ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

PM Nilsson: Industrin måste ta större ansvar för plastkatastrofen

  • PLASTIGT. Henderson Island, en liten obebodd ö mitt ute i Stilla havet, är täckt av plast. En FN-konferens väntas i juni anta skarpa skrivningar om att radikalt minska användningen av plast. Foto: Jennifer Lavers

LEDARE. Forskare från Australien publicerade på tisdagen en rapport från en längre resa till världens mest avlägsna ö, Henderson Island, mitt ute i Stilla havet mellan Nya Zeeland och Chile.

Ön är klassad som världsarv av Unesco på grund av sin oförstörda skönhet. Den är obebodd och liten, bara en mil lång och en halvmil bred.

Rapporten berättar om ett ändlöst plastlandskap. Varje kvadratmeter av stränderna är täcka av små och stora plastbitar. Forskarna uppskattar att 38 miljoner plastleksaker, tandborstar, hattar, basketbollar, cigarettändare, flaskor, röda monopolhotell, nät, rep och andra plastsaker ligger uppsköljda på stranden. Varje dag tillkommer 13 000 nya plastprylar.

Mängden plast på ön är till en del ett resultat av det uppmärksammade plastbältet i Stilla havet, ett område stort som halva USA där enorma mängder plast, många hundra miljoner ton, från Asien och Amerika förs samman av havsströmmarna.

Men plast är ett snabbt växande problem i alla hav. Den som under en längre tid vistats längs Östersjön märker förändringen. Plast har funnits på stränderna länge men det är mycket mer nu.

Vid sidan av nedskräpning är skadorna på marint liv oöverblickbara. Större fiskar och valar hittas fulla med plastprylar och plastpåsar, de små mikroplastbitarna, som frigörs vid tvätt av textilier med plast och när större plastbitar faller samman, tas upp i näringskedjor och når i slutändan människan själv.

Plast är samtidigt ett fantastiskt material och en nödvändig del av vårt samhälle. Hygienkrav i sjukvård och livsmedelshantering är svårt utan plast. Elektronik- och fordonsindustrin fungerar inte utan plast. Det dagliga livet har blivit lättare, säkrare och renare med hjälp av plastprodukter.

Bland annat därför bör industrin ta den växande politiska oron för plastkatastrofen i världshaven på mycket stort allvar. Användningen av plast kommer inom kort bli mycket mer restriktiv än i dag.

Den plastpolitiska utvecklingen liknar klimatfrågan, inte bara i sina globala konsekvenser utan också hur snabbt det går. Efter decennier av allt mer alarmerande kunskapsuppbyggnad gick den politiska nivån ihop om Parisavtalet. Samtidigt mognade förnyelsebara tekniker. Sedan tio år tillbaka fördubblas produktionen av förnyelsebar energi globalt. Om vi fortsätter den takten slås kolet ut 2030 och oljan 2040, skrev Johan Rockström i måndagens Di. Denna process är den enskilt största faktorn i förändringen av energi-, fordons-, bygg-, och transportindustrierna. Företag som inte har en plan för fossilfria produkter kommer att slås ut.

Samma logik gäller plastindustrins förhållande till föroreningen av haven.

Den globala vågen av förbud mot plastpåsar är ett belysande exempel. Kina, Indien, Indonesien, Östafrika, Turkiet, större delen av Europa, hela Nordamerika och Chile har förbud eller olika typer av begränsningar för att få bort bruket av plastpåsar. Precis som aktivismen mot dieseln har städer ofta gått före, bland annat det miljöprogressiva LA som förra året helt förbjöd användningen av plastpåsar. Luftföroreningar och nedskräpning är lokala problem och då tar kommuner i med hårdhandskarna.

Det är lätt att se att samma typ av förbud kommer att riktas mot plastflaskor, plastleksaker och förpackningar med högt plastinnehåll som inte är nedbrytbart och som kan ersättas av något organiskt.

I övrigt bör plast hanteras som miljöfarligt avfall. Det som inte går att bränna får under inga omständigheter komma ut i naturen. Plastgräsfotbollsplaner kommer att likställas med en lokal oljekatastrof.

I veckan deltar regeringen med tre ministrar på Havs- och Vattenforum i Göteborg. Det är ett slags förmöte till en stor havskonferens i FN:s regi i New York i juni. Sverige är en av arrangörerna. Där väntas man fatta skarpa beslut om att medlemsstaterna radikalt ska minska användningen och spridandet av plast. Och det kommer att hända.

Som producent, investerare och konsument gör man klokt i att om möjligt använda annat material än plast och snabbt hitta rutiner för att hindra plast att spridas.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer