1515

Lotta Engzell-Larsson: Höj polislönerna med 15 procent

LEDARE. De senaste dagarna har fem personer mördats i Stockholmsområdet. Senast var det två män som hittades i en bil i Kista, skjutna i huvudet.

Lotta Engzell Larsson.
Lotta Engzell Larsson.Bild:TT

Hur man än mäter är slutsatsen att våldet har trappats upp dramatiskt i Sverige de senaste åren, och det är gängen som står bakom.

Enligt polisen är det lokala, löst sammansatta grupper av ungdomar, eller mer strategiska äldre personer. Nätverken kan vara baserade på bostadsområde, släktskap, eller etnicitet. På vissa håll handlar det om utländska ligor, i delar av Skåne är den vietnamesiska maffian utbredd.

Ibland arbetar de i projekt. Den kriminella världen är på många sätt en trasig spegel av den legala. Den jobbar med incitament, den utvärderar möjligheter och strävar efter tillväxt och inflytande.

Narkotikahandel och utpressning är ofta basen, smuggling och sexhandel är också vanligt. De välorganiserade stora nätverken tjänar och tvättar svarta pengar i företag. Ofta kör de franchise, exempelvis genom att "äga" garderober i restauranger där det finns mycket svarta pengar. Byggsektorn är en annan infiltrerad sektor. Det krävs kunskaper om ekonomi och redovisning för att sättas fast dem, vilket de flesta poliser saknar.

Ju mer gängen får fäste, desto större risk är det att övriga myndigheter, utöver polisen, får svårare att klara sin uppgift. För gängen hotar inte bara företagare och vittnen, utan även representanter för myndigheter som socialtjänsten, Skatteverket, Försäkringskassan, jurister och domare.

Polisen är en helt central myndighetsfunktion, därför att allting börjar där. Om Sverige inte är ett säkert land, där man har resurser och kompetens att klara upp allvarliga brott, så kommer ingen annan verksamhet att fungera heller. Och då får kriminaliteten fäste i allt större delar av samhället.

Man ska inte ignorera småbrott. Men eftersom de ofta är svåra att lösa, är det viktigt att arbeta med förebyggande strategier, exempelvis polisens märkning av saker för att försvåra försäljning.

Just nu måste fokus ligga på att trycka tillbaka de beväpnade gängen. Det är en förutsättning för att ungdomarna i de förorter där gängen styr ska ha en framtid. De måste kunna lita på rättsstaten.

För att polisen ska lyckas rekrytera, och sköta sin uppgift, krävs ett par centrala åtgärder:
*Höj lönerna med 15 procent
*Bygg ut utbildningen till tre år, inklusive sex månader praktik
*Lägg ut enkla bevakningsuppgifter på vaktbolag och trafikpolisen på Trafikverket

Lönerna måste upp. Det finns tre viktiga skäl, det första är att jobbet ska bli mer attraktivt och rekryteringen breddas. Det andra att de tjänar mindre i snitt än andra statsanställda, 31 700 kronor i månaden, jämfört med 35 200 kronor.

Det tredje skälet är att jobbet ställer helt andra krav i dag än för några decennier sedan. Ingångslönerna höjdes med 17 procent för ett par år sedan, till 24 500 kronor. Men det räcker inte, lönen måste öka för dem som har jobbat några år.

För att motivera en kraftig löneökning krävs också att utbildningen förlängs, förändras och fördjupas. Arbetet är mycket mer komplext än tidigare och ställer högre krav på allmänbildning, kritiskt tänkande och analysförmåga. Det skulle gynna kåren och resultaten om fler hade högre utbildning.

Antalet poliser per capita är i dag hälften av EU:s. Kapaciteten bör höjas till samma nivå som övriga EU-länder. Det behöver inte betyda att antalet poliser fördubblas, man kan använda resurserna bättre. Ett kostnadseffektivt sätt är att lägga ut enklare bevakningsuppdrag på vaktbolag och låta trafikövervakningen övertas av Trafikverket.

Våra nordiska grannar har samma eller lägre polistäthet än Sverige. Men Sverige är mer internationellt och har större städer där kriminalitet får fäste på ett helt annat sätt. Oslo har runt en miljon invånare, Storstockholm har 2,3 miljoner.

