1515
Annons

Lotta Engzell-Larsson: Läroplanen ger inte plats för islamism

LEDARE. På tisdagskvällen sände TV4:s Kalla fakta en granskning som visar att det pågår en av myndigheterna sanktionerad könssegregering i vissa områden där islamismen växer.

Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm.
Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm.Bild:Pontus Lundahl

Kalla fakta visade hur flickor och pojkar i en muslimsk skola i Vällingby utanför Stockholm delas upp i bussen, flickor bak och pojkar fram. Det är en del i ett mönster.


Samma skola fick i höstas tillåtelse av Skolinspektionen att separera könen under gymnastikundervisningen. Både regeringen och allianspartierna var kritiska till beslutet, som Skolinspektionen motiverade med att undervisningen var likvärdig.

Skolans gymnastiklärare angav att flickorna kände sig tryggare. Samma argument har förekommit i kommunala skolor. Svaret till båda är; se till att få kontroll över pojkarna.
Skollagen och läroplanen är supertydliga. De säger att "jämställdhet är ett av skolans övergripande mål". Ingen ska begränsas, eller segregeras, utifrån kön. "Arbete med jämställdhet (... ) är en förutsättning för att lyckas med kunskapsuppdraget". Skolminister Gustav Fridolin talar nu om att "lagen ska skärpas". Det behövs troligen inte, men han måste se till att den följs.

På tisdagen hävdade rektor i Vällingbyskolan att han inte kände till segregeringen i bussen, och att det inte ska förekomma. Men allt tyder på att rektorn och de ansvariga fritidsledarna visste precis vad de gjorde.

Det visar vikten av att sätta sökljuset på dem som inte följer läroplanen. Skolinspektionen ska inte anta ett kulturrelativistiskt perspektiv, där flickor som lever i områden där islamistiska idéer dominerar behandlas annorlunda, av omsorg om familjernas traditioner. Myndigheten ska se till att den svenska läroplanen följs.

Nu vill Liberalerna förbjuda "religiösa friskolor". Men formellt finns inga sådana. Däremot finns det friskolor som drivs av föreningar med religiösa kopplingar, eller är inriktade på ett språk som tyska eller en ideologi som antroposoferna. Målet bör i första hand vara att se till att alla följer läroplanen.

Men kontrollen av kvinnor i vissa förorter går bortom skolan. Kalla Fakta visade också hur vuxna kvinnor på ett kafé hänvisas till särskilda platser, och hur de som lever ensamma riskerar att trakasseras av självutnämnda moralpoliser. För att de är kvinnoaktivister eller dricker alkohol. Eller utan särskilda skäl.

Sverige är ett sekulärt samhälle med religionsfrihet. Det innebär att religionen ska tillhöra den privata sfären, inte den offentliga. Ingen grupp, religiös eller annan, ska tillåtas bygga ett parallellsamhälle med egna regler.


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?