Annons

PM Nilson: C:s tydliga otydlighet

Tydlighet, säger Annie Lööf när hon förklarar Centerpartiets uppgång i opinionen.

Hon och hennes parti har varit tydliga i konfliktfrågor och värdefrågor och det ser väljarna.

VAD VILJA CENTERPARTISTERNA? Annie Lööfs opinionsframgångar ställer högre krav på hennes och Centerpartiets roll. Att återfalla till Fälldinårens självupptagenhet vore skadligt för svensk politik.
VAD VILJA CENTERPARTISTERNA? Annie Lööfs opinionsframgångar ställer högre krav på hennes och Centerpartiets roll. Att återfalla till Fälldinårens självupptagenhet vore skadligt för svensk politik.Bild:Thomas Johansson

Till en del stämmer det, även om tydligheten i högre grad är kopplad till partiordföranden än till partiet. Annie Lööf är efter en ganska lång trevande inledning numera en rutinerad och självsäker politiker med stark lyskraft.

Hon och hennes parti har också varit föredömligt tydliga i några för näringslivet centrala och kontroversiella frågor.

Centerpartiet har med ideologisk skärpa och sakliga argument sagt absolut nej till begränsningar av vinst i välfärdsföretag, att facket ska få korrumpera den offentliga upphandlingen, att staten ska reglera vilka som sitter i privata företags styrelser och att slopa etableringsfriheten i primärvården.

Centerpartiets nej har varit en del av den riksdagsmajoritet som spärrat S-MP-regeringens olika socialiseringsförsök.

Här uppstår den första intressanta otydligheten i Centerpartiets hållning. Det parti som i likhet med C har varit lika tydligt i dessa frågor är Sverigedemokraterna. De andra allianspartierna har svajat något, men C och SD har stått ideologiskt fast. Tillsammans har de fem partierna orsakat svåra förluster för regeringen.

Sveriges riksdag har en kraftfull och maktägande opposition. Men när Annie Lööf berömmer sig av sin tydliga oppositionspolitik bygger den sin framgång på att SD tycker likadant, annars skulle de rödgröna trumfa igenom sina program och Annie Lööfs oppositionsroll mest likna det vanliga gnället från partier utan makt.

Denna mäktiga sakfrågeallians vill Annie Lööf under inga som helst omständigheter översätta till regeringsmakt. Att en alliansregering skulle ha långt lättare att få igenom sin politik i dagens riksdag jämfört med Löfven är betydelselöst för henne. Hennes opposition får hjärtans gärna stödja sig på SD, men inte hennes regering.

Hon går numera till och med så långt att hon inte vill bilda alliansregering om S och SD samlar fler mandat än alliansen, vilket är sannolikt efter 2018, eftersom det då finns en risk för att SD i ren tjurighet röstar på en S-budget.

Om Annie Lööf skulle vara riktigt övertydlig i sin tydlighet borde Centerpartiet lämna riksdagen. Då blir det verkligen tydligt att Centerpartiet inte har med SD att göra. Nu blir det med all respekt ganska otydligt hur, varför och med vem hon kan regera.

Hennes tydliga migrationspolitik har likartade otydliga glidningar. Hon hänvisar alltid till den så kallade migrationsuppgörelsen för att visa att hon visst kan ta ansvar för att om nödvändigt begränsa volymen asylansökningar. Men alla vet att den inte betyder något för volymen, vilket Centerpartiet också sa när uppgörelsen presenterades. C vägrade vidgå att förslagen syftade till att minska migrationen.

Det som fick volymen att minska var S-MP-regeringens senare åtgärder, som stöddes av SD i riksdagen.

Dessa vill C riva upp. Alla nuvarande volymkritiska åtgärder ska bort. Men det vill Annie Lööf helst inte vara tydlig med.

Men, säger hon, personer som får uppehållstillstånd och slussas ut i kommunerna ska inte ha samma rätt till understöd som alla andra invånare. Det är skillnad på folk och folk. Istället ska flyktinginvandrare få låna pengar och blir sedan betalningsskyldiga.

Det är en mycket tydlig omläggning av svensk socialpolitik. En grupp invånare som bor permanent i landet ska inte ha samma sociala skyddsnät som andra. De ekonomiska och sociala konsekvenserna av en sådan migrationspolitik är så stora att det är svårt att tro att C menar allvar. Den växande skuggvärld som växer fram när folk som får avslag stannar i landet talar sitt tydliga språk. Det är kallt, farligt och mycket fattigt att stå utanför sociala skyddsnät i Sverige. Är det en bra politik att prioritera större volym framför ett anständigt mottagande?

Därför får man en lätt misstanke om att Annie Lööf egentligen vill ersätta den nuvarande volympolitiken med en annan. Hon omnämner också lånemodellen som en "signal" ut i världen: du är välkommen till Sverige, men får klara dig själv. Man förstår hur hon tänker, men det krävs ett stenhårt socialt samvete för att stå fast när fattigdomen växer. Här har hon skäl att vara mycket otydlig, vilket hon också är.

Annie Lööf har rätt i att Centerpartiet har haft en historisk roll i konsten att byta ut socialdemokratiska regeringar. Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson fick alla gå efter bland andra C:s insats.

Men Centerpartiet har också ett historiskt arv av otydlighet i regeringsfrågan som har sin grund i en inre opportunism, eller elakare uttryckt: narcissism. Fälldin 1 sprack på kärnkraften, Fälldin II på att han valde att förhandla skatter med S före koalitionspartnern M, centerledaren Olof Johansson lämnade Bildt-regeringen på grund av Öresundsbron.

Maud Olofssons stora insats var inte bara att skapa en tydlig front mot S, utan också att göra partiet mer rationellt orienterat och inte lika självupptaget. Annie Lööf ska vara glad för sina fina opinionssiffror, men varsam med partiets roll i svensk politik.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Malmö stadAnnons

”Äntligen har vi pusselbiten som kan göra textilbranschen cirkulär – och den biten finns i Malmö”

Anna Vilén är kommunikatör på Sysav.
Anna Vilén är kommunikatör på Sysav.

I Malmö tas flera initiativ för att återvinna textilier och ge dem nytt liv. Här finns till exempel maskinen som är färd med att revolutionera den europeiska textilproduktionen. 

Här finns också designern som skapar nya revolutionerande plagg av restpartier – och kläder för rymden.

Läs mer om Malmö stads näringsliv 

Fyrkantiga balar med ihoppressade kläder bildar prydliga rader som sträcker sig så långt ögat når. En bal består av jeanskläder, en annan av röda textilier gjorda av polyester. Och så fortsätter det, med olika material och olika färger. Vi är inne på Sysavs (Sydskånes avfallsaktiebolag) anläggning i Malmö.

– Vi är först i världen med att erbjuda en storskalig anläggning för automatisk textilsortering, säger Anna Vilén, kommunikatör på Sysav. 

I en av hangarerna på återvinningsanläggningen i hamnen i Malmö pågår en slags textilrevolution. Här huserar Siptex, världens första storskaliga anläggning för automatisk textilsortering. Den är 30 meter lång, kan sortera tre material samtidigt och vid full kapacitet sorterar maskingen 24 000 ton textilier varje år. Det motsvarar ungefär 30 procent av textilierna som slängs i Sverige under samma period. 

– Det krävs mängder av natur- och energiresurser att tillverka nya kläder och textilier. Tack vare Siptex kan vi erbjuda en helt återvunnen råvarukälla, här i Malmö som i princip kan ersätta jungfrulig produktion av textilmaterial, förklarar Anna Vilén medan hon visar maskinens olika funktioner. 

Storskalig sortering behövs

Den mekaniska återvinningen, vilket i praktiken innebär att tyget rivs och utifrån det spinns ny tråd, påverkar i viss mån slitstarkheten eftersom fiberlängden kortas. 

– Därför blandas ofta återvunnen fiber med jungfrulig för att få en längre livslängd på plagget, säger Anna Vilén.

En storskalig sortering behövs. Senast 2025 ska textilavfall samlas in separat enligt EU:s nya avfallsdirektiv. 

– Själva maskinen i sig är inte revolutionerande, att använda sig av infrarött ljus för att sortera material har gjorts tidigare, bland annat är det den tekniken som används vid sortering av plast. Men mjukvaran, hur själva Siptex arbetar samt storskaligheten i sorteringen är världsunik, berättar hon.

Den färdigsorterade textilen kan antingen bli nytt tyg igen eller omvandlas till exempelvis isoleringsmaterial.

– Det är stor efterfrågan på vårt sorterade material. Vi säljer vår råvara till återvinnare i Sverige och Europa. Vi kommer inom kort starta ett nytt projekt kring återvunnen polyester tillsammans med Stadium. De, H&M och Ikea är några av de näringslivsaktörer som har ingått i forskningsprojektet som Siptex är sprunget ur, säger Anna Vilén. 

Och förhoppningen är att fler hållbara och klimatsmarta näringar i regionen ska komma ur den. Forskarna som deltagit i projektet ser potentiella vinster med att ha en textil och återvunnen råvarukälla lokalt i Sverige; andra delar av produktionskedjan inom textilindustrin skulle på sikt kunna bli lokala eller regionala.

Siptex är en av flera exempel som bidragit till att Malmö utsågs till Sveriges miljöbästa kommun 2021 av tidningen Aktuell Hållbarhet. 

Gör hållbara och cirkulära kollektioner

En aktör i en annan del av den hållbara textilbranschen är Malmödesignern Sara Rosberg. Hon har nyligen börjat sälja sitt spin-off märke Modality Upcyles, plagg som består av textil från prover och prototyper, på Återbruket i Malmö. 

– Vi vill inspirera människor att ta vara på textilerna de har, och designa om eller återanvända istället för att kasta, säger hon.

Sara Rosberg, till höger, är design och grundare till Modality. Klädmärket startade 2020 med en Red-Carpet kollektion, och var bland annat representerade på Cannes-festivalen 2021. Nu arbetar hon även med kläder för rymdbruk.
Sara Rosberg, till höger, är design och grundare till Modality. Klädmärket startade 2020 med en Red-Carpet kollektion, och var bland annat representerade på Cannes-festivalen 2021. Nu arbetar hon även med kläder för rymdbruk.

Just nu strukturerar Modality om inför nästa kollektion, för att göra mer hållbara och cirkulära kollektioner baserat på innovationsarbetet med det nya textila material som utvecklats i andra delar av bolaget. 

– I denna del har vi även sett över återvinningsprocesserna och hur vårt nya material skall kunna återvinnas ner till minsta fiber. Vi hoppas kunna samarbeta med Siptex på Sysav och andra aktörer när det gäller återvinningen av vårt nya material, då vi har lösningar på detta.

Victor Wall, är verksamhetsansvarig på Återbruket i Malmö, en basar för butiker som säljer hållbara produkter: ”Om konsumenterna ska kunna förändra sitt beteende krävs att det privata näringslivet investerar och anpassar sig och är villiga att ta en aktiv roll i omställningsprocessen”.
Victor Wall, är verksamhetsansvarig på Återbruket i Malmö, en basar för butiker som säljer hållbara produkter: ”Om konsumenterna ska kunna förändra sitt beteende krävs att det privata näringslivet investerar och anpassar sig och är villiga att ta en aktiv roll i omställningsprocessen”.

Sara Rosberg står även bakom Transforming Textiles AB, som har även utvecklat en textil innovation, Sense-Tex. Den fungerar som en smartklocka och detekterar virussymtom. Tekniken är utvecklad i samarbete med en rymdingenjör (Marcelo Boldt är CTO i bolaget) under pandemin. Företaget är för tillfället stationerat på Ideon Innovation i Lund, där de är på väg att förhoppningsvis bli inkuberade av European Space Agency BIC under 2023. Bolaget söker just nu investerare och finansiering. 

– Transforming Textiles AB deltog med Sense-Tex innovationen och blev finalister ESA:s föraccleratorprogram Nordic Launch 2022. Transforming Textiles tävlade jämte de 10 (Av totalt 26) främsta Space Tech bolagen i Norden, i en stor final på Spaceport i Oslo under oktober 2022.

Läs mer om Malmö stads näringsliv 

 

 

Mer från Malmö stad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera