ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Maria Masoomi: Befängd kritik om sjalen

  • KVINNODOMINERAD. På bordets högra sida finns den svenska delegationen. Statsministerns pressekreterare Ingela Nilsson, departementsrådet Ann Dismorr, statssekreterare Hans Dahlgren, handelsminister Ann Linde, statsminister Stefan Löfven, kabinettssekreterare Annika Söder och Sveriges ambassadör i Teheran Helena Sångeland. Foto: Jack Mikrut

DEBATT. Efter regeringens besök i Iran har kritiska röster höjts om att kvinnorna i den svenska delegationen bar sjal. Det är beklämmande att en del politiker inte ser symbolvärdet i att så många kvinnor representerar det officiella Sverige. Det bubblar av optimism hos iranska kvinnor, skriver debattören och föreläsaren Maria Masoomi.

När sanktionerna mot Iran upphävdes den 16 januari förra året grät jag av glädje. Två länder som har lika stor plats i mitt hjärta skulle nu mötas på riktigt. Svenskarna skulle upptäcka ett anrikt land med en fascinerande kultur och iranierna skulle få smak av bland annat den svenska synen på jämställdhet. Handel och möten skulle föra de båda folken närmare varandra. Och jag skulle spricka av stolthet av att visa upp mina båda hemländer för varandra!

Till sist, efter nästan alla andra världsledare, åkte så även Sveriges statsminister till Iran och jag följde med stor spänning allt som visades via de båda ländernas statliga och sociala medier.

Mitt första intryck var: ”Herregud! Vem har gett dessa kvinnor instruktioner om klädkoder? Vet de inte att iranska kvinnor är bland de mest fåfänga och modeintresserade kvinnorna i världen, som tillåter sig att ha de färggladaste scarfarna och tunikorna på sig och till och med blottar lugg och hårsvans?”

Men min reaktion var ju ovidkommande och försvann så snart jag insåg vad som egentligen hände. Alla tv-kanaler visade mötet mellan flera kvinnor i den svenska delegationen som utstrålade pondus och kompetens och som mötte nästan enbart iranska herrar. Vilken genomslagskraft! Vilka talande bilder och vilka goda förebilder för iranier! Det som delegationen lämnade efter sig är respekt, inspiration och insikten om att kvinnor kan.

Men det känns beklämmande att en del politiker inte kan se symbolvärdet av dessa kvinnors närvaro i Irans maktcentrum och i iranska medier, och inte minst de värdefulla samtal och arrangemang som genomfördes om just jämställdhet och feminism. Det bubblar nu av energi och framtidshopp hos många iranska kvinnor.

Att förstöra den fina stämningen och allt hopp som skapades genom att förminska det hela till slöjans vara eller icke vara – och att ens komma på tanken att föreslå att dessa kvinnor borde ha stannat hemma i Sverige eller på svenska ambassaden i stället för att umgås med iranier – är inte bara befängt och dumt utan även respektlöst. Inte bara mot Iran och det iranska folket utan även mot Sverige och kvinnosläktet. Det är att fiska i grumligt vatten!

Som kvinna och iranier skäms jag över att enbart 16 av 280 ledamöter i det iranska parlamentet är kvinnor och att det inte finns någon kvinna i Irans regering. Detta är skäl nog till varför Sverige och svenska politiker behöver inspirera iranska politiker och varför handelsministern och hennes medarbetare imponerade så stort på iranierna. Sverige kan inte vara en god förebild genom att avskärma sig från andra länder.

Iran är ett land med 80 miljoner invånare – 60 procent är under 38 år och 60 procent av studenterna på iranska universitet är kvinnor. Det bubblar av kvinnliga startup-företag.

It-branschen blomstrar med många framgångsrika internationella lanseringar. Efter tolv år av omfattande sanktioner mot Iran behöver landet så gott som allt. Detta skapar enorma möjligheter även för svenska företag att genom handel med Iran skapa tillväxt och arbetstillfällen – både här och där.

Feminism och kvinnofrågor har länge varit oerhört heta i Iran. Det pågår mycket inom rättsväsendet för att förbättra kvinnors rättigheter och jag är övertygad om att iranska kvinnor inte ger sig förrän de har fått det de förtjänar. De tycker med all rätt inte att de är jämställda männen trots att många kvinnor har nått framstående positioner.

Iran är inte ett fattigt land, och det finns stora möjligheter att tillsammans med Sverige skapa nya affärer. Och Sverige kan – inte minst i dagens osäkra internationella läge – behöva nya marknader. Att använda sjalen som ursäkt för att Sverige inte bör åka dit med sina kvinnliga politiker, är inte enbart att minska Sveriges möjligheter till att bidra till ökad öppenhet i Iran och kvinnors ökade jämställdhet, utan också mycket respektlöst och arrogant.

Sverige har ett gott rykte som fredsmäklare och demokratiförkämpe. Sverige inspirerar och kan göra skillnad med sin blotta närvaro i länder och marknader som Iran. Sverige bör inte heller bortse från att Iran är en stormakt att räkna med och att samverkan kan bidra till att skapa fred och stabilitet i regionen i allmänhet.

Även om kläd- och färgvalet i statsministerns lag inte föll mig i smaken var besöket en stor framgång som inte får förstöras av försök till kortsiktiga politiska poänger.

 

Maria Masoomi, företagare och fristående debattör

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer