ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

PM Nilsson: Dags för M att återupptäcka misstroendet

  • Alice Bah Kunke. Foto: TT

Kulturministern Alice Bah Kuhnke kallas till konstitutionsutskottet för att förklara sin bluff om rehabiliteringen av återvändande IS-krigare. Hon hävdade att den finns och är utmärkt. I själva verket finns den inte alls.

 

Det är knappt att man kan tro det, men det fanns en tid då oppositionen väckte misstroendeförklaring mot ministrar som tvivlade på ubåtskränkningarnas omfattning, som berömde Kinas stabilitet, som inte fick ihop sin ekonomiska politik eller som hade det svårt med regeringsbildningen.

Oppositionen, särskilt M Classic, var stenhård.

Mätt med den tidens mått borde nuvarande regering fått minst fem misstroendevotum på sig:

• Statsministerns tal om Sverige och Finland som "fria ytor" mellan "stormaktsblocken" är både fel i sak och en ytterst olämplig signal till omvärlden. Att Finland inte har sagt upp bekantskapen tyder på stålkantad sisu. Ett sådant uttalande är långt värre än Lennart Bodströms ubåtstvivel.

• Tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan borde ha rykt direkt när hans samröre med extremister blev känt. Nu fick TV4 göra jobbet.

• Inrikesminister Anders Ygeman borde inte klara sig med att morra i tv. Poliskrisen är systemhotande och det är hans ansvar.

• Migrationsminister Morgan Johansson och resten av regeringen verkar ha haft kvalificerad information om den kommande flyktingkrisen men underlät att agera tills passiviteten blev politiskt omöjlig. I stället var det "de borgerliga ledarsidorna" med Expressen i täten som tog ansvar.

• Villkoret för hela regeringens existens är att V stöder budgeten i utbyte mot att S-MP slår ihjäl privata företag inom vård, skola och omsorg. Att riksdagsmajoriteten accepterar det är häpnadsväckande, men när V därtill drar tillbaka sitt stöd borde oppositionen klippa till.

• Och kulturministern bör röstas bort om hon bluffar om det som Säpo klassar som det största terrorhotet mot Sverige.

Så varför händer inte detta? Därför att alliansen inte vill ta ansvaret för om misstroendet eventuellt går igenom och regeringen avgår. Allt är på låtsas. Det är denna logik M håller på att ta sig ur och som C och L vill vara kvar i. Det är dags att M klargör sin nya position och lägger en misstroendeförklaring mot valfri minister.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer