ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Med Arctic Connect kör Finland om Sverige via Ryssland

De finska planerna på en fiberkabel till Asien tar alltmer konkreta former. Projektet heter Arctic Connect och kabeln ska dras i vattnet längs Rysslands norra kust, in i Berings sund, för att koppla upp Japan, Sydkorea och Kina.

 

 

Arctic Connect kommer att kunna erbjuda en kortare och därmed snabbare och billigare väg än de existerande fiberkablarna som i dag löper genom Medelhavet, Röda havet och vidare genom Indiska oceanen. Och eftersom finländarna tidigare i år färdigställde en ny undervattenskabel från Tyskland till Helsingfors kommer Finland att sitta på den snabbaste kommunikationen mellan Europa och Kina.

Det är guld värt.

Snabbhet är avgörande på nätet. Spel- och finansindustrin tål ingen väntetid, knappt e-handeln heller. Snabbhet är också avgörande för den så kallade datacenterindustrin. Vid sidan av kylan lockades Facebooks etablering till Luleå av att Sverige tidigare varit bäst i klassen på att koppla upp sig på världen.

Sverige har bemödat sig om att lägga kommunikationskablar kors och tvärs genom våra hav. Denna infrastruktur är den enskilt viktigaste faktorn bakom vår fortsatt starka ställning som tekniknation.

Med den finskasiatiska kabeln hamnar Sverige i bakvattnet. Tills vi kopplar upp oss på den, vilket vi självklart gör. Men vi förlorar rollen som en av de stora noderna på internet i Europa. Det är en förlust även för försvaret som hittills har kunnat utnyttja att så mycket internationell trafik går genom Sverige.

Kabeln ska utgå från Kirkenes i Nordnorge och sedan gå på ryskt territorialvatten. Det är ett projekt som geografiskt lika gärna hade kunnat vara svenskt. Vi ligger egentligen bättre till, men gör oss nu omöjliga i sådana samarbeten, särskilt i relation till Ryssland. Finland har också till skillnad från Sverige definierat en internationell stark ställning på internet som ett vitalt intresse.

Det finska initiativet säger en hel del om de tekniska, ekonomiska och även militära alternativkostnaderna för att blockera och försena andra länders möjligheter att lägga kablar och rör på havsbotten.

Sverige bör gå med i Nato, rusta flottan och flyget, men vi ska hålla hårt på internationellt civilt samarbete. Det är svensk realpolitik.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer