ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: FI ska inte vara privatrådgivare

LEDARE. I går sände bankerna nog en tacksamhetens tanke till chefen för Finansinspektionen (FI), Erik Thedéen.

FI publicerade då en rapport som gick ut på att bankerna borde uppmana fler hushåll att binda bolåneräntan. Detta ökar bankernas lönsamhet. Nu fick de en myndighet som stöd för sin argumentation.


Thedéen gick ut med samma budskap på SvD Debatt. I teorin är det en uppmaning till bankerna, i verkligheten är det ett privatekonomiskt råd riktat till läsarna. Men chefen för FI bör inte ge privatekonomiska råd som gynnar bankerna och är tveksamma för kunderna, eftersom de ökar kostnaderna för dem rejält.

Till grund för denna aktivism ligger oron för hushållens bolåneskulder. Men skuldökningen beror på stigande priser som triggas av bostadsbrist, det är ingen bubbla. Rapporten ger också mycket litet stöd för att hushållen skulle utgöra en större finansiell risk nu än tidigare. Underlaget pekar snarare mot att hushållens marginaler, och därmed betalningsförmåga, har ökat de senaste fem åren.

FI skriver att risken att räntorna ska stiga utan att inkomsterna gör det är historiskt låg. Men den finns. Bland annat pekar FI på att konsumtionen kan falla med 0,5 procentenheter mer vid en räntehöjning med nuvarande höga andel rörliga lån, än om en större andel var fast. Men det kan knappast klassas som en systemrisk som FI ska ta höjd för?

Dessutom ligger FI efter. Konsumenterna har koll. De övergick till rörliga lån när räntorna rasade, och har nu börjat binda dem. Siffror från SBAB visar att nyutlåningen med rörlig ränta har fallit till 35 procent, från 82 procent 2015.

FI har fått igenom amorteringskravet, och kämpar nu för ett skuldkvotstak, vilket många banker redan tillämpar. Men dessutom är ett förslag på väg om att begränsa hur stor andel rörlig ränta en kund får ha. Det vore att inkräkta på kundernas självbestämmande och avtalsrätten på ett sätt som inte är motiverat.

Bankernas kreditgivning är inte äventyrlig. FI borde i stället rikta blicken mot de dyra konsumentlånen. Svea Ekonomi, som lånar ut upp till 400 000 kronor, skriver på hemsidan: "En betalningsanmärkning behöver inte vara ett hinder för att...förverkliga en dröm." Där ligger problemet. Och ju mer bankernas villkor skärps, desto fler hamnar här för att få ihop till handpenningen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer