1515

Peter Hultqvist: M borde vara mer ödmjuka

DEBATT. I förra veckan skrev moderaterna Anna Kinberg Batra och Hans Wallmark på Di Debatt och kritiserade regeringen för passivitet i säkerhetsfrågor. Att tala om passiv regeringspolitik är helt obegripligt, när Moderaterna har kommit överens med oss om denna politik, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S).

ANDRA TONGÅNGAR. Det finns anledning att minnas att den borgerliga regeringen med viss entusiasm stödde projektet Nord Stream 1, skriver Peter Hultqvist.
ANDRA TONGÅNGAR. Det finns anledning att minnas att den borgerliga regeringen med viss entusiasm stödde projektet Nord Stream 1, skriver Peter Hultqvist.Bild:Jack Mikrut

I en orolig omvärld finns det anledning för alla att värna försvarsöverenskommelsen som fem partier står bakom och omhänderta det vi nu uppnår i form av successiva och konkreta resultat. Att söka strid och partiprofilering i dessa frågor är inget som gagnar Sverige. När moderatledaren och partiets försvarspolitiska talesperson väljer den vägen (Di Debatt 19/10) och försöker stämpla regeringen för passivitet i försvars- och säkerhetsfrågor kräver det en tydlig korrigering.

Moderaterna får kontinuerligt information om vad som genomförs i försvarsöverenskommelsen. Vi uppfattar att det i försvarsgruppen finns ett öppet klimat där vi kan diskutera eventuella problem och utmaningar. Regeringen och Moderaterna är dessutom överens om de ekonomiska medel som avsätts och hur prioriteringarna ser ut.

Att i detta läge tala om passiv regeringspolitik är helt obegripligt, när Moderaterna själva är en del av denna politik. I förhållande till den förra regeringens politik kan vi nu konstatera ett tydligt trendbrott i synen på försvaret, försvarets ekonomi och den militära förmågan.

Moderatledaren påstår också att regeringen avstår från möjligheten att bygga säkerhet tillsammans med andra. Verkligheten är den motsatta. Utifrån våra samarbeten samverkar vi dagligen när det gäller övningar, informationsutbyte och tröskelhöjande åtgärder. Möjligheter att agera tillsammans i olika typer av krissituationer skapas.

Det nordiska samarbetet skapar ett tätare nordiskt nätverk som under de senaste åren har genomfört en rad viktiga samarbetsprojekt, inte minst som ett resultat av det svenska ordförandeskapet i Nordefco 2015. Samarbetena med de baltiska länderna, Polen, Danmark, Storbritannien och USA bidrar till att stärka säkerheten runt Östersjön.

Sveriges engagemang i partnerskapet med Nato bidrar till vår säkerhet och till en höjd militär förmåga. Utifrån detta, samt att regeringens åtgärder har fått ett brett stöd av samtliga partier i försvarsöverenskommelsen, blir det märkligt att Moderaterna talar om passivitet. Inte minst med tanke på partiets egen historik.

Vi tar ett bredare ansvar för säkerheten genom vårt samarbete med Finland, där vi också har påbörjat en operativ planering för situationer bortom fredstida förhållanden. Tillsammans med Finland agerar vi från en militärt alliansfri position, som bidrar till att skapa stabilitet i vårt närområde.

Att ändra Sveriges grundläggande säkerhetspolitiska doktrin genom att ansöka om medlemskap i Nato skulle skapa motiv för ett ökat spänningsläge i vårt närområde. Vi ska skydda vår egen säkerhet och tillsammans med andra vidta nödvändiga åtgärder i syfte att bidra till avspänning och stabilitet i Europa och i vårt närområde.

Att regeringen nu, tillsammans med över 100 andra länder, avser att rösta för en resolution som inleder förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen är inget som utgör grund för att förändra denna planering. Rimligen borde det även inom borgerligheten finnas intresse av att verka för initiativ som sätter kärnvapnens risker i fokus. I dagens oroliga värld är arbetet med kärnvapenavveckling och avspänning avgörande. Detta förhållningssätt är fullt förenligt med svensk säkerhetspolitisk linje.

Moderatledaren försöker också stämpla regeringen för passivitet i frågan om gasledningen Nord Stream 2. Här finns det anledning att minnas att den borgerliga regeringen med viss entusiasm stödde projektet Nord Stream 1. Regeringen har inom EU varit tydlig med att vi ser problemen med Nord Stream 2.

Vi är väl medveten om projektets säkerhetspolitiska dimension, och har att värna bland annat de svenska säkerhets- och försvarspolitiska intressena. Regeringen prövar tillståndsansökan i enlighet med våra nationella lagar och regler och internationell rätt.

Slutligen försöker moderatledaren ge bilden av svensk passivitet i förhållande till Ryssland. Sanningen är den att Sverige är ett av de länder som tydligast har talat om folkrättsbrottet på Krim och aggression i östra Ukraina, markerat mot rysk upprustning och maktpolitik samt pekat på oberäkneligheten hos den ryska regimen.

Under de åtta åren i regeringsställning valde Moderaterna i stort sett att bortse från utvecklingen i Ryssland och dess konsekvenser för säkerheten i vårt närområde. I försvarsberedningen gjorde man länge hårt motstånd mot analyser som tydliggjorde den negativa säkerhetspolitiska förändringen i Ryssland. Först när annekteringen av Krim inträffade upphörde den typen av villfarelser. En viss ödmjukhet från Anna Kinberg Batra och Hans Wallmark vore klädsam.

Peter Hultqvist, försvarsminister (S)

Läs Anna Kinberg Batras (M) och Hans Wallmarks (M) debattartikel här.


Innehåll från iDr-klinikenAnnons

De vill ge människor ägandeskap över sin hälsa

iDr-kliniken kom att spela en betydande roll när coronapandemin lamslog samhället och efterfrågan på covidtest var hög hos såväl företag som privatpersoner. Nu förflyttas fokus så sakteliga från Covid-19 till internationell expansion och innovativa vårdtjänster för privatpersoner. 

– Vi bygger upp en modern vårdverksamhet där olika sorters testning av sitt hälsotillstånd ska vara lättillgängligt för patienten, ur såväl ett ekonomiskt som ett kunskapsmässigt perspektiv, säger Simon Pålsson, grundare av iDr-kliniken samt specialistläkare. 

iDr-kliniken har i dagsläget egna kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö men verksamheten expanderar hela tiden; de senaste året har de anställt två personer i veckan och nu siktar de på att etablera sig internationellt. Till skillnad från liknande aktörer har de bland annat egen laboratorieverksamhet, eget journalsystem, transportsystem, IT-avdelning samt kundtjänst.

– Vi såg tidigt värdet av att utveckla alla delar av verksamheten inom bolaget. På så vis kan vi kontrollera hela förloppet och får en självständighet – vi är i det närmaste oberoende av externa aktörer, säger Siri Pålsson, vice vd och medgrundare.

En mer utvecklad vård – genom testning

I takt med att samhället börjar öppna upp och behovet av covid-testning minskar satsar nu iDr-kliniken på sitt nya fokusområde: en utvecklad vårdapparat och tillgänglig testning, i syfte att ge privatpersoner bättre koll på sin hälsa – och chansen att själva förebygga sjukdomar.

– Vi håller på att ta fram en privatiserad möjlighet att screena sin kropp för att få bättre koll på sitt hälsotillstånd. Alla människor har olika behov och det finns en uppsjö med åtgärder man kan vidtaga för att förebygga sjukdom – men ibland är det svårt att veta sin hälsostatus när man inte har analyserat sig själv, säger Axel Svensson, vd och delägare på iDr-kliniken.

Ett testresultat kan ge indikationer på vad man behöver ändra i sin livsstil. Det kan till exempel handla om hur man ska träna, att man behöver en viss kost eller öka sitt intag av vitaminer och mineraler. Avancerad, modern testning kan också förutse allvarligare sjukdomar, vilket kan vara något som patienten vill få information om i ett tidigare skede. 

– I grund och botten handlar det om att vi identifierat ett behov av att ge mer ägandeskap till patienterna. Vi vill genom testning ge dem möjlighet att kunna kontrollera det de vill kontrollera, avslutar Simon Pålsson.

Om iDr-Kliniken
iDr-Kliniken är ett dotterbolag till iDr Medical Consulting AB som startades av Simon Pålsson 2011. Simon Pålsson är idag specialistläkare i Kirurgi, utbildad vid Lunds Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Idag ägs och drivs bolaget tillsammans med Siri Pålsson, Arkitekt SAR/MSA och Axel Svensson, Systemutvecklare. Bolaget startade sin klinikverksamhet 2020 och utgör idag en koncern med 5 dotterbolag och ca 80 anställda inom hälso- och sjukvård, friskvård och laboratoriemedicin.

Läs mer på idr-medical.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med iDr-kliniken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?