ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Muf: Återgå till arbetslinjen

  • Benjamin Dousa. Foto: Björn Lindgren

Opinionsmätningar kommer och går, men Moderaterna består. Däremot finns det ingen naturlag som säger att mitt parti för alltid kommer att vara det huvudsakliga alternativet till socialismen. Eller ens ett stort parti, skriver Benjamin Dousa.

Politiken fungerar inte som vilken marknad som helst, där alla kan vara vinnare. För att ett parti ska öka, måste andra minska. Och det är ingen hemlighet att jag tillhör ett parti som minskar. Det behöver bli tydligt vilken eller vilka frågor som är viktigast för Moderaterna och varför man ska rösta på oss istället för på Centerpartiet eller Sverigedemokraterna. Så är inte fallet i dag.

Först och främst måste jag berömma partiet för omsvängningen i budgetfrågan. Även om den kom för sent, så kom den till slut. Varje parti har ett förpliktigat demokratiskt ansvar att rösta på sin egen politik. När Decemberöverenskommelsen tilläts fortleva i praktiken ställdes mitt parti med rätta till svars för många av de tilltagande problemen. Det har varit helt uppenbart att Moderaterna varit de största förlorarna på överenskommelsen.

I de interna leden pratas det allt oftare om att en sammanhållen linje, en berättelse, är det som saknas. Det tror jag stämmer, men sanningen är att vi redan har en. Utanförskapet ser i dag ut på ett annat sätt än inför valet 2006, men det betyder inte att en vidareutvecklad arbetslinje med förslag som reformerad arbetsrätt, lägre ingångslöner och bidragstak är utdaterad. Rekordstor invandring och demografiska utmaningar gör den tvärtom än mer nödvändig. Socialdemokraterna släppte inte sin berättelse om folkhemmet efter 8 år och det borde inte heller vi ha gjort.

Moderaterna måste vara det parti som har förmågan och modet att föreslå reformer i paritet med hur stora samhällsproblemen är. Lag och ordning är ett sådant exempel där det är uppenbart att partiets förslag om 2.000 fler poliser är otillräckligt. Sverige har 40 procent färre poliser per capita än EU-snittet, och med 2.000 fler kommer vi inte ens upp i den per capita-nivå som vi hade 2009. Jag tror att många håller med mig om att det inte går att smådutta sig ur problemen i rättsväsendet, på arbetsmarknaden och när det kommer till landets konkurrenskraft.

Än är inte hoppet ute för en valseger 2018. Men det kräver att politisk kvalitet framför mediedrivna popcornutspel prioriteras och att vi återigen med stolthet bär parollen om Sveriges enda arbetarparti. Det är därtill en färdig konfliktlinje mot demokrater oavsett prefix. Opinionsmätningar kommer och går, men för att Moderaterna ska bestå krävs nya tag.

 

Benjamin Dousa, förbundsordförande, Moderata Ungdomsförbundet

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Tyck till