ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Patrik Wahlén: Förändra reglerna för börsnoteringar

  • Patrik Wahlén, medgrundare av Volati. Foto: Jack Mikrut

DEBATT. Nyligen noterades industrigruppen Volati på Stockholmsbörsens mid cap-lista. Det behövs tydligare regler för kommunikation, inte minst på sociala medier, för att undvika onödiga besvikelser, skriver Patrik Wahlén, medgrundare av Volati.

Den 30 november 2016 noterades Volatis stamaktie på Nasdaq Stockholm. Erbjudandet var kraftigt övertecknat och många privatpersoner blev besvikna på att de fick liten eller i vissa fall ingen tilldelning alls.

Jag förstår besvikelsen, då aktien steg med 15 procent första dagen. Volati är långt ifrån ett unikt fall. Ofta överstiger första dagens uppgång en normal årsavkastning på börsen.

Det stora intresset för börsintroduktioner har medfört att institut marknadsför alla introduktioner, det vill säga även sådana där de inte ingår i konsortiet och därmed inte agerar på uppdrag av bolaget. Följer man sociala medier kan det vara svårt att förstå vilka som ingår i konsortiet och vilka som agerar självständigt.

Det behövs tydligare regler för kommunikation, inte minst på sociala medier, för att undvika onödiga besvikelser.

Tyvärr innebär överteckningen att många, inte minst privatpersoner, blir besvikna över tilldelningen. För att maximera tilldelning har de sparare som allra aggressivast anammat ”teckna – sälj-strategin’’ ofta konton hos flera institut och anmäler sitt intresse för att teckna fler aktier än vad man verkligen vill ha.

Det finns en uppenbar risk med denna strategi, nämligen att man en dag får full tilldelning av en aktie som institutionerna inte vill ha. När alla då säljer för att plocka hem första dagens vinst faller aktien som en sten. I ett sådant scenario skulle många småsparare komma i kläm. Även vid en framgångsrik notering, uppstår ofta ett säljtryck från allmänheten, då många sparare fått en mindre post – och kan göra en snabb vinst.

Från bolagens perspektiv är den populära strategin ”teckna och sälj” en utmaning. Bolagen är intresserade av långsiktiga ägare som ger stabilitet, samtidigt som man vill säkerställa en rimlig likviditet i aktien efter noteringen. Ser man på allokering av aktier tenderar bolagen därför att prioritera långsiktiga institutioner. Ett exempel på detta är de alltmer förekommande ankarinvesterarna som tar en stor del av emissionen.

För att få en bra ägarbild vore det intressant om man även kunde premiera privatpersoner med långsiktigt perspektiv framför de som tecknar framför allt för att sälja.

Kanske kan man erbjuda en bättre tilldelning till de som vill äga aktien långsiktigt? Det vore också önskvärt att begränsa incitamenten till överteckning då detta kan leda till oönskade konsekvenser.

Jag skulle vilja se följande förändringar:

Möjlighet att premiera långsiktiga privatpersoner som förbinder sig att behålla aktierna en tid efter introduktionen.

Principer för tilldelning till privatpersoner, inklusive minimum och maximum allokering, ska ännu tydligare framgå av prospektet.

Tydliga regler om hur institut som inte ingår i konsortiet för erbjudandet får marknadsföra och erbjuda teckning av aktier vid börsnoteringar.

Det är hög tid att entreprenörer och private equity-bolag, som låter notera bolag, banker som är rådgivare och ”återförsäljare” av aktier och andra aktörer funderar på hur vi kan vidareutveckla processen kring börsnotering och ägarspridning.

Patrik Wahlén, medgrundare av och styrelseledamot i Volati

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer