ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: Slappa myndigheter öppnar för brott

  • LÄXA UPP MALTA. Finansmarknadsminister Per Bolund borde mobilisera i EU för att pressa länder som Malta att sköta sin tillsyn av finansmarknaden. Bolag som Falcon borde inte ha tillstånd att verka. Foto: Anders Wiklund

LEDARE. Myndighetssverige har svikit folket grymt i frågan om de försvunna PPM-miljarderna.

När Pensionsmyndigheten i går höll presskonferens för att berätta att 22 000 sparare sannolikt förlorat större delen av sitt PPM-kapital hade generaldirektören inte tid att närvara mer än fem minuter. Sedan hade hon ett möte.


Chefsjuristen Mikael Westberg försökte förmedla intrycket att man gjort allt i sin makt och agerat snabbt och rådigt i frågan om Falcon Funds misstänkt bedrägliga verksamhet. Det stämmer inte. Myndigheten ligger tre år efter, och har små utsikter att få tillbaka de 1,5 miljarder kronor som Falcon vägrar betala ut.

Dessutom är inget av myndighetens förslag till framtida åtgärder realistiskt utom ett, en lag mot id-kapningar. Men en sådan finns redan, den trädde i kraft 1 juli.

Det började sommaren 2013. Då fick runt 20 000 PPM-sparare beskedet att deras pengar flyttats från en aktiefond hos Insiderfonder till företagsobligationsfonden Optimus high yield. De flesta hade dock inte godkänt flytten. Här startade en kedja av transaktioner, som alla leder till det misstänkt bedrägliga fondbolaget Falcon och en svensk nyckelperson som dyker upp överallt.

Pensionsmyndigheten visste att pengar flyttades utan spararnas vetskap eller medverkan 2013. EBM konstaterade i augusti 2014 att de som beställt flytten gjort sig skyldiga till grov urkundsförfalskning. Men eftersom myndigheten inte fick fram vem som var skyldig blev det inget åtal.

Först våren 2015 skickade pensionsmyndigheten ett brev till de sparare som fortfarande hade kvar sina pengar i Optimus och berättade att fonden slagits ihop med en av Malta-registrerade Falcon Funds fonder. Spararna uppmanades se över om bytet till Optimus gått rätt till eftersom brott har begåtts.

Pensionsmyndigheten började först vintern 2015 att utreda Falcon på allvar. I juni 2016 sades avtalet till slut upp, och nu är bolaget polisanmält.

Falcon Funds startades 2014 med det uppenbara syftet att komma in i PPM-utbudet, vilket är lätt. För att få tillstånd av Finansinspektionen krävs i princip bara ett faktablad på svenska, kontaktuppgifter samt att bolaget har tillstånd i det land det är registrerat. Till dags dato är svenska staten/PPM de enda investerarna i Falcons fonder.

Den naivitet Pensionsmyndigheten visat, och bristen på krav i avtalen med fondbolagen, är slående. Ledningen har inte tagit sin uppgift på allvar förrän väldigt sent. Kraven höjdes så sent som denna månad, vilket nu gör det lättare att slänga ut underpresterare.

Man saknar plötsligt de blodtörstiga kompromisslösa amerikanska tillsynsmyndigheterna. EBM, FI och Pensionsmyndighetens agerande är under all kritik när det gäller information, tempo och initiativ till myndighetsutövning.

Men Malta, där Falcon är registrerat, är den verkliga boven. Den lilla ön med 423 000 invånare marknadsför sig som en bas för finansiella företag med "global reach". De tävlar med Luxemburg genom att ha låga krav. Men Luxemburg är inte längre tillflykt för skummisar. EU-länder som Sverige, som vill ha en fungerande konkurrens, måste se till att Malta följer EU-direktiven för tillsyn av finansmarknaden.

Det bör finnas mekanismer som ser till att medlemmarna följer sina egna regler, och att tillsynen fungerar i verkligheten. Det är en fråga som Per Bolund borde driva i EU. Annars blir reaktionen som Frankrikes: "Vi vill inte ha utländska finansaktörer här, för vi litar inte på att deras tillsynsmyndigheter gör sitt jobb".

Pensionsmyndighetens förslag att ställa alla fonder, även utlandsregistrerade, under FI är utsiktslöst. 75 procent av alla fonder i Sverige är utlandsregistrerade. Även "svenska" fonder har ofta sin hemvist i länder som Luxemburg, Finland eller Irland där myndigheterna fungerar väl. En fond som vill sälja sina produkter globalt kan inte vara registrerad i Sverige, eftersom de svenska lagarna inte är konkurrenskraftiga. Det gäller bland annat risken för dubbelbeskattning.

Per Bolunds läxa är att anpassa svenska skatter och lagar för en global fondmarknad, samt att verka för att tillsynen inom alla EU-länder sköts. Om Malta vill spela i A-laget måste landet uppföra sig så att det platsar.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer