ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: OECD gör en fattig klassanalys

LEDARE: OECD:s Sverigerapporter är sedan några år tillbaka artiga, trevliga tillställningar. Årets analys slår fast att vi borde vara stolta, ekonomin växer starkt, men den ökade ojämlikheten måste bromsas.

Betyder det att regeringen har rätt i att Sverige är på rätt väg, men skatterna på rika och företag bör höjas för att minska klyftorna? Svaret är att det samhälle vi lever i vilar på en skör balans mellan hög tillväxt och omfördelande politik. Utan tillväxt finns inget välstånd att fördela, därför måste den punkten komma först. Om företagen beskärs för hårt och färre arbetar så faller tillväxtpotentialen.


Regeringen förmår inte öka incitamenten att arbeta eftersom den inte vill anklagas för att skuldbelägga och utarma bidragstagare. Men bidrag är en fattigdomsfälla. Vi borde tala mer om att bidragsberoendet är den viktigaste orsaken till att klyftorna, mätt som disponibel inkomst, ökat mer i Sverige än någon annanstans i OECD de senaste 20 åren, vilket rapporten lyfter fram. Lönerna släpar inte efter, men bidragen gör det.

Samtidigt som det är lyhört av OECD och Davos-mötet att tala om inkluderande tillväxt i politiskt turbulenta tider måste de slipa sin analys. För utöver faktorer som hur stor del av befolkningen som arbetar, så styrs utfallet av jämlikhet av tillväxt och börsutveckling. Hög tillväxt ger ökade klyftor, kris minskar dem. Enligt OECD är Grekland bäst i klassen.

I tillväxtländerna ökar klyftorna mer än någon annanstans i världen samtidigt som hundratals miljoner människor lyfts ur djup fattigdom. Så ser dynamiken ut. Viktigare än avståndet mellan lägsta och högsta nivån är mitten. Om medelklassen växer mer än toppen är det ett kvitto på att klassresorna ökar, vilket är det viktigaste måttet på rättvisa. I USA trycks medelklassen tillbaka och arbetsutbudet minskar därför att färre söker jobb. Det är oerhört problematiskt ur ett samhällsperspektiv.

Den svenska välfärdsmodellen bygger på att folk arbetar. Därför är det nödvändigt att nyanlända kommer i arbete, även om de är lågavlönade. På så sätt säkrar vi att de som inte kan arbeta får det stöd de har rätt till. Därför är det bra att M fortsätter driva arbetslinjen, och det måste vara det kitt som håller ihop även dagens allians.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer