ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: Ta strid för aktiv förvaltning

LEDARE. Världens största indexförvaltare Vanguard dominerar tillväxten på fondmarknaden totalt.

Förra året var det investerarnas främsta val alla kategorier och drog in 200 miljarder dollar. På andraplats kom franska Amundi med 35 miljarder dollar. Vanguard har med sina låga avgifter framgångsrikt profilerat sig som spararnas frälsare.


Det finns två skäl till deras låga avgifter, snittet ligger på 0,18 procent. Vanguard har en stor andel indexfonder, vilket sänker totalsiffran. Dessutom ägs bolaget av investerarna. Det behöver alltså inte göra någon vinst, som normala företag.

En annan vinnare 2016 var enligt Financial Times (9/1) kategorin ETF, börshandlade indexfonder, som slog försäljningsrekord för tredje året i rad. Fondvärlden befinner sig i ett skifte från aktiv till passiv förvaltning. I USA är andelen nu runt hälften, både där och i Sverige flyter pengarna från vanliga aktiefonder till indexfonder. Skälet är enkelhet och lägre priser. Men även att aktiva förvaltare har svårt att leverera ett värde som motiverar deras högre priser.

Det är bra att den lönsamma fondmarknaden utvärderas och sätts under press. Problemet är att de aktiva förvaltarna verkar ge upp. Alfa-aktören Brummer & Partners skriver på hemsidan för livbolaget att "Vi menar att indexfonder är ett bättre sätt att få exponering direkt mot aktiemarknader än att betala dyrt för vanliga aktivt förvaltade aktiefonder som ofta har svårt att överträffa sina index".

Visst finns det rent matematiska svårigheter att slå index. Men några lyckas över tid. Det är viktigt att titta på totalavkastningen, inte bara kursutvecklingen. Och eftersom jämförelserna sker efter avgifter, skulle aktiva förvaltare se bättre ut om de såg över sin prissättning.

Det finns ännu för lite forskning om indexförvaltningens effekter på marknaden. Men forskarrapporten "Passive Investors, Not Passive Owners" (Boston College/University of Pennsylvania 2014) drar slutsatsen att passiva fonder inte är detsamma som passiva ägare. Tvärtom är de aktiva just därför att de inte kan sälja.

Hur de påverkar prissättningen på börsen är oklart. Men teoretiskt borde det vara så att ju mer ovanliga aktiva förvaltare blir, desto större möjligheter uppstår för stock-pickers. Det är dags att ta strid mot indexkramarna.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer