1515

Lotta Engzell-Larsson: Riskkapitaldom slår mot alla företagare

LEDARE. Några av de största svenska riskkapitalbolagen, som EQT, Nordic Capital och Altor, tillhör världens mest framgångsrika.

FÖRLORARE. Torsdagens skattedom mot riskkapitalisterna kom efter åtta års processer. Chansen att få domen omprövad i Högsta förvaltningsdomstolen är liten. På bilden EQT:s ordförande Conni Jonsson, en av dem som upptaxeras.
FÖRLORARE. Torsdagens skattedom mot riskkapitalisterna kom efter åtta års processer. Chansen att få domen omprövad i Högsta förvaltningsdomstolen är liten. På bilden EQT:s ordförande Conni Jonsson, en av dem som upptaxeras.Bild:Sören Andersson

80 procent av investerarna är utländska, bland de svenska märks främst AP-fonderna och privata pensionsfonder.

Riskkapitalisternas affärsidé, att köpa och rusta upp mogna undervärderade bolag, växte fram när konglomeraten började renodlas på 80-talet. De var också stora köpare av dotterbolag när statliga verksamheter, som Telia, privatiserades. De konsoliderade marknader och skapade stora värden åt investerare som pensionsfonderna.

Många investeringar har varit i kända varumärken som Anticimex, Com Hem, Lindex, Finnveden Bulten, Hilding Anders och Mölnlycke.

Riskkapitalisterna har alltid provocerat. För att priserna på företag steg när de började konkurrera om förvärv. För att de kan lånefinansiera sig i större utsträckning än börsbolagen. För att delägarna tjänar stora pengar. Inkomsternas beskaffenhet har framför allt intresserat Skatteverket (SKV). Nyckelfrågan är om delägarnas vinstdelning ("carried interest") är inkomst av kapital eller tjänst? Ska det vara 25 eller nära 60 procents (plus sociala avgifter) skatt?

I torsdags kom, efter många års kamp på flera fronter, Kammarrättens utslag. Carry ska beskattas som inkomst av tjänst. Det är dock ingen självklar slutsats. Tekniskt borde det vara inkomst av kapital, därför att det är så konstruktionen ser ut. Delägarna får utdelning från det bolag som tagit emot vinstdelningen av företagsförsäljningar.

Men SKV hävdar att det är inkomst av tjänst därför att det är genom sin skicklighet att driva riskkapitalfonderna, alltså sitt arbete, som delägarna fått denna extra vinstdelning.
Skattelagstiftningen säger att man ska följa lagens "mening". Men SKV verkar ha tagit som utgångspunkt för sitt arbete att alltid hävda den högre skattesatsen, som om skattemaximering vore myndighetens mål, vilket det faktiskt inte är.

Tjänstemännen har varit oerhört nitiska, när de förlorat ett mål har de startat en ny process, med en annan infallsvinkel. Syftet har helt klart varit att komma åt pengarna.

Prövningen har tagit lång tid, SKV inledde sin granskning 2007. För att inte hamna i den sitsen skapade en del andra länder för flera år sedan en speciallagstiftning för riskkapitalisternas carry, men de har valt olika vägar. Frankrike beskattar den som kapital. Danmark beskattar som arbete men utan sociala avgifter, även i Holland är utgångspunkten inkomst av tjänst, men om minst 95 procent av vinsten delas ut blir det bara 25 procents skatt. I Tyskland beskattas hälften som tjänst.

Sverige var på väg att lagstifta 2012, men i sista stund stoppade dåvarande finansminister Anders Borg förslaget därför att det mötte kritik och inte skulle passera riksdagen. Det som gör frågan särskilt het i Sverige är att vi har en av västvärldens högsta marginalskatter såväl som kapitalskatter.

Något som sänkt riskkapitalisternas trovärdighet är att några av dem tidigare (enligt SKV, som det i den delen inte finns skäl att betvivla) helt har undvikit skatt på carry genom att den utbetalats till kapitalförsäkringar utomlands.

Den senaste domen kommer också att tas till intäkt för att riskkapitalisterna inte har gjort rätt för sig. De politiker som misstror branschen kommer använda den som argument för att misstänkliggöra rikedom och företagsamhet i största allmänhet och försöka höja kapitalskatten.

Tyvärr är frågan om vad som bör beskattas som arbete respektive kapital inte avklarad, annat än i detta specifika fall. SKV kommer fortsätta jaga företagare och det kommer vara fortsatt omöjligt att ställa ut personaloptioner i tillväxtföretag därför att både myndigheten och S och V vill beskatta dem som lön. Samma politiker står sedan på en annan scen och säger att de vill uppmuntra innovationer. Det behövs ett förtydligande i lagen när det gäller klassificering av kapitalvinster.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZER0 ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?