1515
Annons

Peter Jeppsson: Regeringen försvårar byggandet

DEBATT. Att bygga fler bostäder är en av Sveriges viktigaste samhällsutmaningar. Det största hindret är byggbranschens svårigheter att hitta arbetskraft. De leder till att projekt blir försenade och dyrare än beräknat.

Det lettiska bolaget Laval sattes i blockad av bland andra Byggnads 2005.
Det lettiska bolaget Laval sattes i blockad av bland andra Byggnads 2005.Bild:Bertil Ericsson

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos kommer arbetskraftsbristen inom byggsektorn att bestå framöver. Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag visade nyligen hur våra befintliga regelverk hindrar utländska företag från att bygga i Sverige och hur deras medlemmar får få anbud – ibland inga alls – när de upphandlar nyproduktion.

Utländska företags personal som arbetar i Sverige, så kallad utstationerad arbetskraft, kan bidra till att byggprojekt blir av även när den inhemska kompetensen saknas.

Men nu vill regeringen riva upp den så kallade lex Laval. Det skulle öka fackens makt och minska förutsägbarheten för utländska företag som verkar i Sverige.

För både den privata och offentliga sektorn skulle det bli svårare att anlita och samarbeta med utländska företag. Färre utländska företag skulle komma hit. Resultatet blir ökade byggkostnader och minskat bostadsbyggande. Om regeringens förslag går igenom blir målet om 700.000 nya bostäder till 2025 ännu svårare att nå.

En granskning av regeringens lagrådsremiss visar på en rad problem. Flera av förslagen innebär tydliga avsteg från den svenska modellen och EU-rätten.

Bland annat föreslås att den så kallade bevisregeln, som måste vara uppfylld för att en facklig organisation ska få vidta stridsåtgärder, tas bort. Det innebär att även företag som redan följer EU:s lagstiftning och ger sina anställda bättre villkor än kollektivavtalens minimivillkor kan utsättas för blockad.

Bevisregeln infördes efter Lavaldomen för att Sverige skulle uppfylla EU-rättens krav. Rättsläget har inte ändrats sedan dess och vi kan inte se att ett borttagande är förenligt med EU-rätten. Sammanfattningsvis gör regeringens förslag det svårare och dyrare för utländska företag att verka här.

Sverige är ett litet land. Vårt välstånd är beroende av goda möjligheter till både import och export av varor och tjänster. Det är svårt att se vad Sverige har att vinna på en protektionistisk lagstiftning som gör oss till ett mindre öppet land – och som dessutom leder till färre och dyrare bostäder.

Peter Jeppsson, vice vd, Svenskt Näringsliv


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?