ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mikael Damberg: Macron står för en mittenvänsterpolitik

  • Emmanuel Macron har den svenska modellen som förebild, anser Mikael Damberg. Foto: Jesper Frisk

REPLIK. Frankrikes nye president Emmanuel Macron är ingen högerpolitiker. Tvärtom har han en progressiv valplattform. Det är alltså inte Emmanuel Macron som är Anna Kinberg Batras motsvarighet, utan den utslagne François Fillon, skriver Mikael Damberg.

Anna Kinberg Batras analys (Di 9/5) av det franska presidentvalet är intressant. Frankrike har valt en president som beundrar den svenska modellen och talar sig varm om vår välfärd, arbetsmarknad och innovationskraft.

Vad Emmanuel Macron dock tar tydligt avstånd ifrån är en högergir mot de krafter som står för nationalism och ekonomisk populism. Just detta torde leda till dystra insikter hos en moderatledning som nyligen valt att gå högerut och samarbeta med Marine Le Pens svenska motsvarighet.

Låt oss först och främst slå fast att det finns stora och viktiga skillnader mellan Frankrike och Sverige. Det gäller inte minst de återkommande konflikterna på arbetsmarknaden, synen på frihandel, pensionssystemet och jämställdheten.

Som nytillträdd president kommer Emmanuel Macron ha ett flertal utmaningar att ta sig an.

Medan den S-ledda regeringen i Sverige visat att det är möjligt att minska tidigare underskott i statsfinanserna, genomföra investeringar och minska arbetslösheten har den utgående regeringen i Frankrike varit mindre framgångsrik.

Politiska låsningar har stått i vägen för att pressa tillbaka arbetslösheten och genomföra nödvändiga reformer för en bättre fungerande arbetsmarknad, fler växande företag, en mer jämlik skola eller ett hållbart energisystem.

Det är mot denna bakgrund som den tidigare S-ministern Emmanuel Macron gick till val på en progressiv valplattform och löften om att söka nya mittensamarbeten.

Han vill modernisera ekonomin och effektivisera statsförvaltningen, säkra industrins omställningsförmåga, öka kvinnors arbetskraftsdeltagande, avskaffa obligatorisk sambeskattning och investera 50 miljarder euro i utbildning, grön energi, sjukvård och digitalisering.

Bolagsskatten vill han sänka från dagens 33 procent till 25 procent, vilket är 3 procentenheter högre än i Sverige.

Med denna mittenvänsterpolitik lyckades han i första omgången slå ut François Fillon från Anna Kinberg Batras franska systerparti. François Fillon gick till val med löften om en ekonomisk chockterapi som innehöll besparingar på 100 miljarder euro och skattesänkningar för 50 miljarder.

En misslyckad högerstrategi som känns igen från moderaternas senaste budget där skattesänkningar för 26 miljarder kronor föreslås.

Samtidigt som fransmännen röstar fram en president som i mångt och mycket har den svenska modellen som förebild så ser vi hur Moderaterna börjar överge densamma. På flera punkter har Moderaterna brutit med den linje som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg etablerade.

Även om politiken var tydligt höger så respekterades den svenska partsmodellen och man höll rent mot SD:s återkommande rasistskandaler och populistiska ekonomiska politik.

Anna Kinberg Batra har valt en annan väg. Tillsammans med allianskollegerna har det utfärdats hot om att riksdagen ska ta över parternas ansvar för lönebildningen. På sikt skulle det riskera att förvandla svensk arbetsmarknad till sydeuropeisk modell.

Moderaterna har också öppnat dörren för Sveriges Marine Le Pen. Sverigedemokraterna och Front National är samma typ av parti med liknande tankegods. Dragen går igen – rasism, antisemitism, ekonomisk populism och märkliga band till Ryssland.

Så när den svenska moderatledaren ställer sig framför spegeln är det knappast Emmanuel Macron som tittar tillbaks, det är François Fillon. Med Marine Le Pen stående där bakom.

Det franska valet visar att en sådan högerkonstellation avskräcker fler än det appellerar till. Övriga mittenpartier borde därför fundera över hur blockpolitikens låsningar kan överges och progressivt mittensamarbete inledas.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S)

Läs Anna Kinberg Batras artikel här.

Läs Ulrika Karlssons (M) svar till Mikael Damberg här.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies