1515

PM Nilsson: Inte ens Annie Lööf slipper undan SD:s stöd

LEDARE. Centerledaren Annie Lööf berömmer sig om att vara tydlig i regeringsfrågan när hon kategoriskt avvisar att regera med stöd av SD. Och hon avkräver övriga allianskollegor samma tydlighet.

 

 

RIKSDAGSMAJORITETEN. Efter att de två traditionella blocken förlorat möjligheten till egen majoritet är såväl S-ledda regeringar som alliansregeringar beroende av SD för att kunna regera.
RIKSDAGSMAJORITETEN. Efter att de två traditionella blocken förlorat möjligheten till egen majoritet är såväl S-ledda regeringar som alliansregeringar beroende av SD för att kunna regera.Bild:Jonas Ekströmer

Men Annie Lööfs besked är inte så tydligt som hon vill ge sken av.

Man kan dela upp stödet till tre tillfällen: statsministeromröstningen, budgetomröstningen och sakpolitiken.

Stefan Löfven regerar med passivt stöd av alliansen eftersom allianspartierna lade ner sina röster vid statsministeromröstningen efter valet 2014.

Den ekonomiska politiken vilar också på ett stöd från alliansen eftersom allianspartierna avstår från att lägga ett eget budgetförslag till förmån för de rödgrönas.

I sakpolitiken regerar Stefan Löfven med växlande aktivt stöd från alliansen och SD. Löfven söker uttalat SD:s aktiva stöd i blockskiljande frågor, senast om upphandlingsreglerna. Löfven-regeringen samarbetar inte med SD men sonderar SD:s inställning i utskotten och anpassar sina förslag.

Det är en grov offentlig lögn att sittande regering är oberoende av SD.

Om alliansen efter nästa val blir större än de rödgröna vill Annie Lööf bilda en alliansregering. Den kommer att ha betydligt färre mandat i riksdagen än vad alliansen hade 2010-2014 och SD och S kommer att vara större än alliansen, vilket de är redan i dag. Det gör att Annie Lööfs regering kommer att vara beroende av SD i alla de tre stödnivåerna.

Om SD röstar mot alliansens kandidat i statsministerministeromröstningen blir det ingen alliansregering eftersom en riksdagsmajoritet säger nej.

Om SD röstar på en S-budget faller alliansens budget.

Och om SD röstar för olika sakpolitiska motioner från S kommer de att vinna riksdagsomröstningarna.

En sådan alliansregering kommer att skanna av varenda SD-riksdagsledamot för att sondera terrängen för möjliga förslag.

Men varför skulle SD rösta på S? Jo, om Annie Lööf lyckas med att alliansens migrationspolitik ska utgå från den blygsamma migrationspolitiska uppgörelsen från hösten 2015 och inte från det gällande stenhårda beslutet som S-MP-regeringen fattade senare samma höst, har SD starka skäl att hålla fast vid ett S-styre.

Alltså måste alliansen inför valrörelsen kompromissa inte bara inom sig självt utan också med SD:s migrationspolitiska inriktning och lägga sig minst på samma hårda linje som regeringen.

Frågan är vad som egentligen är så stor skillnad mellan en sådan alliansregering och en som är mindre än de rödgröna? Båda varianterna av alliansregering är beroende av SD.

Den sakpolitiskt intressanta skillnaden går mellan alliansens och S-MP-regeringens möjligheter att få igenom sin politik. Än så länge finns det en stabil riksdagsmajoritet i för borgerliga väljare centrala frågor. Det gör den rödgröna regeringen svagare än vad en tredje alliansregering hade varit.

Att idka ytterligare fyra år av väljarsvek är inget bra ingångsvärde för att begära förtroende i framtiden, inte ens för Annie Lööf.

För att Annie Lööf ska kunna hålla fast vid sitt löfte måste hon dessutom lägga ner sina röster vid den obligatoriska statsministeromröstningen efter valet. Hon ska alltså ägna hela valrörelsen åt att gräla på regeringen och sedan avstå från att rösta bort den. Det är vad hon lovar, men är det sannolikt? Vad tycker hennes väljare om det?

Och vad händer om alliansen inte kan agera gemensamt och om M och KD röstar emot och fäller Löfven tillsammans med SD? Kommer Annie Lööf att rösta mot Anna Kinberg Batra som statsminister eller kommer Centerpartiet i likhet med SD bli ett stödparti åt en M-regering?

Stefan Löfven har deklarerat att han fortsätter regera, även om alliansen blir större än de rödgröna. Han har lämnat DÖ att vila i frid. Han regerar med den konstellation som är möjlig, med eller utan stöd av SD.

Det minsta man kan begära av alliansen är att samfällt inta samma maktpolitiska inställning som statsministern.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?