Det börjar med polisen. Sedan måste skolan göra sitt jobb så att barnen i förorten får en chans och Sverige kan fortsätta växa.


Innehåll från SwisslogAnnons

Så lägger Swisslogs lösningar grunden för lyckad automatisering av lager och distributionscenter – här är trenderna i branschen

Konsumenthandeln via nätet ökar snabbt och nya lösningar krävs för att uppfylla konsumenternas krav på snabb och smidig leverans. 

Swisslog har lång erfarenhet av att automatisera lager och har utvecklat flera lösningar som möter dessa nya behov.

– Vi erbjuder en av marknadens bredaste och modernaste portföljer av lösningar för automation av lager inom retail, e-handel och food & beverage, säger Lars Rosencrantz, Head of Sales Nordic på Swisslog.

Digitaliseringen påverkar hela samhället och har fått en extra skjuts av den pågående pandemin. Handeln på nätet expanderar, vilket ställer nya krav på snabbhet, tillgänglighet och leveransservice då konsumenternas krav och förväntningar hela tiden ökar.

För att näthandeln ska lyckas krävs en hög grad av automation i logistikkedjan. Varor ska plockas i ett lager, konsolideras och packas inför leverans till konsumenten och allt ska ske samma dag, helst inom några timmar. För livsmedelsbranschen finns det ytterligare parametrar att ta hänsyn till eftersom livsmedel lagras i olika temperaturzoner. 

Micro-fulfillment center 

Micro-fulfillment center, MFC, är en typ av automatiserade lagerlösningar som placeras i omedelbar närhet till konsumenterna för att möta deras krav. Swisslog erbjuder flera lösningar inom MFC, med allt från fristående lösningar till installationer i befintliga butikslokaler. 

Ett exempel på en sådan lösning är AutoStore, en effektiv robotiserad lager- och plocklösning som enkelt kan inrymmas i befintliga byggnader. AutoStore är en utrymmessnål och skalbar lösning, vilket gör att den passar verksamheter av olika storlekar. Ökar omsättningen är det bara att lägga till fler robotar för att möta kapacitetsbehovet.

Automatiserade plocklösningar 

– Kostnaden för plock & pack av artiklar kan uppgå till 60% av artikelhanteringen i ett lager och vi ser en vilja och trend av att automatisera denna del av hanteringen. Swisslog har lösningar för robotiserat plock & pack för pall- och lättgodshantering. Våra robotapplikationer ItemPiQ och ACPaQ skapar flexibilitet och framtidssäkrar intralogistiken ur ett kostnads- och arbetsmiljöperspektiv, säger Lars Rosencrantz.

– Oavsett vilken typ av automation en kund önskar så kan vi leverera en helhetslösning, med hårdvara, mjukvara, implementering, realisering, och se till så att den är driftsatt, testad och klar, fortsätter han.  

Automation inom många sektorer

Det finns andra segment, helt nya branscher, med ett ökat behov av automation. En sådan är Vertical eller Indoor Farming, där odling av växter och grönsaker sker inomhus i storstadsregioner, i nära anslutning till konsumenterna.

– Här kan Swisslogs automationslösningar ta över en stor del av det befintliga och kostsamma manuella arbetet. Vi kan skapa hela automatiserade inomhusodlingar, där allt från skötsel till plock och paketering inför leverans till butik, restaurang eller slutkonsument sker automatiskt, säger Lars Rosencrantz, och sammanfattar:

– Det finns jättepotential i hela Europa att automatisera inom många områden och det är bland annat personalkostnaderna som driver automationen. 

Om Swisslog

Swisslog levererar datadrivna och robotiserade lösningar tillsammans med tillförlitliga och modulära servicekoncept till din logistikautomation. Genom att samarbeta med framtidsorienterade företag är vi fast beslutna att sätta nya standarder inom lagerautomation för att tillhandahålla framtidssäkra produkter och lösningar.

Våra kunder litar på kompetensen hos våra passionerade medarbetare – vi är mer än 14 000 personer inom Kuka-koncernen som arbetar över hela världen. 

Läs mer om framtidens automatiserade logistiklösningar här

Mer från Swisslog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swisslog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?