Lotta Engzell-Larsson: Ohederlig debatt om sjukvårdsförsäkring

LEDARE. Gårdagens artikel på Di debatt om sjukförsäkringar förtjänar att lyftas.

Debattörerna från försäkringsbranschen skriver att "regeringen missuppfattar de privata sjukvårdsförsäkringarna".

Det gör den nog inte, men den försöker framstå som om den tar itu med de privata intressenas framfart i vården. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström vet rimligtvis att landstingen kan få tillgång till exakt så mycket vård som de önskar, och har råd, att upphandla.

Men om det finns ledig kapacitet när avtalet är uppfyllt så kan det privata vårdbolaget sälja den till andra köpare, som försäkringsbolagen. Även om det finns en offentlig kö. Så ja, man kan gå förbi kön, men det är med politikernas goda minne.

Inget tyder ännu på att de privata pengarna minskar köerna, men systemet skadas inte heller av försäkringspatienterna. Det utgör en så liten andel, en procent, av de totala sjukvårdskostnaderna.

Men frågan om huruvida "de rika" går förbi vårdköer är politiskt sprängstoff. Den går rakt in i S kärnidé om lika tillgång till, och gemensam finansiering av, välfärdstjänster.

Regeringen vill ge sken av att agera mot uppfattad ojämlikhet utan att störa systemet för mycket.

Därför är den ändring från 1 juli som föreslås i hälso- och sjukvårdslagen mjukt skriven. Det 52-sidiga författningsförslaget förtydligar att "vård ges efter behov". "Solidaritetsprincipen får inte åsidosättas".

Innebörden kan bli att det privata bolaget förväntas utföra vård det inte har avtal om, för det offentligas räkning. Detta på bekostnad av vård den har avtal om med försäkringsbolagen. Det går förstås inte ihop.

Försäkringslösningarna har uppkommit därför att det finns ett behov. 70 procent av sjukvårdsförsäkringarna tecknas av arbetsgivare. För dem är det värt priset att säkra snabb behandling och få de anställda åter i jobb. De har löst ett problem som politikerna misslyckats med.

Debatten borde handla mer om hur man kapar vårdköer (om de är konstanta går de ju att beta av med en tillfällig resursförstärkning), och förbättrar vården. Ju snabbare vi får rätt behandling för en skada eller sjukdom, desto mindre kostar vi arbetsgivaren och samhället.

 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?