1515
Annons

Mi Lennhag: Putin skiftar till inrikesfrågor

DEBATT. Förra veckan höll Rysslands president Vladimir Putin sitt årliga tal till nationen. Putin vill och behöver lugna sin befolkning i en tid av kris och ekonomiska motgångar, skriver Östeuropaforskaren Mi Lennhag.

Valdimir Putin höll sitt årliga tal till nationen den 1 december i år.
Valdimir Putin höll sitt årliga tal till nationen den 1 december i år.Bild:Pavel Golovkin

Vladimir Putins traditionsenliga tv-tal till nationen den 1 december överraskade sannolikt omvärlden mer än ryssarna. I stället för Rysslands omvärldsrelationer stod oväntat nog den inhemska ekonomin i fokus. Syrien, Nato och Ukraina berördes mest i förbigående. Och USA – som vanligtvis kritiseras i dessa tv-tal –framhölls i stället, under Trumps ledarskap, som en partner för närmare samarbete med bland annat terrorbekämpning i fokus.

Putin önskar jämlika relationer med andra länder – men poängterade att Ryssland inte tar emot ovälkomna råd om hur dessa relationer ska skötas. Ryssland önskar vara en stormakt som inte vill ha instruktioner eller ens råd, utan förbehåller sig rätten att välja sin egen väg och öde. Försök att skada landets intressen kommer likaså aldrig att tolereras. Enligt Putin är Ryssland dessutom en av aktörerna som löser de viktiga internationella problem.

Omvärlden hade nog förväntat sig en mer ödmjuk hållning från dagens Ryssland. Samtidigt följer Putins argumentation en traditionell rysk retorik – som för västerländska lyssnare kan te sig dramatisk – där patriotism, lidande och nationell samling är viktiga ledord. Rysslands identitet bygger på en bild av nationen som militärt starkt och politiskt självständigt. Det innebär inte att Ryssland förklarar krig med omvärlden, eller att vi ska dra för stora växlar av Putins tal.

Ukraina nämndes kanppt under talet. Att Ryssland skulle vara aggressivt eller bedriva propaganda avfärdades som myter. ”Vi söker inte och har aldrig sökt fiender. Vi behöver vänner”, sa Putin.

Kreml vinner på att Ryssland är en enad nation. Enligt Putin vet folket att man tillsammans övervinner utmaningar; medborgarna är samlande kring de ryska patriotiska värdena, och att det tillfälliga lidandet är för en god sak.

Putins inledande 45 minuter av det timslånga talet fokuserade på att försöka ingjuta hopp om den ryska ekonomin, inför ett folk som har haft det tufft ekonomiskt en längre tid. Trots att ekonomin har drabbats av fallande oljepriser, lovade Putin att Ryssland redan är inne i en uppåtgående trend med kommande satsningar på hälsovård och utbildning. Landets alltför höga inflation sades ha börjat normaliseras.

Han betonade även att den tidigare problemdrabbade banksektorn genomgått stora förändringar och att de stora bankerna åter är lönsamma, medan de svagaste tvingats stänga. Ryssland vill dessutom satsa på ett utvecklat samarbete med EU och Putin uppmanade regeringen till en ny strategi för en stärkt rysk ställning på världsmarknaden.

Att Trump och USA inte nämndes mer ingående kan tolkas som att Putin inväntar Trumps presidentinstallation – eller en rysk tveksamhet inför hur goda de rysk-amerikanska relationerna faktiskt kan komma att bli.

De inrikespolitiska frågorna fick alltså anmärkningsvärt stort fokus under Putins tal. Men vi bör betrakta tv-talet som vad det faktiskt främst är: ett tal till det ryska folket, snarare än en appell inför omvärlden. Putin vill och behöver lugna sin befolkning i en tid av kris och ekonomiska motgångar.

Det kan liknas vid Per Albin Hansson som talade till svenskarna under påtaglig militär och ekonomisk oro. Visst finns en rysk, folklig rädsla för militärt eskalerande, men den vanliga ryssen är betydlig mer oroad av att medelklassen har lidit ekonomiska motgångar under flera års tid, samt att befolkningen drabbas av bristerna inom infrastruktur, välfärd och arbetsmarknad.

Trots en allt sämre medie- och yttrandefrihet i Ryssland, deklarerade Putin att Ryssland inte godtar att yttrandefriheten begränsas i världen.

Därtill omnämndes oväntat landets omfattande korruption. Putin utlovade öppenhet och kontroll för att tjänstemän inte ska missbruka sina positioner. Antikorruptionsarbetet – som knappast har imponerat på omvärlden – framhölls som konkret, med krav på professionalism och ansvar. Ifall korruptionsbekämpning kan komma att införlivas i den ryska självbilden återstår dock att se.

Trots det inrikespolitiska fokuset fortsatte Putin på en bekant linje i byggandet av den ryska självbilden. Ryssland vill vara en oberoende stormakt – men för att lyckas med detta krävs att det ryska folket står upp bakom sin ledare, trots ekonomiska svårigheter och begränsad frihet inom politik och medier.

Mi Lennhag, statsvetare vid Lunds universitet inriktad på Östeuropa


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?