamma i Sverige gynnar friheten, utvecklingen och ekonomisk tillväxt. Det är det viktigaste skälet till att Sverige prioriterar öppenhet så långt det går.

Till detta kommer migration på grund av flykt från krig, förföljelse eller annat utsatthet och här gör Sverige ett tungt socialt åtagande.

Juluppropets andemening är goda villkor för de migranter som är här. Barn ska ha rätt till trygghet, vuxna till familjeliv och byråkratier ska inte hindra familjeåterförening.

Svenska kyrkan har rätt i att regeringens migrationspolitik brister i dessa avseenden, och därtill i många andra.

Det är inte humant att först högljutt från högsta politiska nivå välkomna 160 000 flyktingar för att sedan efter ett drygt års väntetid avvisa hälften av dem.

Det är ett bedrägeri att locka till sig 30 000 afghanska ungdomar som tror att uppehållstillståndet är en självklarhet för att sedan ändra villkoren och flyga tillbaka så många som möjligt.

Det är omänskligt att först utlova EU:s bästa familjeåterföreningsvillkor för att över en natt helt slopa möjligheten att ta hit sina familjer.

Det är lömskt att stänga ner möjligheten att ansöka om familjeåterförening på just de ambassader i de länder där flyktingarnas familjer finns.

Och det är dödligt att förbjuda alla lagliga sätt att ta sig till Sverige som asylsökande.

Orsaken till att S-MP-regeringen ändå gör detta är att man i panik vill att så få som möjligt ska söka sig hit. Öppenheten som grundläggande princip i kombination med EU:s bästa sociala villkor krockade med flyktinginvandringens omfattning. I år budgeterar staten 70 miljarder kronor för att täcka kostnaderna för flyktingarnas två första år i landet, därefter tar kommunerna det ekonomiska ansvaret. Det är en kostnadspost som ingen kan bortse ifrån.

Öppenheten och de sociala rättigheterna för flyktingar krockade också med villkoren på svensk arbets- och bostadsmarknad. Det är tufft att få jobb i Sverige om du har fel eller obefintlig utbildning, och boendekostnaderna är mycket höga. Risken för många års utslagning är enligt statistiken förödande stor. Och det finns inga tecken på att politiken ska avreglera bostads- och arbetsmarknad för att bättre passa migranter.

Undanflykten från denna målkonflikt är lika mänsklig som vanlig. Men bortom flyktingstopp och kyrkans återställare måste Sverige snart få i gång ett vettigt samtal som kan hantera båda storheterna. Personer som får asyl i Sverige ska ha samma fri- och rättigheter som alla andra i landet, i detta har kyrkan rätt. Samtidigt är resurserna begränsade. De kommunala och statliga systemen måste fungera, annars sviks grundläggande rättigheter för landets invånare. I detta saknar kyrkan svar, och den tomheten öppnar för framtida inhumana panikåtgärder.

Men vi kan göra vad vi kan.

Kyrkan har gott om lokaler, enorma markegendomar, (390 000 hektar), professionell och lojal personal. Sälj tiondet av jorden, både jordens gröda och trädens frukt, bygg boende, särskilt nära storstäder, och hjälp kommunerna. Det skulle fördjupa juluppropet och vara en sann kristlig gärning.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?