1515

PM Nilsson: En varning M ska ta på allvar

I Dansk Folkepartis historia var personövergångarna kring millennieskiftet avgörande för partiets kliv in i den politiska värmen. 

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.Bild:TT

En viktig sådan var när Søren Krarup, konservativ intellektuell kändis, gick med i partiet. En annan, och viktigare triumf var när Ulla Dahlerup, en av Danmarks mest kända radikala feminister, slöt upp bakom Pia Kjærsgaard.

Det är som om Stig Strömholm och Maria-Pia Boëthius skulle gå med i SD.

Onsdagens nyhet om att den moderata riksdagsledamoten från Malmö Patrick Reslow går över till Sverigedemokraterna är inte av den magnituden, men likväl en tung seger för Jimmie Åkesson och en lika tung förlust för Anna Kinberg Batra.

Upprördheten hos M är förståelig, men fenomenet med övergångar är inte nytt. De har skett förut i svensk riksdag och för det mesta utan större svekdebatter. Till exempel gick Schyman från V till Fi, Karin Svensson Smith från V till MP och Annika Åhnberg från V till S. Formellt blir avhoppare så kallade "vildar", men i praktiken kan de omedelbart verka för sina nya partier. SD har själva drabbats av tre avhopp från riksdagsgruppen sedan 2010.

Patrick Reslow är ingen känd riksdagsledamot, men har ett långt förflutet inom M och är en rutinerad politiker. Han tar nu konsekvenserna av det moderata traumat, nämligen att så många väljare gått från M till SD och han vill representera dem. Därmed räddar han sin plats i riksdagen efter 2018. Om nuvarande opinionssiffror håller i sig in i valet 2018 minskar den moderata riksdagsgruppen med 30 procent. SD:s ökar med 40 procent.

Reslow anger Decemberöverenskommelsen som huvudskäl till bytet. Hans kritik delas numera av de flesta. Att kunna regera men av olika skäl inte vilja förlamar det politiska systemet. Regeringen kan inte regera som den vill, oppositionen kan inte opponera som den vill, och många väljare upplever politiken sedan 2014 som en teater. M:s drag i januari blev mest en paus, därefter nästa akt. Det parti som helt står utanför alltsammans är SD.

Bland annat därför är det existentiellt farligt för den traditionella borgerligheten att gå in i nästa val med DÖ-andan i halsen. Den måste bort. Och M-ledaren måste bli bättre i tv. Det hör till partiledarens centrala uppgifter att klara tv-debatter.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?