ANNONS:
Till Di.se

Operatören 3: Staten ger Telia en gräddfil i 5g-nätet

  • FYRA OPERATÖRER BLIR TVÅ. Post- och telestyrelsens auktion är utformad så att endast två aktörer i realiteten kan få en licens, anser Johan Johansson.

DEBATT. Den svenska modellen är unik med fyra starka mobiloperatörer som konkurrerar. Nu finns det ett förslag från PTS som försämrar konkurrensen på telemarknaden, skriver Johan Johansson, vd för mobiloperatören 3.

Avregleringen av Televerkets monopol på 1990-talet banade vägen för lägre priser, ökad användning, investeringar, nya tjänster och en snabbt växande telekommarknad.

Före avregleringen och den ökade konkurrensen var mobilsamtal mycket dyrt. Folkhemsdrömmar om mer statliga lösningar har en baksida som få minns. Enligt Post- och telestyrelsen (PTS) har Sverige näst lägst priser på mobilabonnemang av 15 jämförda länder.

2014 beslutade regeringen att öppna det så kallade 700 MHz-bandet för mobilt bredband. Det frekvensbandet är särskilt gynnsamt för mobila bredbandstjänster i glesbygd, eftersom det ger en större ytmässig täckning och underlättar utbyggnaden av 5g. Men regeringen frös auktionen av frekvensbandet som skulle äga rum i december 2016 för att utreda om polisen, försvaret och räddningstjänsten kan använda en del av 700 MHz-bandet för ett ”blåljusnät”.

Nyligen har regeringen beslutat att PTS får återuppta sin auktionsprocess redan den 1 november. Men den segdragna processen är inte huvudproblemet för telekonsumenterna, utan att PTS ur konkurrenssynpunkt har gjort en stor försämring jämfört med tidigare auktioner.

Tidigare ville PTS ha minst tre aktörer för att garantera konkurrens genom att utforma reglerna på rätt sätt. I dag vill PTS ha minst två aktörer. PTS har också höjt den andel som en aktör kan köpa av 700 MHz-bandet. Det så kallade spektrumtaket blev högre jämfört med tidigare. När PTS tidigare ville ha minst tre aktörer så var verktyget ett lägre spektrumtak, alltså lägre andel av 700 MHz-bandet.

PTS nya förslag har flera brister:
* För det första innebär PTS nya upplägg att rättigheterna kommer att kosta mer, vilket försvårar för mindre aktörer att hänga med i budgivningen. Staten får in mer intäkter, men samhällsekonomiskt är det en dålig affär. Sämre konkurrens leder till att konsumenterna får betala.
* För det andra är de nya reglerna utformade så att två aktörer i realiteten kommer att köpa rätten till hela 700 MHz-bandet. En aktör får i det nya auktionssystemet köpa en högre andel, men PTS säger också att de ger utrymme för fler aktörer genom att bjuda på en mindre andel jämfört med i dag. Den andelen är så liten att det är extremt svårt att bygga ett välfungerande mobilnät med tillräcklig kapacitet och hastighet. Konsekvensen är en gräddfil för resursstarka aktörer som Telia.
* För det tredje läggs en hämsko på utveckling och innovation. Det är mycket sannolikt att 700 MHz-bandet kommer att användas för 5g. Om färre aktörer ges möjlighet att kunna köpa rätten till 700 MHz-bandet så kommer möjligheten att erbjuda 5G-tjänster på lika villkor inte att existera.
* För det fjärde har PTS svårt att förklara för omvärlden hur de nya reglerna för auktionsförfarandet uppfyller två av myndighetens fyra mål: långsiktigt hållbar konkurrens och långsiktig konsumentnytta.

Det är knäpptyst från PTS om huruvida de tänker göra om auktionsupplägget eller om de genomdriver ett förslag som gynnar stora aktörer som Telia. Det gör konsumenterna till garanterade förlorare.

Regeringen visar ett lojt intresse för konsekvenserna av PTS nya auktioneringsförfarande. It-minister Peter Eriksson (MP) har i riksdagen sagt sig ”lita på att PTS kommer att se till att vi fortsatt har bra konkurrens”.

Det faktum att endast Telia jublar över PTS nya auktionsprinciper borde få it-minister Peter Eriksson och konsumentminister Per Bolund (MP) att reagera och kalla upp den nye generaldirektören på PTS för att förklara myndighetens uppdrag att skapa långsiktigt hållbar konkurrens och konsumentnytta. Även civilutskottet, som ansvarar för konsumentfrågor, borde kalla till sig generaldirektören.

PTS tidigare generaldirektör kan vara ett offer för Telias lobbying. Den nye generaldirektören för PTS, Dan Sjöblom, tidigare generaldirektör på Konkurrensverket, behöver ställa sig frågan om han vill göra om och göra rätt eller välja att förvalta ett upplägg som missgynnar telekonsumenterna. Det är Dan Sjöbloms beslut som kommer att göra konsumenterna till vinnare eller förlorare. Svik dem inte.

 

Johan Johansson, vd, 3 Sverige

 

Läs svar från PTS här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies