Hoppa till innehållet

Annons

Martin Lorentzon m fl: Regeringens politik är ett dråpslag för entreprenörer

DEBATT. Ett entreprenörskapsklimat i världsklass kan inte vänta. Därför är det oroande att det pågår försämringar av regelverket för företagande. I dag lägger Entreprenörskaps-utredningen fram sina förslag, och de får inte saboteras av att exempelvis entreprenörsskatten höjs, skriver bland andra Martin Lorentzon, grundare av Spotify.

Om nästa generations globala storföretag ska kunna växa i Sverige krävs förändringar av skatteregler, men också en förbättring av universiteten och ökad tillgång på bostäder, anser 13 entreprenörer som har jobbat med den utredning som läggs fram i dag.
Om nästa generations globala storföretag ska kunna växa i Sverige krävs förändringar av skatteregler, men också en förbättring av universiteten och ökad tillgång på bostäder, anser 13 entreprenörer som har jobbat med den utredning som läggs fram i dag.Bild: Fredrik Sandberg

Entreprenörer kan välja att utveckla sina företag var de vill i världen. Det innebär att Sverige som nation aldrig kan nöja sig med att ha ett genomsnittligt entreprenörsklimat. De förslag som tagits fram i Entreprenörskapsutredningen utgör en grund för att Sverige ska kunna bli ett ledande entreprenörskapsland.

Samtidigt är vi oroade över de dubbla signaler som regeringen skickar ut. Försämringar aviseras inom en rad områden som skatter, kompetensförstärkning och kompetensförsörjning inom såväl skola som högre utbildning, samt möjligheterna för entreprenörskap inom välfärdssektorn. Om Sverige ska kunna möta de samhällsutmaningar vi står inför med klimathot, migration och digitalisering, har vi inte råd med något annat än ett entreprenörsklimat i världsklass.

Vi som undertecknat denna artikel är alla entreprenörer som format en referensgrupp och engagerat oss i näringsdepartementets Entreprenörskapsutredning. Om de förslag som lanseras i Entreprenörskapsutredningen blir verklighet samtidigt som det sker försämringar inom andra områden där utredningar snart kommer att lägga fram sina förslag, är risken stor att våra förslag täcks av en våt filt och inte leder till det entreprenörskapsklimat vi så gärna vill se i Sverige.

Den politiska sfären måste inse att en entreprenör som står i begrepp att göra en kanske livsavgörande satsning alltid gör en avvägning mellan risk och för-väntad avkastning.
När det gäller att minska riskerna för företagare kommer vi med flera viktiga förslag. Det handlar bland annat om bättre möjligheter för företagsrekonstruktioner för att undvika konkurser. Frågan om det skatterättsliga företrädaransvaret lyfts också fram. Detta regelsystem medför i dag att entreprenörer riskerar att bli personligt ansvariga för företagets skulder även när det drivs i aktiebolagsform. Dessa regler försvårar även styrelserekryteringen till mindre företag med tillväxtpotential.

Avgörande för att öka avkastningen på entreprenöriella projekt i Sverige är i allt högre grad tillgången på kompetens. Personaloptioner blir ett allt viktigare instrument för att attrahera specialistkompetens. Det förslag som presenterades av en statlig utredning tidigare i år räcker inte för att skapa ett entreprenörsklimat i världsklass. Bland annat eftersom företag med över 50 anställda inte omfattas.

När det gäller den särskilda entreprenörsbeskattningen kommer det nu signaler om försämringar. Vi som i vår dagliga verksamhet ständigt måste värdera var våra bolag kan utvecklas bäst ser att detta kan innebära en klar konkurrensförsämring för Sverige.

Det är också nödvändigt med universitet och högskolor i toppklass. Tidigare togs lovvärda initiativ för att stärka de svenska lärosätena, bland annat genom konkurrensutsättning av statliga forskningsanslag och rekrytering av internationellt ledande forskare. Vi menar att kraven på vetenskaplig kvalitet måste fortsätta öka. Världsledande lärosäten som vill samarbeta med näringslivet kommer att vara en avgörande faktor vid besluten om var företag ska expandera.

Bostadssituationen måste också hanteras. Frågan man ställer sig är varför det är betydligt enklare att få tag på bostäder åt anställda i andra storstäder utanför Sverige.

De utmaningar vi står inför inom vården – med en åldrande befolkning – måste också mötas med entreprenörskap, liksom klimathotet. Utredningen lyfter bland annat fram innovativ upphandling och innovationstävlingar. Men hur detta ska kombineras med planerna på vinstförbud inom vård, skola och omsorg är omöjligt för oss att begripa.

Vi efterlyser nu en sammanhållen entreprenörskapspolitik så att inte Entreprenörskapsutredningen leder till ett steg framåt och två tillbaka. I Sverige har några av världens mest spännande företag skapats under senare år.

Vi tror också att det är viktigt med en fortsatt dialog med den politiska makten och ställer oss bakom förslaget på en Entreprenörsombudsman som kan bevaka och ta upp frågor som är relevanta för den entreprenöriella miljön. Med ett samlat grepp om entreprenörsfrågorna finns förutsättningarna för att Sverige ska bli hemvist för många av nästa generations globala storföretag.

 

Lars Backsell (referensgruppens ordförande), grundare, Recipharm
Per Arwidsson, grundare, Granen
Karin Bodin, vd, Polarbröd
Saeid Esmaeilzadeh, grundare, Serendipity
Giovanni Fili, grundare, Exeger
Christer Fransson, grundare, Sommarvik
Martin Lorentzon, grundare, Spotify
Anna Lithagen, grundare, Talent Tribe
Pär Hedberg, grundare, Sting
Sofia Hagelin, grundare, Heart of Lovikka
Peter Lindell, grundare, Rite Ventures
Catharina Tavakolinia, grundare, Kavat Vård
Caroline Walerud, grundare, Volumental

Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Fem fallgropar med vilande bolag – så navigerar du runt dem

Pernilla Frisk är affärjurist på Nordea Private Banking.
Pernilla Frisk är affärjurist på Nordea Private Banking.Foto: Mikael Sjöberg

Planerar du att sälja din verksamhet och därefter låta bolaget vila? Då finns det ett antal saker som måste beaktas – annars kan det hända att ditt bolag ur skattesynpunkt inte anses som vilande.

Extern länk: Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande

Många företagare som säljer sin verksamhet väljer att vänta och låter bolaget vila i fem år innan de tar ut kapitalet. Anledningen är att skatten då kan bli 25 procent istället för 55 procent. Men ibland visar det sig att det man trodde var ett vilande bolag inte alls är det.

Eftersom området rent juridiskt är relativt snårigt gäller det att vara noggrann och förutseende för att inte trampa snett, konstaterar Nordea Private Bankings affärjurist Pernilla Frisk.

– Det finns en del fällor med vilande bolag som är viktiga att känna till, säger hon.

Här listar hon fem fallgropar som du kanske borde åtgärda innan verksamheten säljs. Åtminstone om du tänkt dig att ha ett vilande bolag.

1. Fortsatt drift i annat bolag

Har du som företagare delat upp olika verksamhetsgrenar i flera bolag? Om du säljer ett av dem, men har kvar någon del av verksamheten som tidigare legat i samma koncern som det sålda bolaget, finns det risk för att du inte kan ha ett vilande bolag.

– Anledningen är du kan anses vara verksam i betydande omfattning i ett bolag som bedriver samma eller likartad verksamhet, förklarar Pernilla Frisk.

Detta gäller även om du har flyttat över kapital till ett annat bolag och bedriver någon typ av verksamhet i det mottagande bolaget.

2. Närstående bedriver drift i annat bolag

En annan fallgrop kan vara om man någon gång har gjort ett generationsskifte. Om ni är två syskon som delat upp verksamheten i två bolag och sedan drivit varsitt, finns det risk för att ingen av er kan sälja av sin verksamhet och ha ett vilande bolag. Det spelar ingen roll om generationsskiftet gjordes för flera decennier sedan.

Om ni däremot är kusiner som tagit över bolagen kan ni som säljare ha ett vilande bolag. Det beror på att kusiner inte ses som närstående utifrån ett skattemässigt perspektiv.

– Sedan några år tillbaka finns det en ny lagstiftning för att underlätta generationsskiften, men reglerna är ändå komplicerade, menar Pernilla Frisk.

3. Fortsatt anställning

Om du säljer samtliga aktier i ett bolag påverkas inte den skattemässiga statusen i det vilande bolaget av en eventuell anställning.

– Bedömningen blir dock en annan om du som ägare – eller någon närstående – har kvar andelar i det sålda bolaget, då kan du i de flesta fall inte ha ett vilande bolag, betonar Pernilla Frisk.

Detta gäller också om du återinvesterar i köparbolaget och någon i närståendekretsen fortsatt är anställd i bolaget.

4. Aktiv kapitalförvaltning

Hur aktiv man som ägare kan vara när det gäller att placera kapital i sitt vilande bolag är ovisst. Det finns rättsfall som visar att man själv kan fatta beslut om vissa omplaceringar, men det är oklart var gränsen går. Högsta instans har godkänt att ägare omplacerat cirka 20 procent av kapitalet och gjort cirka 50 köp- och säljtransaktioner under ett år.

För att undvika att man hamnar i en tvist med Skatteverket rekommenderar Pernilla Frisk att man förvaltar kapitalet diskretionärt, det vill säga överlåter placeringsbesluten till banken eller en annan förvaltare.

– Vi brukar även förorda att man är försiktig med att placera kapitalet i onoterade värdepapper, eftersom det kan öka risken för att bolaget inte anses vara vilande, påpekar hon.

5. Omstrukturering och enskild egendom

Slutligen, för att man ska kunna ha ett vilande bolag krävs det i vissa fall att man behöver göra en omstrukturering innan verksamheten säljs.

– Enkelt förklarat så säljer man aktierna i bolaget till underpris till ett nybildat bolag. Därefter säljer det nya bolaget aktierna i verksamhetsbolaget och köpeskillingen landar in i holdingbolaget, som man sedan låter bli vilande, säger Pernilla Frisk.

Även om aktierna i verksamhetsbolaget är enskild egendom, så innebär det inte att aktierna i det nya bolaget per automatik blir det.

– Här är det viktigt att ta hjälp av en jurist för att säkerställa så att även de nya aktierna blir enskilda.

Extern länk: Ta reda på mer om hur Private Bankings jurister kan hjälpa dig vid förändringar i ditt företag

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera