ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Marita Ulvskog och Therese Guovelin: Magstarkt av Federley

  • Marita Ulvskog och Therese Guovelin. Foto: Fredrik Persson/Maja Suslin

REPLIK. De borgerliga hade chansen, men de tog den inte! När Europaparlamentet förra veckan röstade för förslaget att införa ett socialt protokoll i EU:s grundlag, då valde de svenska borgerliga ledamöterna att rösta nej.

Nej till schysta villkor,  nej till att svenska löner ska gälla i Sverige  och nej till att försvara den svenska kollektivavtalsmodellen.

Att då som Fredrick Federley (C) hävda att de röstade emot förslaget i syfte att värna den svenska modellen och svenska löner är minst sagt magstarkt. Men kanske inte så förvånande för en centerpartist vars partiledning tidigare lyft fram utländska företag med lönedumpning som affärsmodell som föredöme.

Det är precis den sortens politiskt skådespel som göder förakt mot politiker och politiken som sådan.

Vårt förslag om ett socialt protokoll handlar om att stärka respekten för grundläggande fackliga rättigheter och att säkerställa EU-ländernas möjlighet att garantera att alla arbetstagare behandlas lika. I Sverige ska svenska kollektivavtal gälla.

Fredrick Federley försöker blanda bort korten genom att hänvisa till andra, för svenska förhållanden främmande delar av betänkandet, och på så vis ducka för det faktum att han och hans borgerliga kolleger inte orkade/vågade/ville stå upp för den svenska modellen när de fick chansen.

Det är nämligen helt riktigt att sänkta löner ökar risken för strejker och politisk oro vilket leder till ökat utrymme för populistiska partier. Just därför röstade vi nej till flera delar av betänkandet, men för ett socialt protokoll.

Ett socialt protokoll skulle  skydda den svenska kollektivavtalsmodellen, samtidigt  skulle det garantera respekten för grundläggande mänskliga rättigheter och säkerställa att  all den politik som formas inom ramen för den Europeiska unionen inte kan inskränka dessa.

Ytterst handlar det om att göra den politik som vi har gemensam mer ansvarsfull.

Marita Ulvskog, Europaparlamentariker (S)
Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande

 

Läs Fredrick Federleys replik här.

Läs Marita Ulvskogs och Therese Guovelins första debattinlägg här.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer