1515

PM Nilsson: Digitaliseringen fasar ut tryckfrihetsförordningen

LEDARE. I dag för 250 år sedan avskaffades förhandscensuren på trycksaker. Frihetstidens ledande kraft, Mössorna, tog chansen och gjorde den tidens debattlusta till grundlag. Och den då svage och ringaktade kung Adolf Fredrik blev symbol för ett av den liberala erans viktigaste dokument.

MEDIEMAKT. De medier som växer lyder inte under tryckfrihetslagstiftningen och har därmed inte samma skydd mot statsmakternas censuriver. Mark Zuckerberg är än så länge en anpasslig publicist.
MEDIEMAKT. De medier som växer lyder inte under tryckfrihetslagstiftningen och har därmed inte samma skydd mot statsmakternas censuriver. Mark Zuckerberg är än så länge en anpasslig publicist.Bild:Esteban Felix

Tryckfrihetsförordningens syfte är att skydda de tryckta skrifterna mot statens maktutövning. Som princip kan man säga att den har stått sig, men det betyder inte att tryckfriheten har varit oinskränkt eller att den svenska staten har en stolt historia av att hålla fingrarna borta, tvärtom.

Det har aldrig varit tillåtet att trycka vad som helst. Allmän ordning, rikets säkerhet och skydd mot förtal har gått före, och tolkats olika av samtidens makter. Gustav III upptäckte genast att ett kritiskt förhållningssätt till kungamakten lätt spårade ur och införde dödsstraff som strängaste straff för högmålsbrott. 1812 återkom en variant av förhandscensuren i och med den så kallade indragningsrätten, vilken statsmakterna utnyttjat flitigt för att hindra spridning av olämpliga skrifter.

Annars är det mest folks dragning till sex och hädelse, eller gudstro utan statlig kontroll, som har varit föremål för statsmaktens intresse. Man ska komma ihåg att vid 1800-talets slut hade ett par hundra tusen svenskar tvingats lämna landet för att de ville tro och ta nattvard på ett annat sätt än vad ordergivningen i Svenska kyrkan angav. Hädelseförbudet avskaffades först på 1970-talet.

Den nuvarande versionen av tryckfrihetsförordningen kom 1949 och präglas av erfarenheterna av andra världskrigets katastrofer. Indragningsrätten slopades sedan den missbrukats av säkerhetsskäl under kriget och en ny inskränkning, lagen om hets mot folkgrupp, infördes för att förstärka skyddet för minoriteter.

Efterkrigstidens allvarligaste brott mot tryckfrihetens bokstav och anda är regeringen Palmes bestraffning av IB-avslöjarna Jan Guillou och Peter Bratt, samt regeringen Perssons nedsläckning av Sverigedemokraternas sajt under krisen med Muhammedkarikatyrerna. Båda faller in i ett känt svenskt mönster. Palme prioriterade rikets säkerhet och det egna partiets kamp mot kommunismen före journalisters rätt att avslöja olagligheter och Perssons justitieminister Laila Freivalds tog hänsyn till religiösa känslor.

Den omedelbara och framtida utmaningen för tryckfriheten är tveklöst digitaliseringen av medierna. De medier som växer i Sverige är de sociala och de lyder inte under tryckfrihetslagstiftningen. Den som använder Facebook har ett sämre skydd mot åtal än vad medarbetare i etablerade medier har. Tryckfrihetsförordningen har förlorat sin unika betydelse för offentligheten i Sverige och det är svårt att se hur den skulle kunna återerövra sin forna ställning.

De sociala medierna har vidgat yttrandefrihetens möjligheter och gjort offentligheten långt mer pluralistisk. Men även sociala medier har en ordning. Facebook är mer rädd för osedlighet än vad lagstiftarna någonsin har varit och har sämre moraliska och legala resurser för att stå emot tillfälliga och censurivriga opinioner och stater.

Allmänhetens intresse ligger också utanför tryckfrihetslagstiftningen. Tidningsankor är i dag fejknyheter på Facebook. Samma oro som förr omgav kvällstidningarnas förgripliga löpsedlar finns nu kring Twitter. Det är inte längre Big Brother som förleder ungdomen utan youtubers. Mobbningsdebatten kretsar inte kring Robinson utan Snapchat.

Den enskilt största insatsen som regering och riksdag i dag skulle kunna göra för att stärka tryckfrihetslagstiftningen är därför att ta bort hinder för traditionella mediers digitala affärsmodeller. Om man tycker att det är värdefullt med medier som har ansvariga utgivare även på nätet bör de inte straffbeskattas, vilket är fallet nu.

För övrigt åt Adolf Fredrik i likhet med Jan Stenbeck ihjäl sig på fet rökt fisk, samt hetvägg i kungens fall. De kan båda le i sin himmel, från var sin sida av en historisk era som främjat frihet, framsteg och demokrati.


Innehåll från HP Sverige ABAnnons

Säkerhet behöver inte vara komplicerat – med HP Wolf Security

Sedan pandemins start har cyberattackerna ökat med hela 400 procent. När allt fler jobbar hemifrån och på olika nätverk krävs ytterligare övervakning och skydd av hårdvarorna. Det här erbjuder HP med sin plattform HP Wolf Security, som alltid övervakar och håller utkik – så att du kan fortsätta med ditt jobb när som helst och var som helst. 

Säkerhet har alltid varit en del av HPs DNA, och i dag är det mer aktuellt än någonsin för att företag ska kunna säkra sin data och verksamheten fortgå. 

– Det handlar inte OM du blir utsatt, utan NÄR du blir det. Det är inte bara antalet hot som ökat under pandemin utan även antal lyckade försök, säger Christoffer Bohrn, Channel Sales Representative på HP.

– Risken ökar när man kopplar upp sig utanför digitala säkerhetsmurar, till exempel när man sitter hemma eller på ett café, här har företaget ingen kontroll. Även risken att man klickar på ett mejl eller öppnar en fil med ett virus blir större när man inte har samma kontakt med sina kollegor. Därför gäller det att ha ett skydd implementerat i slutenheten, fortsätter Niclas Oldmark, Category Manager, Business Notebooks på HP. 

En skräddarsydd säkerhetslösning  

Med HP Wolf Security behöver anställda inte ändra på sitt beteende utan kan fortsätta jobba som tidigare. De har ständigt övervakning och skydd av sina enheter, under och efter kontorstimmar. Plattformen bygger på mer än 20 års forskning och utveckling och erbjuder ett omfattande skydd av datorer och skrivare. 

Som företag kan man välja mellan olika typer av lösningar, antingen väljer man hårdvara ur produktportföljen där HP Wolf Security är inbyggt från start. Det här är en fördel för både stora företag som vill ha en enkel ”out of the box” lösning, och mindre som inte har möjlighet eller resurserna att jobba aktivt med säkerhet. Det är även möjligt att installera HP Wolf Security som en plattform på andra enheter, vare sig det är HP eller inte. 

– Vi har skräddarsydda lösningar beroende på företagets resurser och behov. Kanske vill man sköta hanteringen på egen hand eller så kan man få hjälp av våra konsulter inom cybersäkerhet som vidtar åtgärder om något inträffar, säger Christoffer Bohrn. 

– Säkerhet ska inte komplicera eller försvåra, medarbetare kan fortsätta med sitt samtidigt som deras data skyddas, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer om våra säkerhetslösningar och tjänster på hp.se eller kontakta oss här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Sverige AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?