1515
Annons

Mårten Blix: Höga skatter utmanas av digitaliseringen

DEBATT. Oro för att jobb ska automatiseras tar stor plats i debatten. Men lika viktigt som att hantera omställning på arbetsmarknaden är en fråga för välfärdsstatens framtid: skatt på arbete skapar allt större snedvridningar i ekonomin, vilket hotar välståndet, skriver Mårten Blix.

JAPANSK SUSHIROBOT. Robotskatt fungerar inte, anser Mårten Blix, författare till Digitalization, Immigration and the Welfare State (Edward Elgar).
JAPANSK SUSHIROBOT. Robotskatt fungerar inte, anser Mårten Blix, författare till Digitalization, Immigration and the Welfare State (Edward Elgar).Bild:Jens Mayer

Att Sverige har bland de starkaste offentliga finanserna i EU och att statskassan 2016 gick med överskott ska inte tas som intäkt för att höga skatter på arbete är oproblematiskt. Tillfälliga konjunktureffekter och minusränta kommer inte att bestå. Därtill har, sedan skattereformen på 1990-talet, mängder av ändringar gjorts som ökat komplexiteten i skattesystemet. S–MP-regeringen har i flera steg ytterligare förvärrat situationen. Sverige har återigen världens högsta marginalskatter och mer är på väg.

Problemet är att höga skatter redan på låga inkomster ger robotarna den största komparativa fördelen i hela västvärlden jämfört med mänsklig arbetskraft. Det svenska skattesystemet ger således en extra skjuts till den tekniska utveckling som gör att mänskligt arbete i allt högre grad ersätts av hård- eller mjukvara. Människor konkurrerar inte på lika villkor eftersom robotar varken betalar arbetsgivaravgifter eller höga marginalskatter.

Digitaliseringen innebär att enkla och kvalificerade tjänster kan automatiseras:
* Mjukvara utvecklas som kan ge medicinska diagnoser, exempelvis cancerdiagnoser, från IBM Watson.
* Banker utvecklar automatisk rådgivning för finansiella tjänster, 24/7. Helt robotiserade bankkontor testas nu ibland annat Denver.
* Amazon Go i Seattle prövar en teknik där butiksvaror registreras på en smartphone, vilket minskar behovet av kassapersonal.

Utvecklingen är en del av ett brett systemskifte som pågått en längre tid. Ända sedan 1950-talet har forskare trott att löneandelen av BNP varit konstant, alltså att människors andel i ekonomin håller jämna steg med tillväxten. Men ny forskning (Karabarbounis och Neiman 2014) visar att löneandelen sjunkit i de flesta industriländer sedan 1980.

I Sverige sammanföll nedgången med den tid då marginalskatterna ökade som mest under 1980-talet. Därefter bromsades fallet och löneandelen i Sverige stabiliserades på en ny lägre nivå. Drivkrafter bakom denna utveckling är teknikens växande möjligheter i kombination med kostnadsutvecklingen för anställd personal. En färsk forskningsrapport (Autor m fl 2017) finner att det inte är de genomsnittliga företagen som sänker löneandelen utan så kallade superföretag som har hög produktion trots få anställda, som Google och Amazon.

Automatiseringen kan förklara ungefär hälften av nedgången i löneandelen i de rika länderna enligt IMF:s senaste World Economic Outlook (april 2017).

Innebörden av detta är att robotarna är på väg att knuffa undan människan från ökningar i välståndet och därmed skapa större inkomstskillnader. Ett närbesläktat problem för offentliga finanser är framväxten av plattformsbaserat arbete som gör det enkelt att köpa tjänster långt utanför landets gränser, vilket är svårare för skattemyndigheter att kontrollera. I stort sett allt arbete som kan göras på en dator kan beställas med en knapptryckning inom eller utanför landets gränser.

För en välfärdsstat som Sverige är detta en utveckling som leder till allt större problem för välfärdens finansiering eftersom 60 procent av offentliga intäkter kommer från skatt på arbete. Samtidigt kan kapitalskatter inte höjas utan att Sveriges konkurrenskraft skadas.

Ökad robotisering av tjänster kan visserligen leda till ökad produktivitet, men det lär i mindre utsträckning komma hela befolkningen till del. Låglönesatsningar i kollektivavtalen löser inte problemet eftersom det är medelinkomstjobben som är utsatta för störst tryck.

Därtill höjer låglönesatsningarna trösklarna för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Microsoftgrundaren Bill Gates talade nyligen om en ”robotskatt” för att sakta ner strukturomvandlingen. Det är ett synnerligen dåligt förslag eftersom det är omöjligt att skilja på den del av den tekniska utvecklingen som underlättar arbete och den del som förstör arbete.

Receptet för Sverige är enklare: Det är dags för en skattereform som inte ger arbetande människor en fullt så brant uppförsbacke. Om skatt på arbete inte sänks kommer den teknologiska utvecklingen att driva fram ett allt kraftigare fall i löneandelen. En sådan reform är möjlig utan sänkta välfärdsambitioner genom ökade intäkter på andra skattebaser som inte leder till samma snedvridningar, exempelvis skatt på fastigheter, moms och avtrappade räntesubventioner.

 

Mårten Blix, fil dr i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?