ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

PM Nilsson: En varning M ska ta på allvar

  • Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: TT

I Dansk Folkepartis historia var personövergångarna kring millennieskiftet avgörande för partiets kliv in i den politiska värmen. 

En viktig sådan var när Søren Krarup, konservativ intellektuell kändis, gick med i partiet. En annan, och viktigare triumf var när Ulla Dahlerup, en av Danmarks mest kända radikala feminister, slöt upp bakom Pia Kjærsgaard.

Det är som om Stig Strömholm och Maria-Pia Boëthius skulle gå med i SD.

Onsdagens nyhet om att den moderata riksdagsledamoten från Malmö Patrick Reslow går över till Sverigedemokraterna är inte av den magnituden, men likväl en tung seger för Jimmie Åkesson och en lika tung förlust för Anna Kinberg Batra.

Upprördheten hos M är förståelig, men fenomenet med övergångar är inte nytt. De har skett förut i svensk riksdag och för det mesta utan större svekdebatter. Till exempel gick Schyman från V till Fi, Karin Svensson Smith från V till MP och Annika Åhnberg från V till S. Formellt blir avhoppare så kallade "vildar", men i praktiken kan de omedelbart verka för sina nya partier. SD har själva drabbats av tre avhopp från riksdagsgruppen sedan 2010.

Patrick Reslow är ingen känd riksdagsledamot, men har ett långt förflutet inom M och är en rutinerad politiker. Han tar nu konsekvenserna av det moderata traumat, nämligen att så många väljare gått från M till SD och han vill representera dem. Därmed räddar han sin plats i riksdagen efter 2018. Om nuvarande opinionssiffror håller i sig in i valet 2018 minskar den moderata riksdagsgruppen med 30 procent. SD:s ökar med 40 procent.

Reslow anger Decemberöverenskommelsen som huvudskäl till bytet. Hans kritik delas numera av de flesta. Att kunna regera men av olika skäl inte vilja förlamar det politiska systemet. Regeringen kan inte regera som den vill, oppositionen kan inte opponera som den vill, och många väljare upplever politiken sedan 2014 som en teater. M:s drag i januari blev mest en paus, därefter nästa akt. Det parti som helt står utanför alltsammans är SD.

Bland annat därför är det existentiellt farligt för den traditionella borgerligheten att gå in i nästa val med DÖ-andan i halsen. Den måste bort. Och M-ledaren måste bli bättre i tv. Det hör till partiledarens centrala uppgifter att klara tv-debatter.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies