1515

Lotta Engzell-Larsson: Lägre rot och rut krossar småföretag

LEDARE. Tio månader efter att regeringens beslut att minska rut- och rotavdragen trädde i kraft står det klart att småföretagen har drabbats hårt.

Inom rot har 5391 företag försvunnit sedan oktober förra året. Det är en minskning med 17 procent. Både avdragna belopp och antal köpare är nere på 2013 års nivå.


När det gäller Rut ser det också illa ut. Om man jämför det första halvåret 2016 med 2015 har tillväxten fallit till nära noll och runt 2000 företag försvunnit. Lägger man till de företag som tillkom i augusti när Rut utvidgades med tre nya sektorer, har antalet ändå minskat med 8 procent totalt det senaste året. Dessa siffror borde oroa på närings- och finansdepartementen.

Det är bra att regeringen har ambitioner för nationen och satsar på forskning och utbildning. Men de ansvariga ministrarna måste inse att en betydande del av småföretagen är enkla tjänsteföretag. Det är där, inte på Spotify, som en stor del av svenskarna tjänar sitt levebröd, och det är där nyanlända snabbt kan komma in.

Även om Rut och Rot är subventioner innebär de ingen kostnad för staten, Konjunkturinstitutet har beräknat att vid minst 10 000 nya jobb är avdragen kostnadsneutrala, och den gränsen är sedan länge passerad. Det är en subvention som gynnar samhället som helhet. Tjänsterna är tillgängliga för väldigt många människor och ger incitament att göra svarta jobb vita.

Det är helt avgörande för både individer och landets ekonomi att alla som kan arbetar. Själva idén om egen försörjning är djupt förankrad i arbetarrörelsen. Ändå motarbetar regeringen dessa inhemska företag.

S har fortfarande inte lyckats förklara varför partiet alltid haft ett näringspolitiskt perspektiv när det gäller Rot, man vill stimulera branschen. När det däremot gäller Rut, hushållsnära tjänster, är det kunden och fördelningsperspektivet man fokuserar på.

Det håller inte, för de fördelningspolitiska konsekvenserna är så små. De regerande partierna måste skaffa sig en näringspolitisk helhetssyn på Rut och Rot. Subventionen är rimlig eftersom skattesystemet, skapat utifrån industrisamhället, inte är byggt för att privatpersoner ska köpa tjänster i någon större utsträckning. Men när ekonomins struktur förändras behöver man tänka om. Regeringen bör därför höja taken för Rut- och Rottjänster igen.


Innehåll från Software AGAnnons

Digitalisering är en nyckelfaktor för lyckad grön omställning

Hållbarhetsfrågan angår oss alla, och i bransch efter bransch ställs allt högre krav – från såväl konsumenter som investerare. Det globala mjukvaruföretaget Software AG ser hur digitaliseringen kommer spela en stor roll i samhällets gröna omställning. – Genom att samla och analysera data kan vi hjälpa företag att skapa hållbara lösningar gentemot sina kunder, säger Mikael Ollevik, Vice President Nordics, Software AG.

Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen har lyft upp miljöfrågan på agendan och fått en hel värld att påbörja en omfattande transformation. 

– Alla pratar om hållbarhet, det är en självklarhet idag. Kunder och konsumenter sätter press, investerare sätter press och för den yngre generationen är gröna värden essentiellt när man väljer arbetsgivare. Företag tar hjälp av organisationer för att bli mer hållbara, det är inte bara ett måste för klimatets skull, men också ur affärssynpunkt för att fortsätta vara konkurrenskraftig idag, säger Josephe Blondaut, Product marketing and Sustainability expert, Software AG.

Erbjuder ett livscykelperspektiv

Software AG är med sina 50 år i branschen pionjärer inom data, och hjälper dagligen tusentals företag på den digitala resan. Hållbarhet och digitalisering går hand i hand säger Josephe, och menar att organisationer behöver förstå vikten av att inkorporera sin hållbarhetsstrategi i digitaliseringen.

– På Software AB erbjuder vi våra kunder ett livscykelperspektiv. Vi stödjer dem med vår plattform och hjälper dem att först sätta upp mål och strategier, sedan att implementera hållbara åtgärder. Till sist samlar vi in data och analyserar den, säger hon. 

– Hållbarhet handlar också om transparens, om att förstå företagets miljö och värderingar. Digitaliseringen underlättar för verksamheter att vara transparenta och gör det möjligt att få en överblick av hållbarhetsstrategin, inflikar Olli Lindroos, Business Lead Sustainability på Solita, en nära samarbetspartner till Software AG.

Programvaruindustrin en stor möjliggörare

Den gröna omställningen har bara börjat och digitaliseringen pågår för fullt. Software AG vet hur de bäst drar sitt strå till stacken. 

– Många företag behöver förbättra sin datahantering, struktur och strategi. Här är programvaruindustrin är en stor möjliggörare, säger Josephe.

Genom att få access till data kan företag snabba på och förbättra möjligheterna för hållbarhet. Software AG har tillsammans med partners gjort det möjligt att snabbt utveckla och skapa tjänster, som bland annat har hjälpt kunder som London Buses. Där bidrar Software AG:s teknologi till företagets hållbarhetsmål genom att minska CO2 och föroreningar med hjälp av analys av data om buss, förare och rutterna.

– I framtiden kommer vi vara mer hållbara än någonsin. Just nu är det mycket arbete med att optimera bättre system och ”städa upp” men så småningom kommer hållbarhetsarbetet bli ännu mer fokuserat och ribban läggas ännu högre, avslutar Mikael.

Software AG

For modern enterprises, software is the ultimate value driver. That’s why we set out to become the software pioneers of a truly connected world. It is our mission to empower you to become a truly connected enterprise. Using our industry-leading suite of products across integration & API management, IoT & analytics, and business transformation, we create a fluid flow of data between people, departments, systems, and devices.

We’re not new to this. Since 1969 we’ve been dedicated to integrating and connecting everything to help more than 10,000 businesses instantly see, decide, act — and thrive. 

Visit www.softwareag.com for more info.

Mer från Software AG

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Software AG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?