ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: Privata investerare kan lyfta förorterna

  • LJUSARE FRAMTID. De brottsdrabbade förorterna till landets tre största städer har en stor potential. Det har många privata fastighetsbolag insett. Här syns en flygbild på Alby utanför Stockholm, där riskkapitalisten Mikael Ahlström investerat via börsbolaget AJA Holding. Foto: Johan Bjurer

LEDARE. Dal, kust. Hundarna på gården. Flykten, lasta, ro. Frälsningsarmén.
På Akelius Residential Propertys hemsida ligger interaktiva språkkurser av olika svårighetsgrad, med stöd av den virtuella läraren Alfred.

Akelius är ett av en handfull noterade fastighetsbolag som sedan några år investerar i miljonprogrammen. Andra exempel är Stena, Mitt Alby (AJA Holding), Victoria Park, D Carnegie och Balder. De har alla identifierat potentialen i förorten på ett sätt som politiken inte lyckats med. Kritikerna kallar det för spekulation i slum. De gör det enkelt för sig.


Våldsamheterna och laglösheten i många förorter hotar regeringens, främst Socialdemokraternas, trovärdighet. De har misslyckats med att värna de svaga som drabbas av brotten. Därför var kampen mot gängkriminalitet en av punkterna i den programförklaring som partiet gjorde på fredagen, inför kongressen i april. Det är bra.

Politikerna ska se till att polisen får resurser och sköter sitt jobb. Men de klarar inte att lösa alla problemen på egen hand. Delvis därför att de är ofokuserade och ofta saknar såväl enhetlig strategi som resurser, men också för att de saknar tydliga incitament.

Men det har de privata bostadsbolagen. Stena kallar det relationsförvaltning. Det handlar om att utveckla lokalt skötta sociala projekt, som trappvärdar, gårdsvärdar och odling för att skapa en bättre lokal miljö. Stena arrangerar också ungdomsläger, bjuder skolbarn på simskola och erbjuder unga sommarjobb.


Mitt Alby rekryterar lokalt, ordnar läxläsning och föreläsningar om entreprenörskap. Även Byggvesta, som Di Weekend skriver om i veckans utgåva, satsar på att lära ut entreprenörskap för att skapa möjligheter till egen försörjning, med fokus på kvinnor och unga.

I områden som Rinkeby/Tensta är det endast drygt hälften av gruppen 16-65 år som arbetar, bland kvinnor är det 25 procent. Även om man betalar sin hyra ligger potentialen i att fler jobbar, det tränger ut kriminalitet och gör området mer attraktivt.

Den viktigaste faktorn bakom investeringarna i miljonprogrammen är att lägena är attraktiva och undervärderade. Säljare är de kommunala bostadsbolagen. De har krav på sig att bygga nya bostäder, och finansierar dessa med försäljningarna. På så sätt ökar tillgången på bostäder där det är brist.

Privata placerare ser dessa förvärv som "investeringar med mycket låg risk", som James Seppala, chef för amerikanska riskkapitalfonden Blackstones europeiska fastigheter, säger till Di (24/2). Han är också ordförande i D Carnegie, som håller på att köpas upp av Blackstone.

Blackstone-chefen är inte ensam om sin optimism. Kurserna har det senaste året stigit rejält i flera av de noterade bolag som investerar i miljonprogrammen. AJA Holding (Mitt Alby) har klättrat drygt 26 procent på First North och Victoria Park med nära 70 procent på listan för medelstora bolag.

Deras affärsmodell går ut på att renovera några lägenheter i taget, när någon flyttar ut. Det gör det lättare att höja hyran när en bostad är uppgraderad.

Hyreshöjningar leder ofta till protester. Men höjningar är inte i första hand en effekt av privatiseringar utan av nödvändig upprustning. Sedan 2010 måste även kommunala bostadsbolag drivas affärsmässigt, de arbetar efter samma principer som privata.

Senast 3 april presenteras utredningen "Uppdrag om att stärka hyresgästernas ställning". Det gäller exempelvis om hyresgäster motsätter sig renovering. Det är fel väg att gå om man vill öka hyresbeståndet, vilket är viktigt för en fungerande bostadsmarknad. En hyrd bostad måste av hyresgästen betraktas som sådan, med begränsade rättigheter.

Man ska inte idealisera de privata fastighetsbolagen. Socialt ansvarstagande är för börsnoterade bolag och riskkapitalister som Blackstone ett sätt att säkra investeringarna. Men investerare som värnar om sitt kapital i förorterna lyfter dem. Politiken är skelettet i samhällsbygget. Det privata vinstintresset kan i sina bästa stunder vara en pålitlig och effektiv partner.

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer