ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Lotta Engzell-Larsson: Jaga inte viktiga företag ur landet

  • HÖGT SPEL. Magdalena Andersson och Per Bolund tar en stor risk när de synar Nordeas hot om att flytta utomlands. På bilden syns de vid den pressträff i februari då de drog tillbaka det första förslaget till bankskatt. Ett nytt är att vänta. Foto: TT

LEDARE. Det kommer att krävas stora resurser för att klara åtagandena inom välfärd, polis och försvar de närmaste åren. Det klargjorde finansminister Magdalena Andersson i en intervju i Di 10/5.

Det är i det perspektivet man ska se regeringens förslag till en höjd resolutionsavgift på bankerna samt att pengarna inte ska fonderas, som i resten av EU. Det ger finansministern större finansiellt utrymme eftersom de medel avgiften inbringar minskar statsskulden.


Hon vet att hon kommer behöva pengarna. Det är sannolikt också därför regeringen nu vill mer än halvera Riksbankens valutareserv från 457 till 200 miljarder kronor, för att betala av statsskulden. Men det skulle göra den svenska valutareserven till en av de minsta i EU, 4 procent, trots att den borde tillhöra de större på grund av att vi inte är ett euroland och därmed inte har tillgång till ECB:s dollarlån. Som en jämförelse har Norge en reserv på 36 procent.

I båda fallen rör det sig om krisreserver, som bör vara omedelbart tillgängliga, av det enkla skälet att en kris sällan annonserar sitt intåg i förväg. Det är både dyrare och svårare att låna upp när problemen väl har startat. Den säkerhetsmarginal som valutareserven ger har också ett signalvärde.

Reserven är extra viktig med tanke på de svenska storbankernas omfattande åtaganden och finansiering i utländsk valuta. Men här spelar plötsligt den finansiella stabiliteten mindre roll för finansministern och finansmarknadsminister Per Bolund.

Det är ohederligt att säga till svenska folket att nya skatter och avgifter behövs för att stabilisera det finansiella systemet, när man i själva verket använder intäkterna från reserverna till att sänka statsskulden och öka budgetutrymmet.

Förslaget om höjd resolutionsavgift, med totalt 3 miljarder kronor till 30 miljarder nästa år, har väckt starka känslor på finansmarknaden. Det har fått Nordeas extroverta ordförande Björn Wahlroos att sondera terrängen för en flytt av Nordeas huvudkontor från Stockholm till Finland eller Danmark.


Han har gjort sådana utspel tidigare, men den här gången är det allvar. Det visar de faktum att bankens vd också talar om saken, och att banken har haft kontakt med de potentiella värdländerna. Ministrar där har förtjust uttalat sig.

Exempelvis har Finlands statsminister Juha Sipilä sagt att det vore bra för Nordea att verka i ett euro-land. Danmarks näringsminister har i en Bloombergintervju sagt att landet inte "vill minska avgifter och skatter och kommer inte att introducera fler regler".

Det svenska svaret är att vi inte ska delta i ett race mot botten. Men något sådant race finns inte, EU-reglerna tillåter inte det. Magdalena Andersson spelar ett högt spel när hon utmanar Nordeas ordförande Björn Wahlroos, som alltid spelat högt och har större vana vid det än Andersson.

De som hyllar att bankchefer utmanas inser inte att Sverige är ett svagare land utan Nordea. Som EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) skrev på Di debatt (12/5) "En utflyttning av svenska banker leder inte till ökad stabilitet utan till ökat beroende av de kvarvarande bankerna." Dessutom kräver ledande företag en ledande finansbransch. Samverkan mellan finans och industri byggde de svenska storföretagen som levererar vinster än i dag, efter 100 år.


Regeringen talar mycket om riskerna med en stor finansmarknad. Men man kan inte som finansministern gjorde säga "låt Nordea flytta", och samtidigt med någon trovärdighet försöka locka till sig brittiska finansföretag efter Brexit. "Sverige är ett bra land att bedriva bankverksamhet i" sa Per Bolund på Di:s bankdag 10/5.


Regeringen talar också gärna om innovationer och fintech-bolag. Ett tiotal av dessa fanns bland de 100 första på Financial Times topplista över 500 tillväxtbolag nyligen. Ur vilken miljö tror Bolund att dessa vuxit om inte finanssektorn?

Magdalena Andersson och Per Bolund hanterar den svenska ekonomins framtid mycket vårdslöst just nu.

Tyck till