Annons

Lotta Engzell-Larsson: Höj polislönerna med 15 procent

LEDARE. De senaste dagarna har fem personer mördats i Stockholmsområdet. Senast var det två män som hittades i en bil i Kista, skjutna i huvudet.

Lotta Engzell Larsson.
Lotta Engzell Larsson.Bild:TT

Hur man än mäter är slutsatsen att våldet har trappats upp dramatiskt i Sverige de senaste åren, och det är gängen som står bakom.

Enligt polisen är det lokala, löst sammansatta grupper av ungdomar, eller mer strategiska äldre personer. Nätverken kan vara baserade på bostadsområde, släktskap, eller etnicitet. På vissa håll handlar det om utländska ligor, i delar av Skåne är den vietnamesiska maffian utbredd.

Ibland arbetar de i projekt. Den kriminella världen är på många sätt en trasig spegel av den legala. Den jobbar med incitament, den utvärderar möjligheter och strävar efter tillväxt och inflytande.

Narkotikahandel och utpressning är ofta basen, smuggling och sexhandel är också vanligt. De välorganiserade stora nätverken tjänar och tvättar svarta pengar i företag. Ofta kör de franchise, exempelvis genom att "äga" garderober i restauranger där det finns mycket svarta pengar. Byggsektorn är en annan infiltrerad sektor. Det krävs kunskaper om ekonomi och redovisning för att sättas fast dem, vilket de flesta poliser saknar.

Ju mer gängen får fäste, desto större risk är det att övriga myndigheter, utöver polisen, får svårare att klara sin uppgift. För gängen hotar inte bara företagare och vittnen, utan även representanter för myndigheter som socialtjänsten, Skatteverket, Försäkringskassan, jurister och domare.

Polisen är en helt central myndighetsfunktion, därför att allting börjar där. Om Sverige inte är ett säkert land, där man har resurser och kompetens att klara upp allvarliga brott, så kommer ingen annan verksamhet att fungera heller. Och då får kriminaliteten fäste i allt större delar av samhället.

Man ska inte ignorera småbrott. Men eftersom de ofta är svåra att lösa, är det viktigt att arbeta med förebyggande strategier, exempelvis polisens märkning av saker för att försvåra försäljning.

Just nu måste fokus ligga på att trycka tillbaka de beväpnade gängen. Det är en förutsättning för att ungdomarna i de förorter där gängen styr ska ha en framtid. De måste kunna lita på rättsstaten.

För att polisen ska lyckas rekrytera, och sköta sin uppgift, krävs ett par centrala åtgärder:
*Höj lönerna med 15 procent
*Bygg ut utbildningen till tre år, inklusive sex månader praktik
*Lägg ut enkla bevakningsuppgifter på vaktbolag och trafikpolisen på Trafikverket

Lönerna måste upp. Det finns tre viktiga skäl, det första är att jobbet ska bli mer attraktivt och rekryteringen breddas. Det andra att de tjänar mindre i snitt än andra statsanställda, 31 700 kronor i månaden, jämfört med 35 200 kronor.

Det tredje skälet är att jobbet ställer helt andra krav i dag än för några decennier sedan. Ingångslönerna höjdes med 17 procent för ett par år sedan, till 24 500 kronor. Men det räcker inte, lönen måste öka för dem som har jobbat några år.

För att motivera en kraftig löneökning krävs också att utbildningen förlängs, förändras och fördjupas. Arbetet är mycket mer komplext än tidigare och ställer högre krav på allmänbildning, kritiskt tänkande och analysförmåga. Det skulle gynna kåren och resultaten om fler hade högre utbildning.

Antalet poliser per capita är i dag hälften av EU:s. Kapaciteten bör höjas till samma nivå som övriga EU-länder. Det behöver inte betyda att antalet poliser fördubblas, man kan använda resurserna bättre. Ett kostnadseffektivt sätt är att lägga ut enklare bevakningsuppdrag på vaktbolag och låta trafikövervakningen övertas av Trafikverket.

Våra nordiska grannar har samma eller lägre polistäthet än Sverige. Men Sverige är mer internationellt och har större städer där kriminalitet får fäste på ett helt annat sätt. Oslo har runt en miljon invånare, Storstockholm har 2,3 miljoner.

Det börjar med polisen. Sedan måste skolan göra sitt jobb så att barnen i förorten får en chans och Sverige kan fortsätta växa.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera