ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: Lägre rot och rut krossar småföretag

LEDARE. Tio månader efter att regeringens beslut att minska rut- och rotavdragen trädde i kraft står det klart att småföretagen har drabbats hårt.

Inom rot har 5391 företag försvunnit sedan oktober förra året. Det är en minskning med 17 procent. Både avdragna belopp och antal köpare är nere på 2013 års nivå.


När det gäller Rut ser det också illa ut. Om man jämför det första halvåret 2016 med 2015 har tillväxten fallit till nära noll och runt 2000 företag försvunnit. Lägger man till de företag som tillkom i augusti när Rut utvidgades med tre nya sektorer, har antalet ändå minskat med 8 procent totalt det senaste året. Dessa siffror borde oroa på närings- och finansdepartementen.

Det är bra att regeringen har ambitioner för nationen och satsar på forskning och utbildning. Men de ansvariga ministrarna måste inse att en betydande del av småföretagen är enkla tjänsteföretag. Det är där, inte på Spotify, som en stor del av svenskarna tjänar sitt levebröd, och det är där nyanlända snabbt kan komma in.

Även om Rut och Rot är subventioner innebär de ingen kostnad för staten, Konjunkturinstitutet har beräknat att vid minst 10 000 nya jobb är avdragen kostnadsneutrala, och den gränsen är sedan länge passerad. Det är en subvention som gynnar samhället som helhet. Tjänsterna är tillgängliga för väldigt många människor och ger incitament att göra svarta jobb vita.

Det är helt avgörande för både individer och landets ekonomi att alla som kan arbetar. Själva idén om egen försörjning är djupt förankrad i arbetarrörelsen. Ändå motarbetar regeringen dessa inhemska företag.

S har fortfarande inte lyckats förklara varför partiet alltid haft ett näringspolitiskt perspektiv när det gäller Rot, man vill stimulera branschen. När det däremot gäller Rut, hushållsnära tjänster, är det kunden och fördelningsperspektivet man fokuserar på.

Det håller inte, för de fördelningspolitiska konsekvenserna är så små. De regerande partierna måste skaffa sig en näringspolitisk helhetssyn på Rut och Rot. Subventionen är rimlig eftersom skattesystemet, skapat utifrån industrisamhället, inte är byggt för att privatpersoner ska köpa tjänster i någon större utsträckning. Men när ekonomins struktur förändras behöver man tänka om. Regeringen bör därför höja taken för Rut- och Rottjänster igen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer