1515

Lotta Engzell-Larsson: SAS visar att marknaden fungerar

LEDARE. Avregleringen av flyget i EU 1987-1997 blev slutet på SAS vinster.

Bild:TT

Sedan dess har bolaget två gånger varit riktigt nära konkurs, 2009 och 2012. Det gamla, fortfarande delvis statsägda monopolet, sitter fast med personalkostnader som lågpriskonkurrenter inte har.

Flyget befinner sig i redarnas värld, de flaggar ut för att kunna använda billig asiatisk besättning i den hårda konkurrensen, och det finns egentligen inga sakliga skäl att hindra dem.

SAS har gjort ett enormt arbete med att försöka anpassa sin verksamhet till den nya verkligheten de senaste tio åren. Men dels har det gått alldeles för långsamt, dels har de inte lyckats sänka personalkostnaderna tillräckligt. Pågående etableringar på Irland, i Spanien och London räcker inte, enligt vd:n Rickard Gustafssons uttalande i samband med rapporten på onsdagen.

Mot sig har han bolag som Norwegian, som startade med helt andra förutsättningar 1993. Strategin att köpa marknadsandelar genom förluster kom att pågå i runt tio år. Vinstmarginalen ligger nu på runt 4 procent, vilket är 1 procentenhet under Lufthansa.

Grundaren och vd:n Björn Kjos är tidigare advokat och stridspilot. Han har arbetat långsiktigt och målmedvetet, med nya flygplan och en tydlig strategi för att optimera personalkostnaderna. Kaptenen är skandinavisk, hens co-pilot är europé och övrig personal oftast asiatisk. Då hjälper det inte om den skandinaviska kabinpersonalen fryser sina löner, eller sänker dem med tio procent. De måste sannolikt halveras.

SAS är inte det enda flygbolag som fått problem. Men de hittade aldrig en bra partner, och har därför inte tillräcklig storlek. Lufthansa och British Airways har köpt på sig konkurrenter och tagit upp kampen med lågprisbolagen. Lufthansa har bara hälften av personalen stationerad i Tyskland, och 25 procent utanför Europa.

Man kan sakna det gamla stolta, nästan lite glamorösa, SAS ibland, men inte deras priser. Avregleringen var nödvändig. En nation behöver inte ett eget flygbolag för att säkra trafiken. Öppningen av marknaden har sänkt kundernas kostnader dramatiskt.

Branschens och SAS kris visar att marknaden fungerar. Många av de avregleringar som ägt rum de sista decennierna är ifrågasatta. Här sticker flyget ut som ett entydigt lyckat exempel, tillsammans med telekomsektorn.


Innehåll från Swedish Biomimetics 3000Annons

Biomimetisk plattformsteknologi optimerar läkemedelstillverkning och patientadministration

Idag förlitar sig många läkemedelstillverkare på långsamma, kostsamma, stora batchprocesser som står för en enorm miljöpåverkan och kräver stora investeringar i material, tid och pengar. Vid tillverkningen av respiratoriska läkemedel antas en one size fits all patients-approach vilket leder till ineffektiv medicinering. Kan naturen inspirera framtidens läkemedelstillverkning för att lösa utmaningar likt de som nämns ovan? 

I miljarder år har mikroorganismer, växter och djur utvecklats genom evolution för att överleva. Begreppet biomimetik introducerades av Otto Schmitt 1969 och definieras som processen att efterlikna de evolutionära lösningar som finns i naturen. Dess syfte är att efterlikna funktionen och strukturen hos naturfenomen och inspirera till utveckling av lösningar för mänsklig nytta. 

Stor potential med biomimetisk teknik 

Swedish Biomimetics 3000 är ett banbrytande biomimetiskt teknikföretag, som specialiserat sig på att hitta biomimetiska lösningar på de utmaningar mänskligheten står inför. Som ett resultat har de utvecklat patenterade biomimetiska teknikplattformar för en grön, kostnadseffektiv utveckling och tillverkning av läkemedel, såväl som effektiv läkemedelsadministrering via lungorna. Deras Continuous Batch Manufacturing-plattform (CBM) är en kemisk monteringslinjekedja, inspirerad av skapandet av mRNA från DNA, som flyttar solida fasmaterial, t.ex. hartspärlor, genom flera moduler. Genom nya nivåer av analyser och kvalitetshantering gör tekniken läkemedelsframställningen snabbare, mer ekonomisk och mycket mer miljövänlig. 

– Den kommersiella framgång som vi börjar uppnå bygger på den enorma potential som vår biomimetiska teknik innebär för människors hälsa, miljön och även i form av vinstförbättring. Idag investerar vi i att utveckla och kommersialisera biomimetisk teknik samtidigt som vi främjar värdet och implementering av biomimetik, säger Thomas Podkolinski, vd för Swedish Biomimetics 3000 AB. 

Sprayteknologi för personlig läkemedelsadministration 

Utöver CBMplattformen har Swedish Biomimetics också tagit fram plattformspraytekniken uMist®, som för närvarande utvecklas inom bil-, konsument- och läkemedelsindustrin. För det senare specifikt i utvecklingen av mer effektiv respiratorisk läkemedelsadministration. uMist® är inspirerad av bombardierbaggens unika sätt att spruta osmakliga kemikalier för att skrämma bort rovdjur när de attackeras. Sprayens unika mekanism möjliggör finjustering av droppstorleken, vilket gör att den kan rikta sig till olika delar av lungans fysiologi, samt justeras för varje patients unika lungfysiologi. 

– Kroppen absorberar läkemedel genom lungorna på ett effektivt sätt eftersom medicinen snabbt når blodomloppet. Det är lätt att administrera läkemedlet med en spray, men samtidigt finns det många utmaningar. En är att spraydropparna måste vara av rätt storlek för att medicinera rätt område i lungorna samtidigt som denna ”rätta storlek” är olika för varje patient. För första gången i branschen tillhandahåller vår teknik en spraylösning som kan justera droppstorleken för att rikta in sig på rätt område i lungorna, och för att göra detta för varje enskild patient, säger Thomas Podkolinski. 

Om Swedish Biomimetics 3000 kan replikera den kommersiella framgång som de redan haft inom bil- och konsumentbranschen genom kommersiella licensavtal och IP-försäljning, kommer företaget att ha stor inverkan inom läkemedelsbranschen och life science. 

Läs mer om Swedish Biomimetics 3000 här 

About SB3000
Swedish Biomimetics 3000 is a Biomimetic Engineering company, founded by award winning Swedish entrepreneur, Lars Uno Larson, with the mandate to develop and commercialize biomimetic technologies for the purpose of solving many of the challenges facing humankind, whilst improving human health, the environment, and business.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?