1515

MP: Moderaterna vill backa in i framtiden

REPLIK. När regeringen med Miljöpartiet i spetsen tar på sig ledartröjan i klimatfrågan agerar Moderaterna som vanligt bromskloss. I Di skriver Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark (M) att Sverige förlorar på sin ambitiösa klimatpolitik. Fjellner och Hökmark tycker i stället att länder som Polen och Bulgarien ska göra mer i klimatfrågan.

Jakop Dalunde och Linnéa Engström.
Jakop Dalunde och Linnéa Engström.Bild:Henrik Montgomery, Janerik Henriksson

Mönstret känns igen. Moderaterna har historiskt kämpat mot en ambitiös miljöpolitik. I EU-parlamentet motarbetar Moderaterna en skärpning av EU:s utsläppshandelssystem. I Sverige är man emot flygskatt och vill lägga åtta miljarder fram till 2020 på att sänka bensinskatten.

Argumentationen känns igen. Det är för dyrt, jobbigt och dåligt för företagen. Därför måste utsläppen minskas någon annanstans, av någon annan och helst en annan gång. Här har både verkligheten och näringslivet sprungit ifrån Moderaterna.

Visst kan vi önska att Polen och Bulgarien gör mer för klimatet men det är en rejäl tankevurpa att tro att andra länder skulle skärpa sina klimatmål om Sverige låter bli. Vi vet dessutom att de som tidigt investerade i miljöteknik blev vinnare ekonomiskt. Samma sak är det med klimatet. Det har flera progressiva ekonomiska aktörer som Ikea, Elon Musk, Kalifornien och Rockefeller Foundation förstått för länge sedan. Därför fasar de ut det fossila, investerar i förnybar energi och satsar på en biobaserad och cirkulär ekonomi.

Precis som ekonomen Nicholas Stern så elegant visat sparar vi pengar om vi investerar nu, men får betala ett högt pris för klimatförändringarnas konsekvenser om vi väntar. Därför har Sverige antagit ett klimatpolitiskt ramverk med världens mest ambitiösa klimatmål. Sverige har en stor potential att leda den gröna utvecklingen. Genom att agera bromskloss hindrar Moderaterna inte bara klimatarbetet utan också Sveriges möjligheter till hållbar tillväxt och innovation. Det är både osmart och omodernt.

För klimatet och vår framtid måste vi ändra på hur vi konsumerar, reser, äter och producerar. Det paradigmskiftet pågår redan. Vi ser utveckling och innovation i samhällets alla delar.

Stora fonder fasar ut sina tillgångar i olja och kol och investerar i förnybart. Medborgare, civilsamhället och näringslivet jobbar tillsammans för klimatet, för att spara resurser och för att ställa om till en cirkulär ekonomi. Sverige leder den processen med delningsekonomi och digitalisering. Moderaterna verkar liksom Donald Trump vara mer rädda för klimatåtgärderna än klimatförändringarna.

När Moderaterna vill backa in i framtiden står Miljöpartiet för ett progressivt ledarskap, välgrundade i det faktum att vi måste ta ansvar för våra egna klimatavtryck. Det kan ingen annan göra åt oss.

 

Linnéa Engström (MP), EU-parlamentariker
Jakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker

 

Läs Gunnar Hökmarks och Christofer Fjellners artikel här.

Läs svar från socialdemokraterna Jytte Guteland och Mattias Vepsä här.

 Läs ytterligare replik från Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?